У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

МАСАЖ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ МЕРИДИАНИ (КАНАЛИ) НА ТЯЛОТО

"Пътят, по който човек е създаден; пътят, по който идват болестите; пътят, по който човек оздравява; пътят, по който болестите се развиват; теоретичната и лечебната основа на всичко е в Дванадесетте меридиана. От меридианитезависят животът и смъртта. Чрез меридианите може да се лекува болестта."

Ней-Дзин

енергийни меридиани енергийни меридиани енергийни меридиани

Меридианите (енергийните канали) са симетрично разположени, по двойки, под кожата или дълбоко в тялото. Всеки от основните 12 меридиана има сложна мрежа от разклонения, чрез които захранва с енергия прилежащата му област. Местата, където меридианите стигат повърхността на кожата, са т.нар. биологично активни (енергийни, акупресурни, акупунктурни) точки.

Освен 12-те основни меридиана има 8 допълнителни, които с основание се наричат животоспасяващи, тъй като осигуряват правилното протичане на енергията в случай на невъзможност някой от основните меридиани да функционира нормално.

Често няколко разклонения от различни меридиани се пресичат в една точка и чрез нейната стимулация може да бъде повлияно протичането на енергията през повече от един меридиан. Всеки меридиан има вход и изход, през които енергията преминава от един меридиан в друг.

Масаж на ръцете

Масажът на ръцете стимулира меридианите на сърцето, белите дробове, ендокриниума, дебелото черво, тънките черва.

масаж на ръцете

Изпълнение:

 1. Поставете лявата длан от вътрешната страна на дясната ръка, под рамото.
 2. С бавно и плавно движение разтрийте надолу през вътрешната страна на лакътя до върховете на пръстите.
 3. Поставете лявата длан над пръстите на дясната ръка и продължете да разтривате гърба на ръката през външната страна на лакътя и нагоре през рамото.
 4. Повторете общо 12 пъти.
 5. Повторете упражнението за другата ръка, също 12 пъти.

Масаж на краката

Масажът на краката стимулира меридианите на жлъчката, бъбреците, пикочния мехур, стомаха, панкреаса, черния дроб.

масаж на краката

Изпълнение:

 1. Възходящият масаж на краката (вътрешна страна на краката) стимулира кръвообращението в долната половина на тялото, лекува спазми и разширени вени. Упражнението може да се изпълнява в изправено, седнало или легнало положение.
 1. Поставете дланите на вътрешната страна на краката на нивото на глезените.
 2. Бавно придвижвайте длани нагоре, през вътрешната страна на коленете, до края на бедрата.
 3. Повторете общо 12 пъти.

При изпълнение на упражнението притискайте дланите така, че да усещате приятна топлина, докато масажирате краката. Дишайте нормално. Може да изпълнявате упражнението като разтривате само областта от коляното до бедрото – това е най-важната част на движението.

 1. Нисходящият масаж на краката (по външната страна на крака) може да предотврати или коригира високо кръвно налягане, задържане на течности в организма и затлъстяване. Изпълнява се в изправено, седнало или легнало положение. Изправената поза стяга подколенното и ахилесовото сухожилие, прасците и зарежда с енергия пръстите на краката.
 1. Поставете длани на външната страна на бедрата.
 2. С плавно и бавно движение разтривайте надолу през външната страна на коленете и прасците, докато стигнете глезените.
 3. Повторете общо 12 пъти.

Денонощен цикъл на преминаване на енергията през меридианите

Денонощна циркулация и максимуми на енергията по меридианите

Денонощният цикъл на преминаване на енергията през меридианите определя техния минимум и максимум.

В практиката на Даоския Чи Гун е разработена система (т. нар. стражи) чрез която може да се подкрепи естественият процес на самолечение на меридианите и на лечението на прилежащите им органи.

меридиани на белите дробове и дебелото черво меридиани на стомаха и панкреаса меридиани на сърцето и тънките черва меридиани на бъбреците и пикочния мехур меридиани на перикарда и тройния нагревател меридиани на черния дроб и жлъчката преден среден и заден среден меридиан

Посочените часове(стражи) важат за зимното часово време!

СТРАЖИТЕ

Животът е, за да се живее, а да се живее е функция. Формулата на Дао за живота е:

F = о + е,

където о е органът, а е – енергията.

За да е налице живот, трябва да има органи и енергия. Без енергия органите са мъртви (както автомобилът без гориво). Без органи енергията е призрак. За да има смисъл животът, органите и енергията трябва да се слеят в единство.

Даоистите са разработили система за поддържане на енергийния баланс в отделните органи. Тя се основава на използване на времето, измервано от биологичния часовник, за уравновесяване и балансиране на енергията чрез разпръскване (отслабване) и тонизиране (засилване).

Биоритмите (биологичният часовник) регулират потока на енергия през тялото в съответствие със слънчевите и лунните цикли. Терминът “биоритъм” включва всички функционални аспекти на живота. Тъй като биоритъмът е неуловим, забелязваме го най-вече, когато е нарушен. Пример за нарушаване на биоритъма е умората вследствие голямата часова разлика.

Всеки от основните 12 меридиана има свой двучасов период (стража), през който енергията циркулира през него с максимална интензивност.

Таблицата на биоритмите е изключително полезна на всеки, който иска да подкрепи естествения процес на самолечение на енергийната система. Така например, ако се будите редовно между 1 и 3 часа през нощта, това най-вероятно се дължи на смущения в черния дроб или нервната система. Можете да предотвратите последици като умора и ниска ефективност през следващия ден, като изпълните упражнението, предложено от Дао за този времеви период. През периода на максимум се извършва “текущ ремонт” на съответната част на енергийната система и това се усеща като неразположение в прилежащите органи. Всеки може да подкрепи този процес и да си спести симптомите, които го тревожат на физическо ниво.

Стража на меридиана на черния дроб

( 1 – 3 часа )

упражнение за черния дроб

Ако се събудите еднократно или системно в този интервал от време и въпреки усилията си не можете да заспите отново, не се мъчете, а седнете удобно. Притворете очи, стремейки се да се концентрирате върху върха на носа. Отпуснете се, дишайте дълбоко. Останете така от 5 до 30 минути, по ваша преценка. Палците са скрити в юмруците – мудра Дзъ.

Стража на меридиана на белия дроб

( 3 – 5 часа )

упражнение за белия дроб

Седнете удобно с кръстосани крака. Притворете очи и се концентрирайте върху върха на носа си. Придържайте главата отзад с длани с преплетени пръсти. Тракнете със зъби. Издишайте и вдишайте дълбоко 9 пъти. Повтаряйте в продължение на 5-50 минути.

Стража на меридиана на дебелото черво

( 5 – 7 часа )

упражнение за дебелото черво

Седнете удобно с кръстосани крака. Хубаво разтъркайте дланите на ръцете, така че да се загреят. Покрийте ушите с длани. Потупвайте задната част на главата с показалците, като първо удряте средния пръст 8 пъти, вдишвате, после главата през средния пръст, така че да се получи нещо като рикошет - 8 пъти, издишате. После потупайте задната част на главата в основата на темето, където започва врата, с пръстите на едната после на другата ръка и така ги редувайте, все едно биете по барабан и броите до 8, вдишайте. Потупайте на същото място едновременно с пръстите на двете ръце, като леко удряте върховете им, 8 пъти и издишате. Задържате ръцете за малко върху ушите и дишайте естествено с корема.

Стража на меридиана на стомаха

( 7 – 9 часа )

упражнение за стомаха

Седнете удобно, обхванете краката така, че да имате опора, докато извършвате кръгови движения с горната част на тялото, като все повече ги разширявате. Движете се свободно. Сменяйте посоката на въртене. Изпълнете го няколко пъти.

Стража на меридиана на далак-панкреас

( 9 – 11 часа )

упражнение за далак-панкреас

Потракайте със зъби около 36 пъти, леко. Разтъркайте ги с език по посока на часовниковата стрелка и обратно по 3 пъти, първо от вътрешната после и външната им страна. Изплакнете устата, като жабурите с насъбралата се слюнка 36 пъти. Преглътнете слюнката шумно ("с гръм" - б.а., цитат от лекции на г-н Ван Циенцюн), като я разделите на 3 глътки и поемете леко въздух с корем при всяко преглъщане. Представете си как слюнката се стича до енергийния център Дан Тиен в корема. Изпълнете упражнението веднъж или няколко пъти, по избор.

Упражнението е особено подходящо при завършване на медитация. За да си помогнете при упражнението и лесно да визуализирате точката в корема Дан Тиен (Сумера), сложете дланите си една върху друга в областта под пъпа. Мъжете поставят левата ръка под дясната, жените обратно. Ще почуствате приятно затопляне вътре в корема, представете си че на това място грее едно малко слънце или луна (може също и звезда), в зависимост от времето на деня, в което сте медитирали.

Сладки роси оросяват Сумера. Напих се с виното на дълголетието
Лю Дунбин

Стража на меридиана на сърцето

( 11 – 13 часа )

упражнение за сърцето

Свалете дрехите. Седнете удобно с кръстосани крака. Разтъркайте енергично ръцете, за да ги затоплите и веднага ги поставете на гърба, в областта на бъбреците. Търкайте, докато не можете повече да задържате дъха си. Възобновете дишането и се отпуснете. Повторете няколко пъти.

Стража на меридиана на тънките черва

( 13 – 15 часа )

упражнение за тънките черва

Седнете удобно с кръстосани крака. Поемете максимално дълбоко въздух. Усетете го как изпълва областта на корема и слънчевия сплит. Използвайте пъпа като център за концентрация. Визуализирайте разгарящ се огън в областта на слънчевия сплит. Упражнението е трудно за изпълнение, не се отказвайте след първия неуспех. Ефектът ще ви възнагради за усилието и проявеното търпение.

Стража на меридиана на пикочния мехур

( 15 – 17 часа )

упражнение за пикочния мехур

Седнете удобно с кръстосани крака. Свийте ръцете в юмруци. Представете си, че във всеки юмрук държите педал на велосипед. Въртете юмруците като педали – едната ръка се отдалечава от тялото, другата се приближава. Всяка ръка трябва да извърши 18 оборота. Ако желаете, може да повторите цикъла.

Стража на меридиана на бъбреците

( 17 – 19 часа )

упражнение за бъбреците

Седнете с изпънати крака. Преплете пръсти и обърнете дланите нагоре, изпъвайки максимално. Усетете как се разтягат мускулите на гърба. Когато се уморите, отпуснете ръце върху главата. Починете и отново ги вдигнете. Дишайте нормално, повторете колкото пъти искате.

Стража на меридиана на кръвоносната система

( 19 – 21 часа )

упражнение за кръвоносната система

Седнете с изпънати крака. Наведете се напред – с пръстите на изпънатите си ръце се старайте да докоснете пръстите на краката. След това се опитайте да докоснете стъпалата. Ако не успеете, не се насилвайте. Отпуснете се. Заемете изходно положение. Потупайте горната част на краката, после долната им част и бедрата. Отпуснете се. Повторете упражнението колкото пъти можете. Постепенно ще бъдете в състояние да достигате стъпалата си. Задръжте в това положение, докато можете. Пуснете ги, отново се отпуснете.

Стража на меридиана на ендокринната система

( 21 – 23 часа )

упражнение за ендокринната система

Отпуснете главата назад, вдишайте. После бавно и естествено я отпуснете напред, издишайте. Направете 8-9 повторения.

Стража на меридиана на жлъчката

( 23 – 1 часа )

упражнение за жлъчката

Седнете удобно с кръстосани крака. Поемете максимално дълбоко въздух. Усетете го как изпълва областта на корема и слънчевия сплит. Използвайте пъпа като център за концентрация. Визуализирайте разгарящ се огън в областта на слънчевия сплит. Задръжте дъха си и стегнете мускулите на ректума колкото се може по-силно и по-дълго. Упражнението е трудно за изпълнение, не се отказвайте след първия неуспех. Ефектът ще ви възнагради за усилието и проявеното търпение.

Изминаването на хилядите Ли започва от първата стъпка.

Лао Дзъ

Mасаж на меридианите по материали от