У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Методи за медитация

Душата, която броди из света на усещанията,
но поддържа хармония на сетивата,
намира покой в тишината.

Когато умът остане необезпокояван от мисли, достатъчно дълго,
прозрението се явява само.

Нека в безмълвие да почетем непознаваемото!

МЕДИТАЦИЯТА представлява състояние на не-ум, в неговия класически смисъл. Това е положение на чисто съзнание, без всякакво съдържание. Обикновено съзнанието ни е пълно с излишни мисли, нещо като огледало покрито с прах. Умът е постоянен трафик: движат се мисли, желания, преминават спомени, амбиции - това е постоянен трафик! Ден след ден. Дори когато сме заспали, умът функционира и продължава да анализира. Той още мисли, още се тревожи и гори от нетърпение. Той се подготвя за следващия ден; продължава една подготовка, като подземно течение. Това е състоянието на не-медитация.

Точно обратното е медитацията. Когато няма трафик и мисленето е спряло, никаква мисъл не се движи, никакво желание не се възбужда, ние сме напълно мълчаливи - тази тишина е медитация. В тази тишина може да се познае безпристрастната истина, и по никакъв друг начин. Медитацията е състояние на не-ум или друг вид осъзнаване, което представлява нашето чисто съзнание. Ние не можем да постигнем медитация чрез ума, защото умът увековечава сам себе си, чрез непрестанен анализ. Може да открием медитацията, само когато отстраним мислите от ума, когато сме хладни, безпристрастни, когато не се идентифицираме с ума; като гледаме мислите на ума как преминават отстрани, като река, но без да се потапяме в нея. Медитацията е осъзнаване, че Аз не съм ума. Когато това осъзнаване прониква все по-дълбоко и по-дълбоко в нас, лека - полека идва момента на тишината, момента на чисто внимание, момента на прозрачно пространство, когато в нас и около нас нищо не се движи, всичко е застинало и тихо. В такъв момент пред нас може да се разкрие всяка мистерия на това съществувание.

Няколко думи за позата и времето за медитация

Човек може да медитира във всякакъв вид позиция и по всяко време, навсякъде където пожелае и по какъвто си иска начин. Тук няма табута. Все пак има начини и методи, които ни позволяват да се отпуснем, концентрираме, в последствие да медитираме по-добре, при това без да се схванем или травмираме тялото по друг начин, от продължителното седене и без да загубим съзнание и да заспим. Ето защо първо е добре да се погрижим за позицията. Има няколко позици от които е удобно да се медитира. Това са:

  1. Легнало положение - подходящо е за начинаещи, слаби, изморени и болни хора, но риска да заспим е голям. Лягаме на земята по гръб, може да си подложим невисока възглавница, за да изправим добре врата. Гърба ни също трябва да е изправен добре. Зъбите леко се допират, езикът е на горното небце, както при всички видове медитация. Краката са леко разтворени и отпуснати. Ръцете са леко встрани от тялото и отпуснати, обикновенно с дланите нагоре. Погледа насочен към междувеждието или пред носа.

  2. Седнало положение - най-масовият начин за медитиране. Може да се седне на ръба на стол или с кръстосани крака, поза лотус или полулотус. Тук е важно гърбът и вратът да са добре изправени, но не прекалено. Това създава впечатление на леко изгърбване, но в действителност гърба е прав. За целта може да се седне върху сгънато, няколко пъти одеало, прегънато на кравай. Одеалото се поставя с краища успоредни на бедрата, така че когато седнем върху него да ни повдигне леко (15 - 20 см), без да притиска органите и кръвоносните съдове под таза. Така се образува триъгълна пирамида между точката на която сме седнали, проекцията на центъра на тежестта и коленете. Така гръбнака се изправя най-добре и вече върху него можем да отпуснем тежестта на тялото. За да изправим добре врата, трябва да приберем брадичката към тялото. Може да ни се струва, че така навеждаме главата напред, но всъшност я изправяме и освобождаваме напрежението от прешлените на врата. Хубаво е, ако не се налага, да не опираме никъде гърба, или да го правим съвсем леко, понеже риска да заспим е много голям.
    Ръцете при тази медитация може в началото да са отпуснати на бедрата, с дланите надолу или дланите нагоре. Така, без да ги стягаме, създаваме допълнителна опора за тялото и му помагаме. В последствие, бихме могли да сключваме ръцете пред тялото, при което се оформя нещо като кръг, между раменете и дланите, което също създава такава опора. Разбира се ръцете не е необходимо да се стягат.
    Самите длани може да се сключат по различен начин, тъй наречената мудра, това зависи най-вече от школата и вида медитация. Популярен Даоски начин е да се полложат двете длани една върху друга, дясна върху лява за мъжете и обратното за жените, при което палеца на ръката, която е долу, да опира средата на дланта на другата ръка, а с нея обхващаме палеца.
  3. Изправено положение - най-трудното и изморително за продължителна медитация. Пдходящо за медитиране нощно време, тъй като е най-трудно за заспиване. При него е важно да сме с леко сгънати и свободни от скованост колене. Лек разкрач и най-добре успоредни стъпала, но може стъпалата да са завъртени навътре, така че пак да образуваме триъгълна пирамида. За това е необходимо леко да вкараме таза, така сякаш сме седнали върху невидима опора. Оттам всичко за седящата поза важи и тук. Като ръцете при този вид медитиране може да останат разтворени пред тялото, с леко разделени и успоредни един на друг пръсти на дланите, така все едно държим топка или сме прегърнали дърво. Тази поза в китайския Чи Гун се нарича Джан Джуан - да стоиш като стълб

Много мнения може да се чуят по въпроса къде и кога трябва да се медитира. Еднозначен отговор за това няма, но има препоръки. Най-главното обаче е вътрешното ни чуство, а то трябва да е приятно. Медитира се там където ще ни бъде комфортно и приятно и по време, когато няма да сме изморени и няма да ни е притеснено. Отдруга страна има видове и методи за медитация, които изискват да сме обърнати с лице към слънцето, луната, определени планети или звезди. Според медитацията се избират и часовете, като 24-те часа на денонощитето се разделя на 12 двучасови интервала и медитацията може да е по време на всеки един от тези интервали. Но общите препоръки към начинаещите в медитирането, най-вече за да се избегне объркването и притесненията, може да са следните. Часовете на медитация да са между - 23 и 01ч., 05 и 07ч., 11 и 13ч., 17-19ч.(астрономическо време) Изключително подходящи за медитация са дните около пълнолуние и новолуние, дните на пролетно и есенно равноденствие, и зимно и лятно слънцестоене. Посока - към екватора, което означава Юг ако се намираме в северното полукълбо. Място - в близост до или на отвесна, южна или добре осветена от слънцето скала или голям камък; дърво, но да не е много младо; може в близост до вода, но да не е сенчесто, студено и влажно място; малка пещера или в къщи, в добре провретрена и тиха стая.

Добре е да се избягва медитиране, или въобще да не се медитира, по време на мъгли и силен вятър на открито, и по време на гръмотевични бури.

Времетраенето на медитацията може да е колкто ни е приятно или колкото издържим, без да се измъчваме, но по принцип колкото повече, толкова по-добре. От 2 до 4 часа на ден, обаче са напълно достатъчни. Като разбира се ако сме претиснати от към време и 10-15 минути могат да са от голяма полза.
Хубаво е също, да се стремим да медитираме всеки ден, за да извлечем от това максимална полза.

Упражненията преди и след медитация, особено ако е продължителна са препоръчителни. Преди да медитираме е хубаво да направим комплекс от леки двигателни и дихателни упражнения, за да загреем тялото и да го наситим с кислород. Тези упражнения са хубави и за прочистването на енергийните меридияни, по които не бива да се получава застой на енергията по време на медитация.
След медитацията е добре да изпънем и поразтегнем тялото, за да избегнем сковаността и схващанията, което означава, че упражнениата трябва да не се правят прибързано, а много леко и внимателно. Тези упражнения ще стимулират и долълнително циркулацията на енергията след медитирането, но трябва отново да се подчертае, че не бива да са прекалено резки и силови. Може да се направи лек масаж на лицето корема, врата и коленете.

При нормално и добре протекла медитация такива упражнения може и да не са необходими, но винаги е добре да се прави упражнеието за събиране и поглъщане на слюнката след медитация. Тази слюнка се счита за много лечебна и удължаваща живота. Китайците я наричат "Нефритен елексир".

Упражнение "Червения дракон излиза в морето", за събиране на лечебна слюнка - "Нефритен Елексир":

потракваме със зъбите, леко, около 36 пъти. После последователно, първо обратно на часовника, после по часовниковата стрелка, преминаваме по 3-пъти, с езика по зъбите, от вътрешната и от външната страна. С насабраната слюнка се жабуркаме за малко, може 36 пъти, след което при издишване поглъщаме на три пъти слюнката, с шумно гърлено преглъщане. При всеки път си представяме, как слюнката се стича до областта на Дан Тиен.
Това упражнение като цяло е полезно за стомаха, хранопровода и цялата храносмилателна система, навярно поради наличие на ензима Амилаза, в слюнката.

...
Сладки роси оросяват Сумера.
Напих се с виното на дълголетието.
...

-- Патриарх Лю Дунбин

Популярни методи за медитация

Методите за медитация по своята същност не са същинска медитация, а представляват начини за отклоняване на вниманието от ежедневните или тревожни мисли, които провокират ума непрестанно да анализира и да работи. Това се постига, чрез някакъв вид концентрация, която ни позволява да подържаме своето безпристрастно отношение за определено време. По този начин съзнанието само се пречиства от излишните мисли и от един момент нататък, можем да започнем своята същинска медитация.

Концентрация върху дишането

Това е един от най-популярните и използвани методи, тъй като по сравнително лесен и прост начин ни позволява да се остраним от ежедневните ни мисли и проблеми. Започваме като се настаняваме удобно в някой от познатите позиции за медитация. Успокояваме дишането. Дишаме с корема бавно и естествено. Следим за момент дишането и издуването и отпускането на корема, след което започваме да отброяваме вдишванията и издишванията, като отброяваме всяко едно вдишване и издишване, или броим едно вдишване и издишване, след което изпускаме едно (може и повече) вдишване и издишване, преди да отброим следващото. Може да си представим цифрите в различни цветове и големина. Правим го единствено в момента на отброяването. Хубаво е това да бъде момента между издишването и вдишването. Целта е да наблюдаваме цикълите на вдишванията и издишванията, както и паузите между тях. Ключова дума е наблюдаваме. Наблюдаваме как въздуха влиза в нас и излиза от нас с леко шумолене през носа, наблюдаваме как ни се издува корема при вдишването, как се свива при издишането и как това го загрява. Наблюдаваме празнотата между вдишването и издишването и между издишването и вдишването, след което бързо отброяваме и продължаваме безмълвно и съсредоточено да наблюдаваме.

Броим от едно до някакво число (от 10 до 1000) или от това число, в обратен ред, до едно. Като единия и другия вид броене си имат своите особености и предимства, позволяващи ни да запазим съсредоточено вниманието си. Ако сме избрали до какво число да броим, не забравяме това число и стриктно следим, след него да започнем отново от 1. Ако забележим, че сме го "подминали", това е сигурен белег, че сме се разсеяли и сме започнали да мислим за странични неща. Точното число на броене е една от онези "малки хитрости", които помагат съзнанието ни да остане будно, като чрез него го следим да не се разсейва. Обратното броене от друга страна е нетипично за нас, поради което изисква по силната ни концентрация, което само по себе си не ни позволява лесно да се разсеем. Можем също да комбинираме двата начина на броене. Примерно да броим от 1 до 51 и от 51 до 1. Това още повече ще изостри нашето внимание и няма да позволи да се разсейваме със странични мисли.

Разбира се ума, като един истински жив организъм, който непрекъснато се развива, е силно адаптивен и е възможно въпреки броенето, в един момент отново да ни залее с потока си от мисли. Ако не сме способни да спрем този процес, продължаваме да усложняваме броенето с още стъпки. Примерно може да броим на два езика, като четните числа отброяваме на един език, нечетните на друг.

Може да се опитаме да визуализираме числата, вместо да ги изговаряме на ум. В началото само с един цвят, в последствие в различни цветове - четните с един, нечетните с друг. Друго което е възможно направим е да си представяме числата с различна големина и в различни места на пространството около нас. В един момент ума толкова ще се претовари, че сам ще се изключи, поради невъзможност да изпълнява толкова много задачи наведнъж, а в същото време и да се разсейва със странични мисли. От друга страна визуалния подход в медитацията има ефекта на манивелата. Той директно може да стартира други процеси на осъзнаване, подобни на сънуването, които се проявяват по време на дълбока медитация.

Нещо, на което не знабравяме да обрърнем внимание, е момента на отброяването, за да направим медитацията по-ефективна. Хубаво е това да се случва само в малката пауза между издишванията и вдишванията. Така се образуват достатъчно големи периоди от безмълвното ни и фокусирано присътсви, в които единственото, което правим е да следим дишането. За да удължим това време, може да отброяваме през два цикъла на вдишване и издишване. Така медитацията ни се превръща в низ от малки медитации, които започват да въздействат на съзнанието ни по метода на наслагването, като с времето то става хладно към нашите мисли и от един момент нататък те напълно заглъхват.

След като свършим с броенето, ако мислите ни са избледнели и са загубили своята стойност, освобождаваме вниманието ни да блуждае някъде напред в неопределеното тъмно пространство, на затворените ни очи. Очите в този момент се фискират или някъде пред върха на носа или в междувеждието, но в никакъв случай това не бива да ни причинява някакъв дискомфорт или да чувстваме напрежение.

Ако в един момент, натрапчивите мисли отново се върнат, може да започнем целият този процес отначало, докато не постигнем желаният ефект на медитирането. В никакъв случай не бива да се разочароваме и демотивираме ако първите няколко пъти не успеем да заглушим мислите си. Всичко става с време и постоянство. Много е важно добре да се разбере това.

Ефекти по време на медитация

Ефектите от медитацията, освен спирането или обезличаването на мислите, могат да бъдат най-различни. Ярка светлина придружена с еуфорично чувство на отпуснатост. Най-различни картини, които обикновенно са свързани със близки и далечни спомени. Може да се видят триизмерни картини на природни забележителности - планини, езера, луната, слънцето, поляни със зелена трева, вода, огън, дървета. Тези картини обикновенно са свързани със здравословното състояние на тялото, органите ни и климатичните сезони. Могат и директно да се появят видения на органите на тялото ни, които обикновенно излъчват някаква светлина. Тези видения може да преминат в мрежа от светещи геометрични фигури или линии. Всички тези картини са придружени от леко еуфоричнo чуство на екстаз.

Могат да се появят и по-неприятни ефекти, които не бива да ни притесняват. Такива може да са: устремно чуство на пропадане и загуба на опора; неконтролируемо чуство за свиване и разпъване на пространството пред и около нас. Също и чисто телесни усешания, като: стягания на различни части на тялото, студени тръпки, горещи вълни, изгарящо загряване на корема, затруднено дишане, бумтене в лявото ухо и пърхане в дясното, внезапни и бързи боцкания на различни части на тялото. Нищо от тези неща не е опасно и не може да навреди освен на епилептици и шизофреници, ето защо такива хора трябва да медитират само и единствено в присъствие на вещи лица, които ако се наложи да могат да реагират бързо и адекватно!

Ако нещо рязко прекъсне медитацията ни - кихнем, изкашляме се (заради задавяне от отделящаат се слюнка в устата), наложи се да се размърдаме, за да коригираме позицията си, прекъсне ни някой човек - възможно е да се появи неприятно усещане за нахлуване на горещина, кръв в главата. При това положение се прави следното дихателно упражнение: представяме си че вдишваме със сърцето и издишваме въздух в десния бъбрек. После вдишваме и издишваме само с бъбрека. Правим от 4 до 8 повторения, след което на три кратки такта вдишваме и си представяме как енергията се качва от опашката, до върха на главата и след това на две бавни издишвания я сваляме от върха на главата до върха на носа, на първото издишване и от върха на носа до Дантиен, на второто. Така общо два пъти. След което това усещане ще изчезне и може отново да възтановим медитацията си.

Концентрация върху енергийния център Дан Тиен.

За Дан Тиен се твърди, че е малка кухина - зев, която се намира три пръста под пъпа, на разстояние четири пръста от гръбнака навътре в тялото. В него се концентрира цялата ни предродилна, жизнена, енергия на тялото (енергията която сме получили от родителите си), която след изчерпането си, ни води до нашата смърт. Ето защо този енергиен център е от изключително значение за нас.

При този метод на медитация за около пет до десет минути съсредоточаваме вниманието си в този център, като целта е да успеем физически да го почустваме. В началото това няма да е възможно, затова можем да опитаме с някакъв вид визуализация. Примерно представяме си на това място малко слънце или нагорещен въглен. След като изтекат минутите освобождаваме вниманието си. Ако мислите ни не изчезнат до това време, след няколко минути опитваме отново да задържим вниманието си в Дан Тиен, но този път за 1-2 минути. И така докато мислите не изчезнат.

След края на медитацията съсредиточаваме вниманието си отново в Дан Тиен или Чи Хай (Вратата на Чи - точката на повърхността на тялото, точно 3 пръста под пъпа, пред Дан Тиен), за около 1-2 мин. и си представяме как прибираме, разсеялата се около нас жизнена енергия. Леко поемаме глътка въздух и се наслаждаваме на доброто ни настроение.

Метод на категоричното намериение

Този метод не е някаква определена система за това, какво трябва да правим, за да изпаднем в състояние на транс. Това е по скоро нагласа, която трябва да изразим вътре в себе си, когато се подготвяме за медитация. Ето защо можем спокойно да го комбинираме с друг метод. При него е важно, когато седнем да медитираме, категорично да изявим желанието си да не мислим за нищо и да си обещаем, че ако се появи каквато и да е мисъл, колкото и да е важна, приятна и примамлива, тя ще бъде безпощадно отстранявана от умът ни, докато не изтече нароченото за медитация време. А това време ние трябва да разглеждаме, като изкючително лично и неприкосновено пространство, в което нямат място дори личните ни мисли и чуства. То е запазено само и единствено за нашето вътрешно внимание и осъзнаване и за нищо друго! На тях трябва да гледаме като нашето истинско и единствено Аз, а на мислите и чуствата на нещо, което допълнително ни е прикачено и от което всъшност искаме да си починем.

Ако се научим да гледаме по този начин на нашето съзнание, и да дисциплинираме по този начин мислите и настроенията си, ние няма да имаме повече, никакви пречки да медитираме и повече няма да са ни необходими каквито и да е други методи, с които да контролираме умът си.

За този вид нагласа ние можем да си помагаме в ежедневието, като си налагаме различни видове дисциплина - диети и начини на хранене, гладуване (тук трявба да се съобразим обаче със здравословното си състояние), някакъв вид не много приятна за нас работа, или като временно се съгласим безропотно да се подчиняваме и на най-малките капризи и желания, на независимо приятни или неприятни за нас хора. Естествено всичко това правим до момента в който се научим да контролираме мислите си. След това не е необходимо да се подлагаме на всичко това.

Метод на разширяващото се осъзнаване

При този метод започваме с осъзнаване на собственото ни тяло. В началото можем да започнем с прехвърляне на вниманието ни върху левият крак, после върху десния и така докато не обходим всяко едно кътче на тялото. Поле прехвърляме вниманието си извън нашето тяло, върху мястото където се намираме. Обхождаме го, част по част и него. После съсредоточаваме вниманието върху града или областа в която се намираме, после държавата. Следват: континента, планетата, слънчевата система, галактиката, безкраят... Тук по съвсем естествен начин съзнанието ни спира да мисли.

В края на медитацията започваме да се връщаме по същия път по който сме минали, докато не стигнем до мястото където се намираме и тялото ни. Отваряме бавно очи, леко поемаме дъх и се усмихваме!

медитаци , meditation

Йен Хуи казал: "Мога ли да попитам какво означава аскетизмът на сърцето?"
Кун Дзъ отвърнал: "Твоята цел е единството! Не слушай с ушите, а със съзнанието; не слушай със съзнанието, а с душата. Ухото не може да прави нищо друго, освен да слуша, съзнанието не може да прави нищо друго, освен да разбира. Душата трябва да бъде свободна и готова за възприемането на нещата. Само Дао може да схване празното. Тази пустота е аскетизмът на сърцето."

По материали и лекции на Академия Ханлин
По беседи с Пракаш Чандра Белвал

Други методи за медитация

МЕДИТАЦИЯ ЗЛАТНА СВЕТЛИНА

Това е прост метод за трансформиране на вашите енергии и отвеждането им нагоре. Процесът трябва да се прави най-малко два пъти на ден. Най-доброто време е рано сутрин, точно преди да станете от леглото. В момента, в който усетите че сте будни, съзнателни, направете го за 20 минути. Направете го в същия момент, веднага, защото когато се събуждате от сън, вие сте много деликатни, отворени. Когато се събуждате от сън, вие сте много свежи, и въздействието ще проникне много дълбоко. Точно когато излизате от съня, вие сте най-малко в ума от всякога, следователно съществуват някои пролуки, през които методът ще проникне в най-съкровената ви същност. А рано сутрин, когато се събуждате и когато цялата земя се събужда, има голям прилив от съживителна енергия в целия свят - използвайте този прилив, не пропускайте тази възможност.
Просто останете легнали, както сте си в леглото, на гръб. Дръжте очите си затворени. Когато вдишвате, просто си представете голяма светлина, навлизаща през главата в тялото ви, все едно че слънцето е близо до главата ви. Вие сте просто кухи и златната светлина се излива през главата ви и навлиза дълбоко, дълбоко, и излиза през пръстите на краката. Когато вдишвате, правете го с тази визуализация. Тази златна светлина ще помогне. Тя ще пречисти цялото ви тяло и ще го напълни изцяло с творческа енергия. Това е мъжка енергия.
А когато издишвате, представете си друго нещо: тъмнина, навлизаща през пръстите на краката, голяма, тъмна река, навлизаща през пръстите на краката, издигаща се нагоре и излизаща през главата. Дишайте бавно, дълбоко, за да можете да визуализирате. Това е женска енергия. Тя ще ви утеши, ще ви направи възприемчиви, ще ви успокои, ще ви даде почивка. И така,дишайте много бавно, а точно при събуждане от сън може да имате много дълбоко и бавно дишане, защото тялото е отпочинало, отпуснато.
Второто най-добро време е, когато се връщате към съня, през нощта. Легнете в леглото, отпуснете се няколко минути. Когато почувствате, че се люшкате между съня и будното състояние, точно по средата, започнете отново процеса. Правете го 20 минути. Ако заспите докато го правите, това е най-добре, защото въздействието ще остане в подсъзнанието и ще продължи да работи.
Ако правите този прост метод три месеца, ще бъдете изненадани - не е необходимо да потискате, трансформацията е започнала.

МЕДИТАЦИЯ МАНДАЛА

Това е друга силна катарзисна техника, която създава кръг от енергия като резултат от естественото центриране. Има четири фази - всяка по 15 минути.

Първа Фаза: 15 минути

С отворени очи тичайте на място, започвайки по-бавно и постепенно увеличете все по-бързо и по-бързо. Вдигайте колената си колкото можете по-високо. Дълбокото и равно дишане ще раздвижи енергията отвътре. Забравете ума и забравете тялото. Поддържайте темпото.

Втора Фаза: 15 минути

Седнете със затворени очи, устата е отворена и хлабава. Въртете тялото си от кръста нагоре като тръстика, духана от вятъра. Чувствайте как вятъра ви духа от една страна на друга, назад - напред и кръгово. Това ще доведе пробудените ви енергии в пъпния център.

Трета фаза: 15 минути

Легнете по гръб с отворени очи и с неподвижна глава, въртете очите по посока на часовника. Извивайте ти напълно в орбитите, все едно че следите секундната стрелка на огромен часовник и то колкото е възможно по-бързо. Важно е устата да остане отворена с отпусната долна челюст, дишането да е леко и равно. Това ще доведе до центриране на енергиите в третото око.

Четвъртата Фаза: 15 минути

Затворете очи и бъдете неподвижни.

НАБИЙ ВЪЗГЛАВНИЦАТА

Когато чувствате гняв, не е необходимо да се сърдите на някого; просто бъдете ядосани. Нека това стане медитация. Затворете вратата, останете сами със себе си и оставете гнева да се излее колкото може повече. Ако чувствате нужда да биете някого, бийте една възглавница.
Правете каквото искате; възглавницата никога няма да възрази. Ако искате да убиете възглавницата, вземете нож и я убийте! Това помага, страшно помага. Човек никога не би предположил, колко може да помогне една възглавница. Просто я удряйте, хапете я, хвърляйте я. Ако имате нещо против някого лично, напишете името му върху възглавницата или залепете снимката му върху нея.
Ще се почувствате абсурдно, глупав, но гневът е абсурден; вие не може нищо да направите. Затова оставете го да бъде такъв и му се наслаждавайте като на енергиен феномен. Това е енергиен феномен. Ако никого не наранявате, няма нищо лошо в него. Когато опитате това, ще видите че идеята да нараните някого малко по малко изчезва.
Направете го ежедневна практика - само 20 минути всяка сутрин. След това наблюдавайте през целия ден. Вие ще бъдете по-спокойни, защото енергията, която се превръща в гняв, е изхвърлена навън; енергията, която се превръща в отрова, е изхвърлена вън от системата. Правете това най-малко две седмици, и след една седмица с изненада ще откриете, че каквато и да е ситуацията, във вас не се надига гняв. Просто опитайте.

МЕДИТАЦИЯ ГИЛОТИНА

Това е една от най-хубавите медитации на тантра: вървете и мислете, че главата ви я няма, имате само тяло. Седнете и продължавайте да мислите, че нямате глава, само тяло. Непрекъснато си спомняте, че главата я няма. Визуализирайте се без глава. Направете си увеличена снимка без главата; наблюдавайте я. Сложете по-ниско огледалото в банята, така че когато се оглеждате, да не виждате главата си, а само тялото.
Няколко дни на припомняне и ще почувствате такава безтегловност, такава огромна тишина, защото главата е проблема. Ако можете да си представите, че сте без глава, а това е възможно, не е никак трудно -тогава ще ставате все по-центрирани в сърцето.Точно в този момент може да се визуализирате без глава. Тогава ще разберете веднага какво искам да кажа.

"НЕ ДВЕ"

Това е една от най-старите мантри. Когато се чувствате разделени, когато се появи дуализъм, просто си кажете вътрешно: "Не две". Но го кажете осъзнавайки; не го повтаряйте механично. Когато чувствате да се появява любов, кажете "Не две", иначе омразата чака там - те са едно. Когато усетите, че се появява омраза, кажете "Не две". Когато почувствате привързаност към живота, кажете "Не две", когато почувствате страх от смъртта, кажете "Не две". Има само едно.
И като казвате това, вие трябва да го разберете. То трябва да е изпълнено с интелигентност, с проникваща яснота, и изведнъж ще усетите вътрешно отпускане. В момента, в който кажете "Не две" - ако го казвате с разбиране, а не го повтаряте механично - веднага ще почувствате озарение.

ДЗАДЗЕН

В ашрама групата по медитация Дзадзен седи в продължение на един час и новодошлите са насърчавани да броят издишванията за първите 5-10 минути, за да могат да се отпуснат в "осъзнатост без избор". Вие може да седнете навсякъде, но това което гледате не трябва да бъде много възбуждащо. Например предметите не трябва много да се движат. Тогава те разсейват. Вие може да наблюдавате дърветата - това не е проблем, защото те не се движат и сцената остава постоянна. Вие може да наблюдавате небето или да седите просто в ъгъла и да наблюдавате стената.
Второто е: не гледайте нещо определено - а само в празното, защото имате очи и трябва да се гледа нещо, но вие не гледайте в нищо конкретно. Не се фокусирайте или концентрирайте върху нищо - просто разсеян поглед. Това релаксира твърде добре.
И трето: освободете дишането си. Не се занимавайте с него, нека то става от само себе си. Нека бъде естествено и това още повече ще ви релаксира.
Четвърто: нека тялото ви остане колкото е възможно по-неподвижно. Първо си намерете удобна поза - можете да седнете на възглавници или матрак или на каквото искате, но веднъж седнали, останете неподвижни, защото щом тялото не се движи, умът автоматично замлъква. В движещото се тяло умът също продължава да се движи, защото тяло-ум не са две различни неща. Те са едно ... една енергия.
В началото ще ви бъде трудно, но след няколко дни ще се наслаждавате по удивителен начин. Ще видите малко по малко как умът започва да отпада пласт след пласт. Идва един момент когато вие просто сте с не-ум.

СТЪЛБ ОТ ЕНЕРГИЯ

Ако стоите тихо, над вас изведнъж се спуска тишина. Опитайте се да стоите в ъгъла на стаята. Просто стойте тихо в ъгъла без да правите нищо. Изведнъж енергията вътре във вас също се изправя. Ако седнете ще почувствате много смущения в ума, защото седналата поза е позата на мислителя; когато стоим, енергията протича като стълб и се разпределя равномерно по цялото тяло. Да стоиш прав е хубаво.
Опитайте, защото някои от вас ще открият, че е много, много хубаво, ако можете да стоите един час . това е просто чудесно. Само като стоите и не правите нищо, не мърдате, ще почувствате, че нещо се успокоява във вас, става тихо, настъпва центриране и вие ще се почувствате като стълб от енергия. Тялото изчезва.

"АУМ"

Изградете си навик най-малко 20 минути сутрин и 20 минути вечер да седнете тихо, очите полуотворе-ни и гледайте просто надолу. Дишането трябва да бъде бавно, тялото неподвижно. Започнете да припявате "аум" вътрешно. Няма нужда да го изваждате навън: то ще бъде по-проникващо със затворени устни; дори езикът не трябва да се движи. Припявайте "аум" бързо - аум аум аум; бързо и силно, но вътре във вас. Просто чувствайте как вибрира в цялото тяло от краката до главата, от главата до краката. Всяко "аум" пада в съзнанието ви като камък, хвърлен в езеро и се образуват вълни, които се разпространяват до самия край. Вълните продължават да се увеличават и обхващат цялото тяло.
Като правите това ще има моменти - и това ще бъдат най-прекрасните моменти - когато не повтаряте и всичко спира. Изведнъж ще осъзнаете, че не припявате и всичко е спряло. Наслаждавайте им се. ако започнат отново да идват мисли, отново започнете да припявате.
Когато го правите вечер, правете го най-малко 2 часа преди сън, защото ако го правите точно преди сън няма да можете да заспите, то ще ви направи така свежи, че няма да ви се спи. Ще чувствате, че все едно е сутрин и сте си починали добре.
Ще откриете собствената си скорост на припява-не. След 2-3 дни ще намерите това, което ви отговаря. На някои хора им приляга много бързо - аум аум аум -почти застъпващо се. На други подхожда повече -много бавно, но така че това зависи от вас. Но с което и да се чувствате добре, продължавайте.

ТРАТАКА - ТЕХНИКА НА ВЗИРАНЕ

Ако гледате пламък дълго време, в продължение на няколко месеца по 1 час всеки ден, вашето трето око започва да функционира съвършено. Ставате по-будни, повече изпълнени със светлина.
Думата "тратака" идва от корен, който означава "сълзи", и така, трябва да гледате пламъка докато сълзи започнат да текат от очите ви. Започнете, без да мигате и третото око ще започне да вибрира.
Техниката на взиране в действителност не е свързана с обекта, тя е свързана със самото взиране. Защото когато гледате без да мигате вие се фокусирате, а естеството на ума е такова, че той е непрекъснато в движение. Ако наистина се взирате, без въобще да мърдате, умът ще бъде в затруднение.
Естеството на ума е да се движи от обект на обект, непрекъснато да се движи. Ако се взирате в тъмнината или в светлина, или в нещо друго, ако наистина се взирате, движението на ума спира. Защото ако умът се движи, няма да има взиране; вие постоянно ще губите обекта. Когато умът се е преместил някъде другаде, ще забравите, няма да можете да си спомните какво сте гледали. Обектът ще бъде там физически, но за вас ще изчезне, защото вие не сте там; вие сте се преместили с мисълта.

ВЗИРАНЕ В ОГЛЕДАЛО

Затворете вратата на стаята си и сложете голямо огледало точно пред себе си. Стаята трябва да бъде тъмна. И след това сложете малка свещ отстрани на огледалото по такъв начин, че да не се отразява в него. Само вашето лице да се отразява в огледалото, а не пламъка. След това се взирайте непрекъснато в собствените си очи в огледалото. Не мигайте. Това е 40-минутен експеримент, за 2-3 дни ще можете да държите очите си без да мигате.
Дори ако сълзи започнат да ви текат, бъдете настойчиви, не мигайте и продължавайте да гледате в очите си, не променяйте взирането. Продължавайте да се взирате в собствените си очи и след 2-3 дни ще осъзнаете много странно явление. Лицето ви ще започне да получава нови форми. Вие може дори да се изплашите. Лицето в огледалото ще започне да се променя. Понякога ще видите много различно от вашето лице, което никога не сте познавали като ваше.
Но в действителност всички тези лица ви принадлежат. Сега започва да избухва подсъзнателния ум. Тези лица, тези маски са ваши. Понякога може да се появи дори и лице, което принадлежи на минал живот. След една седмица постоянно взиране по 40 минути, лицето ви ще стане поток, точно като филмова лента. Много неща ще идват и ще си отиват непрестанно. След три седмици вие няма да бъдете в състояние да си припомните кое е вашето лице. Няма да можете да си припомните вашето собствено лице, защото сте видели толкова много лица да идват и да си отиват.
Ако продължите, тогава някой ден след трите седмици се случва най-странното нещо: изведнъж в огледалото няма лице. Огледалото е празно, вие се взирате в пустота. Там въобще няма лице. ТОВА е моментът: затворете очи - и срещнете несъзнателното.
Вие ще бъдете голи - напълно голи, такива каквито сте. Всички измами ще отпаднат.

ИЗЛЪЧВАЙТЕ ЛЮБОВ

Практикувайте любов. Седейки сами в стаята си, бъдете любещи, излъчвайте любов. Изпълнете цялата стая с вашата любовна енергия. Чувствайте как вибрирате с нова честота, чувствайте как се люлеете, все едно че сте океан от любов. Създавайте вибрации на любовна енергия около вас. И веднага ще започнете да усещате, че нещо се случва - нещо във вашата аура се променя, нещо около вашето тяло се променя; една топлина се появява около тялото ви ... една топлина като дълбок оргазъм. Вие ставате по-живи. Нещо, което е подобно на сън - изчезва. Появява се нещо, което е подобно на осъзнаване. Люлейте се в този океан. Танцувайте, пейте, и нека цялата ви стая се изпълни с любов.
В началото ще го чувствате доста странно. Когато за първи път можете да изпълните стаята си с енергията на любовта, собствената ви енергия, която продължава да пада и да отскача от вас, и да ви прави така щастливи, започвате да се питате, "Сам себе си ли хипнотизирам? Не се ли самоизмамвам? Какво се случва?" - защото винаги сте мислили, че любовта идва от някой друг. Била е нужна майка, за да ви обича, баща, брат, съпруг, жена, дете - но някой друг. Любов, която зависи от някой друг, е бедна любов. Любов, която е сътворена вътре във вас, любов, която създавате от вашето собствено същество, е истинска любов. Тогава вървете навсякъде, обкръжени от този океан, и вие ще почувствате, че всеки който идва близо до вас, изведнъж е под въздействието на друг вид енергия. Хората ще ви гледат с по-отворени очи. Вие ще минавате край тях, и те ще усещат, че е преминал ветрец от непозната енергия; те ще се чувстват по-свежи. Хванете ръката на някого и цялото му тяло ще започне да пулсира. Просто бъдете близо до някого и той ще се усети много щастлив без всякаква причина. Можете да го наблюдавате. Тогава сте готови да споделяте. Тогава си намерете любим човек, тогава намерете истинска възприемчивост за това, което сте.

СМЕШНИ ФИЗИОНОМИИ

Има много стари медитации, които използват смешни гримаси. От това може да направите медитация - в Тибет това е една от най-старите традиции.
Вземете голямо огледало. Застанете голи пред него и правете гримаси, правете смешни неща - и наблюдавайте. Като правите това и наблюдавате в продължение на 15-20 минути, ще бъдете изненадани. Ще започнете да чувствате, че сте различни от това. Ако не сте различни от това, тогава как бихте могли да правите всички тези неща? Тогава тялото просто е във ваши ръце, нещо в ръцете ви. Можете да си играете с него по този или онзи начин.
Измислете и други начини за правене на смешни гримаси, смешни пози. Правете каквото се сетите, това ще ви даде голямо освобождение и ще започнете да гледате на себе си не като на тяло или лице, но като на съзнание. Това ще ви помогне.

ПРОСТО ГЛЕДАЙТЕ НЕБЕТО

Медитирайте върху небето и когато имате време, просто легнете на земята, гледайте небето. Нека това да бъде вашето съзерцание. Ако искате да се молите, молете се на небето. Ако искате да медитирате, медитирайте върху небето, понякога с отворени очи, понякога със затворени очи. Защото небето също е и вътре във вас; както е голямо отвън, отвътре е същото.
Ние стоим точно на прага на вътрешното и външното небе и те са абсолютно пропорционални. Както е безкрайно външното небе, такова е и вътрешното. Ние просто стоим на прага, може да се разтворите по всеки от двата начина. Това са двата начина да се разтворите.
Ако се разтворите във външното небе, тогава това е молитва, ако се разтворите във вътрешното небе, тогава това е медитация, но накрая се идва до едно и също нещо: вие се разтваряте. А тези небеса не са две. Две са само защото сте вие, вие сте разделящата линия. Когато вие изчезнете, разделящата линия изчезва, тогава вътре е вън и вън е вътре.

УХАНИЕТО НА ЕДНО ЦВЕТЕ

Ако имате добро обоняние, застанете близо до едно цвете, нека миризмата му да ви изпълни. Тогава малко по малко се отдалечавайте от цветето, но много бавно, и продължавайте да бъдете внимателни към миризмата, към аромата. Като се отдалечавате, аромата ще става все по-неуловим и ще имате нужда от по-голяма осъзнатост, за да го усещате. Станете само нос. Забрав'ете за цялото тяло и докарайте цялата си енергия в носа, все едно, че съществува само той. Ако изгубите следата на аромата, приближете се няколко стъпки към цветето и отново усетете миризмата, и след това отново се отдалечете. Малко по малко ще можете да усещате миризмата на цветето от много голямо разстояние. Никой няма да може от там да усети миризмата на цветето. След това продължете да се отдалечавате много внимателно, вие правите обекта неуловим, и след това идва момент, когато вече няма да можете да усещате миризмата. Сега почувствайте отсъствието там, където ароматът се усещаше преди един момент. Той вече не е там.
Това е другата част на неговото съществуване -отсъстващата част, тъмната част. Ако можете да помиришете отсъствието на мирис, ако можете да усетите, че има разлика. Тогава обектът е станал много фин. Сега се приближава до състоянието на не-мисъл, на самадхи.

"МИР НА ТОЗИ ЧОВЕК"

Когато някой дойде да ви види, или срещнете някого, просто се успокойте вътрешно, станете тихи. Когато човекът влиза, дълбоко в себе си, пожелайте мир за него. Почувствайте: "Мир да бъде за този човек". Не само го казвайте, почувствайте го. Изведнъж ще видите промяна в човека, все едно че нещо непознато е навлязло в неговото същество. Той ще бъде тотално различен. Опитайте.

РАЗМИШЛЯВАЙТЕ ВЪРХУ ПРОТИВОПОЛОЖНОТО

Това е един прекрасен метод. Ще бъде много полезен. Например: ако се чувствате недоволни, какво да правите? Размишлявайте върху противоположното. Ако се чувствате недоволни, размишлявайте върху удовлетвореността. Какво е удовлетвореност? Внесете равновесие. Ако умът ви е разгневен, внесете състрадание, мислете за състрадание; и веднага енергията се променя, защото те са едни и същи. Противоположното е същата енергия. Веднъж щом го внесете, то абсорбира. Ако има гняв, размишлявайте върху състраданието.
Направете следното нещо: дръжте в къщи статуя на Буца, защото тази статуя е жест на състрадание. Когато почувствате гняв, влезте в стаята, погледнете Буда, седнете като Буда и чувствайте състрадание. Ще видите изведнъж, как във вас настъпва трансформация. Гневът се променя: вълнението се оттегля, появява се състрадание. И то не е различна енергия. Това е същата енергия - същата енергия като гнева - променя се качеството й, тя отива по-високо. Опитайте!

ДА ГЛЕДАШ БЕЗ ДУМИ

Опитайте се в малките неща да не внасяте ума си. Вие гледате едно цвете - само гледайте. Не казвайте "красиво", "грозно". Не казвайте нищо. Не внасяйте думи, не вербализирайте. Просто гледайте. Умът ще се чувства неудобно, неспокойно. Умът ще иска да каже нещо. Вие само кажете на ума: "Бъди мълчалив, остави ме да видя, аз само ще погледна."
В началото това ще бъде трудно, но започнете с неща, в които не сте много въвлечени. Би било трудно да гледате жена си без да внасяте думи. Вие сте твърде въвлечени, твърде емоционално привързани. В гняв или в любов - но твърде въвлечени.
Гледайте неща, които са неутрални - скала, цвете, дърво, изгряващо слънце, птица в полет, облак, плуващ в небето. Просто гледайте неща, в които не сте много въвлечени, при които можете да останете настрана, при които можете да останете индиферентни. Започнете с неутрални неща и чак след това се обърнете към емоционално натоварени ситуации.

СЛУШАНЕ СЪС СИМПАТИЯ

Слушането е дълбоко съучастие между тялото и душата, и затова е използвано като един от най-мощните методи за медитация. Защото свързва двете безкрайности: материалната и духовната. И нека това бъде вашата медитация: тя ще ви помогне. Когато седите някъде, просто слушайте каквото и да се случва. На пазарния площад сте и има много шум и улично движение, и трамваи, и самолет; слушайте без да го отхвърляте с ума, че е шум. Слушайте, сякаш слушате музика, със симпатия. И изведнъж ще видите, че качеството на шума се е променило. Той повече не дразни, не смущава. Напротив, става много успокоителен. Ако слушате правилно, дори шумът на пазарния площад се превръща в мелодия.
Така че не е въпроса какво слушате. Въпросът е, че слушате без да чувате. Дори ако слушате нещо, което никога не сте си мислили, че заслужава да бъде слушано, слушайте го много внимателно, все едно че слушате Бетховенова соната. И изведнъж ще видите, че сте променили качеството му. То става прекрасно. И при това слушане вашето его изчезва.

Материалът е взет от http://www.kaldata.com/forums/