У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Спяща медитация шуей гун

Да отваряш и затваряш небесната порта,
възможно ли е без самота.

Лао Дзъ

Медитацията на спящите светци шуей гун е една от най-интересните и доскоро пазени в тайна страни на чи гун. За даосите спящата медитация е истинското начало на духовното самоусъвършенстване и мястото където са възможни всички чудеса, като телепатия, левитация, телекинеза, лекуване на неизлечими болести, безсмъртието и др.

спяща медитация

Според чи гун сънищата се делят на пасивни и на активни. Пасивни са обикновените сънища, които обикновено не осъзнаваме и дори рядко помним. Активните са тези сънища, които ясно осъзнаваме и можем да контролираме. Те са толкова ярки, че понякога трудно можем да ги различим от релаността. В тях можем да пипаме предмети и да ги помирисваме, както в действителния живот. Точно тези сънища са обект на изследване и култивиране на шуей гун. За да се стигне до тях е необходимо дълго време постоянно да се практикуват останалите аспекти на чи гун - усъвършенстване на поведението и морала, обикновенната медитация, доброто хранене, упражненията за ума и тялото, дишането.

За по-бързото постигане на състояния на активно сънуване помага и прочистващия 100 дневен чи гун. При него подобно на християнските пости се яде само вегетарианска храна, постепенно се преминава на веганска, 3 дена до една седмица се пие само вода и през цялото време се медитира средно от 2 до 4 часа на ден, като през това време се води сравнително спокоен и усамотен живот, далеч от шума, забавленията, медиите, проблемите и суетата на съвременната цивилизация, приятелските и семейни взаимоотношения. Това разбира се не означава, че задължително трябва да живеем, като аскети в планината и да се откъснем изцяло от света около нас, а само да го оставим за момент встрани от съзнанието и мислите си.

В спящата медитация на чи гун има специален комплекс от девет упражнения, който цели да въведе постепенно практикуващия и да култивира енергия за осъзнатото сънуване. Тези упражнения имат и оздравителен ефект и може да се практикуват за здраве, но не това е основната им цел.

Девет мисловни упражнения

Тези упраженения се правят в девет последователни нощи, вечер между 23 и 01 ч., като всяка вечер паравим по едно, по реда изброени долу. В началото на всяко едно упражнение лягаме по гръб и се отпускаме. Ръцете стоят леко встрани от тялото с длани надолу. Погледа ни е напред, устремен надалеч в небето. Колкото по-надалеч толкова по-добре. Представяме си как от дълбините на космоса се появява светлинен лъч от чиста енергия. С мисълта си го насочваме към нас и го приемаме чрез небесното око (епифизата * - малка шишарковидна жлеза намираща се между двете полукълба на мозъка в област малко над нивото на очите). След като сме приели енергията на лъча, я насочваме от небесното око към върха на носа, съсредоточаваме и погледа си натам. После с мисълта си отвеждаме енергията от върха на носа към съответната енергийна зона на тялото от упражненията.

енергийни точки на предния средем меридиан
( фигура 1. )

 1. Успокояване на духа (ан шън)

  Насочваме енергията от върха на носа да слезе надолу в долния (ся) дантиен**. Дълбоко дишаме 24 пъти. При вдишване си представяме натискн от всички страни на долния дантиен. При издишване си представяме как енергията от корема преминава през всички пори на тялото и излиза навън. Следва естествено дишане. Оставаме така още известно време.

 2. Регулиране на кръвното (тяо я)

  Насочваме енергията от върха на носа да слезе в стъпалата, в точката йон чюан ( фиг 2. ). Затваряме очи, стискаме леко зъби, върхът на езика се допира на горното небце. Бавно и дълбико дишане 24 пъти:

  • при вдишване енергията от точката йон чюан бавно се покачва до нивото на долния дантиен
  • при издишване енергията от дантен бавно се спуска надолу по двата крака и отива обратно в точката йон чюан
  • хората с високо кръвно по-продължително издишват
  • хората с ниско кръвно по-дълбоко вдишват

  Много е важдно да се диша бавно! След 24-ия път следва естествено дишане и оставаме легнали и отпуснати още известно време.

  енергийна точка йон чуан
  ( фигура 2. )

 3. Опазване на есенцията дзин и укрепванена кръвта (бао дзин фу сюе)

  Събираме ръцете с дланите надолу (мъжете слагат лявата ръка отдолу, дясната отгоре, при жените обратното - дясната е отдолу) в точката джуан дзи ( фиг. 1 т. 3 ). Насочваме енергията от върха на носа да слезе надолу в точката джуан дзи Затваряме очи, стискаме леко зъби, върхът на езика се допира на горното небце. Бавно и дълбико дишане 24 пъти:

  • при вдишване имаме натиск от всички страни на точката джуан дзи
  • при издишване си представяме как енергията от джуан дзи преминава през всички пори на тялото и излиза навън

  Следва естествено дишане и оставаме легнали и отпуснати още известно време.

 4. Възвръщане на Ян и укрепване на силите (хуей ян джуан ли)

  Събираме ръцете с дланите надолу в точката чи хай ( фиг. 1 т. 6 ). Насочваме енергията от върха на носа да слезе надолу в точката чи хай Затваряме очи, стискаме леко зъби, върхът на езика се допира на горното небце. Бавно и дълбико дишане 24 пъти:

  • при вдишване имаме натиск от всички страни на точката чи хай
  • при издишване си представяме как енергията от чи хай преминава през всички пори на тялото и излиза навън

  Следва естествено дишане и оставаме легнали и отпуснати още известно време.

 5. Тонизиране на недостига и възвръщане на Ян (бу сю хуей ян)

  Събираме ръцете с дланите надолу в точката шън чюе ( фиг. 1 т. 8 - пъпа ). Насочваме енергията от върха на носа да слезе надолу в пъпа Затваряме очи, стискаме леко зъби, върхът на езика се допира на горното небце. Бавно и дълбико дишане 24 пъти:

  • при вдишване имаме натиск от всички страни към пъпа
  • при издишване си представяме как енергията от шън чюе (пъпа) преминава през всички пори на тялото и излиза навън

  Следва естествено дишане и оставаме легнали и отпуснати още известно време.

 6. Регулиране на чи и укрепване на сърцето (тяо чи фу син)

  Събираме ръцете с дланите надолу в точката тан джун ( фиг. 1 т. 17 ). Насочваме енергията от върха на носа да слезе надолу в точката тан джун Затваряме очи, стискаме леко зъби, върхът на езика се допира на горното небце. Бавно и дълбико дишане 24 пъти:

  • при вдишване имаме натиск от всички страни на точката тан джун
  • при издишване си представяме как енергията от тан джун преминава през всички пори на тялото и излиза навън

  Следва естествено дишане и оставаме легнали и отпуснати още известно време.

 7. Опазване на черния дроб и жлъчката (бао ган)

  От лявата страна на на тялото подлагаме меко одеало или възглавници. Ръцете се поставят с дланите една върху друга в областта на черния дроб и жлъчката. Насочваме енергията от върха на носа да слезе в надолу в черния дроб и жлъчката. Бавно и дълбико дишане 24 пъти:

  • вдишваме през носа, езика е на горното небце. Представяме си натиск от всички страни на жлъчката и черния дроб
  • при издишване си представяме как енергията от жлъчката и черния дроб преминава през всички пори на тялото и излиза навън. Издишваме през устата, езика е на долното небце

  Следва естествено дишане.

 8. Регулиране на стомаха и далака (тяо пи вей)

  От дясната страна страна на на тялото подлагаме меко одеало или възглавници. Ръцете се поставят с дланите една върху друга в областта на стомаха и далака. Насочваме енергията от върха на носа да слезе в надолу към стомаха и далака. Бавно и дълбико дишане 24 пъти:

  • вдишваме през носа, езика е на горното небце. Представяме си натиск от всички страни на стомаха и далака
  • при издишване си представяме как енергията от стомаха и далака преминава през всички пори на тялото и излиза навън. Издишваме през устата, езика е на долното небце

  Следва естествено дишане.

 9. Радост и спокойствие (ан лъ) - "духовно сънуване"

  Сънуване

  Лягаме отпуснати по гръб. Ръцете са от двете страни на тялото, но този път с дланите нагоре. Леко стискаме зъби, езикът се допира до горното небце. Дишаме естествено. Гледаме напред към небето. Приемаме светлина в небесното око (епифизата). Затваряме очи. Оставаме така за известно време, след което отново повтаряме. Отваряме очи и гледаме напред към небето. Насочваме отново енергия от дълбините на космоса към небесното око. Затваряме очи. Оставаме легнали и отпуснати, като се стараем да задържим съзнанието ни будно. Чакаме.

* Епифизата представлява част от т.нар. надхълмие (епиталамус), което се отнася към междинния мозък. Заляга в улея, формиран от двете горни хълмчета на четирихълмието (lamina quadrigemina) на средния мозък (mesencephalon). С предния си край се свързва с междинния мозък чрез специални образувания, наречени поводи - habenulae.

Епифизата изработва серотонин, който се превръща в мелатонин. Продукцията на мелатонин се стимулира от тъмнината и се потиска от светлина. Мелатонинът е антигонадотропен хормон - потиска половото развитие. При хипофункция на жлезата в детска възраст настъпва преждевременен пубертет – pubertas precox.

Скрита дълбоко в центъра на мозъка, епифизната жлеза има структура, подобна на нашите очи. В продължение на хилядолетия епифизната жлеза е била приемана като връзката на човешкото тяло с по-дълбоки сфери на мисълта, или като прозорец към други измерения. Във ведическите традиции тя се споменава като шестата чакра на Айна. В хиндуизма е известна като Прозорецът на Брахма. Древните китайци я наричат Небесното око или Дворецът Ниуан. За Декарт тя е Домът на душата.

Според д-р Серджо Фелипе де Оливейра (Sergio Felipe de Oliveira), доктор на науките от медицинската школа към Университета на Сао Паоло и директор на клиника Епифизно съзнание (Pineal Mind Clinic), засилване дейността на епифизата е тясно свързано с психическото състояние, като това при видения или медитация например.

Още повече, освен многобройните ендогенни функции на епифизната жлеза (като контрола на хипоталамуса и на биологичните ритми, и защитата от свободни радикали), тя отговаря и за отделянето на N,N-диметилтриптамин (ДМТ), познат на някои като духовната молекула. Отделянето на тази молекула се счита за един от най-силните известни на човечеството халюциногенни невротрансмитери. То се засилва при сън, при медитативни състояния, по време на близки до смъртта преживявания, както и при приемането на халюциногенни растения.

Като моноамин ДМТ се разгражда бързо и лесно в организма (особено приет през устата (практически неактивен)) от ензимът моноаминоксидаза (МАО). Моноаминоксидаза инхибитори (МАОИ) са вещества, блокиращи действието на ензима и удължаващи значително продължителността и донякаде силата на ефекта на ДМТ. Продължителното подлагането на диета ( веганска, диетата на 100 дневния чи гун, християнските пости ) или на глад (байряма при мусюлманите) подтиска отделянето на ензими от тялото и напрактика има действието на МАОИ.

** Ся дантиен е един от трите енергийни центрове на тялото - корен на Дзин. Намира се три пръста под пъпа, между точката чи хай ( фиг. 1 т. 6 ) и гръбнака. Оттук тръгват "трите чудесни канала" (ду, жън, джун) и тук се събират всички останали меридиани. Долният дантиен има особено значение в редица практики, свързани с удължаването на живота и др. Посредством концентрация в тази област е възможно да се осъществи преобразуване на Дзин в Чи.

Другите два енергийни центъра са: Среден дантиен (джон дантиен) – корен на духа. Средният дантиен е разположен в средата на гърдите на нивото на четвъртото междуребрие с център точката тан джун ( фиг. 1 т. 17 ); Горен дантиен (шан дантиен) – корен на мъдростта. Намира се върху пресечните оси по вертикала и хоризонтала, на двете точки бай хуей (сто срещи), върха на главата и ин тан (залата на печата), която се намира между веждите.

Източници: