У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Су Дунпо

Су Дунпо

Су Шъ (08.01.1037 г. - 24.08.1101 г.), известен още под псевдонима Су Дунпо, е прочут и талантлив китайски поет, писател, художник, държавник, естет, фармацефт и гастроном, който е живял по време на династията Сун. Роден е в планината Ъмей, провинция Съчуан и още от юноша се проявил с изключителната си мъдрост и интелект. Заемал е много държавни постове, бил е кмет на град Ханджоу и активно е участвал в обсъждането на различни реформи свързани с държавното управление. Заради критиките си към реформите на влиятелния и близък до императора министър Ван Анши, през 1079 г. Су Шъ изпада в немилост, като несправедливо е обвинен в криминални престъпления срещу императора, заради което е бил заточен за дълго време в провинция Хъбей. Там той се отдава на любимите си занимания - писането на стихове, чигун, калиграфията и изобразителното изкуство. Живее в малка ферма, която се наричала Дунпо (Южен склон) и от нея получава псевдонима си, заради изключителните произведения на изкуството, които създава там. През 1086 г. е бил реабилитиран и се завръща в управлението на страната до 1094 г., когато отново е заточен, този път на остров Хайнан в провинция Гуандун, зарди измислени обвинения в неуважение към съдебните власти на династия Сун. 1098 г. на острова, в непосредствена близост до неговата резиденция, създават академия, която в негова чест е наречена - Академия Дунпо. Една година преди смъртта си Су Дунпо получава извинение от новото китайско правителство и отново е върнат на държавен пост.

В много от творбите си Су Дунпо пише за чигун и методите за медитация и вътрешно култивиране. Срещал се е с безброй даоси и будисти и това оказва огромно влияние върху неговото развитие.

Според легендите, веднъж Су Дунпо се срещнал с един дълголетник и го попитал каква е тайната на здравето и дълголетието му, а той му отвърнал с четири изречения:

"На безгрижието гледам като на ценност;
Ранното лягане вечер е богатство;
Ходенето е моята кола;
Леката храна без преяждане е моята радост."

Безгрижие – това е баланс на емоциите, без стрес, без да се месиш в делата на другите, да се чудиш и любопитстваш; това е и баланс на мисълта, баланс на дейностите, баланс в живота.

"Ходенето е моята кола." В Китай - и сутрин, и вечер, и следобед, по всяко време – кой когато може, много хора правят едно упражнение, което е известно и в други страни на Изтока. Това упражнение се нарича "бързо ходене с големи крачки".

Ето как се изпълнява: с изправен кръст се правят големи крачки напред. Скоростта е малко по-бърза от нормален ход. Ръцете може естествено да се размахват напред-назад. Какъв е ефектът от това „бързо ходене с големи крачки”? То помага да се активизира кръвообращението по всички кръвоносни съдове от кръста надолу до стъпалата, а оттам померидианен път се повлиява проходимостта на енергията във всички органи и системи в цялото тяло.

Су Дунпо е и голям естет и обръща внимание на фъншуей в околната среда, както и на положителната сила и енергия на растенията и дърветата. Той пише: "Мога да ям без месо, но не мога да живея без бамбук". С други думи, полезно е да се живее близо до гора, например, близо до бамбукови дървета, близо до борове, които имат свойството да прочистват патогенната горещина, да регулират емоциите и стимулират човек по-лесно да навлезе в състояние на медитация. Всички видове дървета и растения имат своя специфична енергия и влияят благотворно върху човека.

МЕТОДЪТ НА СУ ДУНПО ЗА МЕДИТАЦИЯ И ВЪТРЕШНО КУЛТИВИРАНЕ

От различните методи за трениране, които научава през живота си, Су Дунпо накрая обобщава следния лесен и ефективен метод:

В час дзъ (23:00 – 1:00 ч.) се сяда в поза лотос в посока изток. Последователно се прави:

 1. 36 пъти тракане със зъби (със затворена уста).
 2. Съзерцаване на вътрешните органи:

  - белите дробове са в бяла енергия
  - черния дроб е в зелена енергия
  - далака и стомаха са в жълта енергия
  - сърцето е в червена енергия
  - бъбреците са в лилаво-черна енергия

 3. Представяме си как в сърцето има огън от чиста енергия, чиито пламъци озаряват цялото тяло (тялото е една пещера). Огънят отива в дан тиен (енергийният център в корема) и усещаме как коремът ни се изпълва с енергия.
 4. Дишаме бавно и дълбоко няколко пъти. Това спомага регулирането на енергията в цялото тяло.
 5. Извършваме три кръга с език около зъбите – върху и зад зъбите. Устата се изпълва със слюнчена течност. Поглъщаме я на три глътки и с мисълта си я изпращаме да потъне в дан тиен.
 6. Разтриваме дланите на ръцете докато се затоплят и с длани извършваме кръгови масажни движения върху:

  - кръста и зоната на бъбреците – докато усетим затопляне;
  - корема – докато усетим затопляне;
  - очите – докато усетим затопляне;
  - лицето – докато усетим затопляне;
  - ушите – докато усетим затопляне;
  - 5-7 пъти разтриване на двете страни на носа – нагоре-надолу;
  - 100 пъти сухо ресане на косата – с пръсти.

 7. лягаме да спим.

Според Су Дунпо ако правите това чигун упражнение редовно повече от сто дена, ефектът му ще е неизмерим и безценен. С времето може да се постигне силно лечебно действие и да се развие вътрешно „рентгеново” виждане и по-голяма сензорика.

По материали на: