http://daoin.com/baguadjang.php
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/daoin/public_html/machuan.php:1) in /home/daoin/public_html/head.php on line 4
Най-доброто от У ШУ, Чи Гун и мистицизъм в българският интернет.

У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

ИНТЕРВЮ С Г-Н МА ЧУАН СЮЙ

Господин Ма Чуан Сюй е една от живите легенди сред занимаващите се днес с Ба Гуа Чжан в Пекин. За разлика от много други учители, той е заслужил своята слава не благодарение на спечелени състезания или публикации в списанията за бойни изкуства, а благодарение на бойното си майсторство, проверено в многочислени схватки на живот и смърт с бандити по време на службата си в Управлението по Обществена Сигурност. Неотдавна един от неговите колеги от УОС разказа за неговите подвизи в едно от китайските списания за бойни изкуства: Ма Чуан Сюй победил в схватка с няколко контрабандисти на произведения на изкуството, арестувал няколко наркодилъра, "изчистил" железопътната станция в Чжен Чжоу от крадци и бандити (сам е заловил 110 лица в рамките на един месец) - и всичко това без да използва никакво оръжие ! Вероятно той е единствения, който се е занимавал с " вътрешен " стил и при това е работил като главен инструктор по бойни изкуства в Пекинското Градско Управление по Обществена Сигурност. Много от неговите ученици сега работят като телохранители на висши правителствени чиновници. Чух за него от момента, в който заживях постоянно в Китай през 1990 г. - Ма " Голямата брада " - Ма Да Ху Цзъ се смята за истинския наследник на Ба Гуа Чжан на Ли Цзъ Мин и Гуо Гу Мин, но нямах до този момент възможност да се срещна с него на живо.
Такъв случай ми изпадна през ноември 2000-та година, позвъних му и той ме покани в дома си, като се съгласи да го интервюирам. Смятам, че много от неговите обяснения са изключително точни и хвърлят светлина върху много неща - такива като Ней Гун, отличителните черти на Ней Цзя, развиването на Ци и други, често обсъждани от практикуващите бойни изкуства, но рядко разбирани правилно.
Ето го и самото интервю, така както го записах на касетка тогава.

Ярек Шимански - Господин Ма, вие сте известен сред практикуващите бойни изкуства в Пекин, но е невъзможно човек да ви види на състезания по Ба Гуа или поне да се срещне с вас там...

Ма Чуан Сюй - Работех в Управлението по Обществена Сигурност от 1978 г. И обучавах там специалните части. Официалната ми длъжност беше инструктор по бойни изкуства в Пекинското Градско Управление по Обществена Сигурност. За това не можех да участвам в много обществени мероприятия, включително състезанията по Ба Гуа, нито пък можех да контактувам с чужденци.

Я.Ш. - Тоест, аз като чужденец, не бих могъл да се срещна с вас по-рано?

Ма - Да, до моето пенсиониране това би било невъзможно. Сега няма никакъв проблем - пенсиониран съм от 1993 г.

Я.Ш. - Вие сте знаменит заради вашето бойно умение. Това е твърде необичайно в наши дни - практикуващ вътрешен стил да умее действително да се бие. Кога започнахте да се занимавате с бойни изкуства?

Ма - Започнах на 9 години. Семейството ми се е занимавало с Шаолинско У ШУ в течение на няколко поколения и това беше моя пръв стил. В моето село бяха популярни два стила - Шао Лин и Да Хун Цюан, но болшинството се занимаваше именно с Шао Лин. Не мога точно да кажа кое направление, тъй като по това време никой не обръщаше внимание на названието. Нашето село беше много голямо, имаше будистки храм. Дядо ми е учил при монах, който е живеел в този храм. Аз учих при баща ми, той не ме обучаваше на форми, а на Шаолинската базова подготовка - основно разтяжка и удари с крака. Беше много строг учител и често ме биеше с пръчка, ако не се занимавах усърдно. Трябваше да правя прав фронтален мах - Чжен Ти Туи, така че пръстите на крака ми да докосват носа или брадичката ми. Когато бях на повече от 30, все още можех светкавично да прлемина под дървена пейка, използвайки Пу Бу. Пейката беше толкова ниска, че гърдите ми докосваха земята при движението...
Освен това трябваше да правя и други упражнения, например бягане по стена - Пао Цян...

Я.Ш. - Как го правехте?

Ма - Отначало поставяте една дъска към стената под неголям ъгъл спрямо земята. След което просто тичате по дъскато до стената и обратно. Тялото трябва винаги да е вертикално по отношение на земята. По-късно ъгъла между дъската и стената се увеличава и накрая махате дъската и бягате направо по стената. В резултат на това упражнение пръстите на краката ви могат да докосват пищяла.

Я.Ш. - Вие сте достигнали високо ниво в Шаолин Цюан. Защо не продължихте с него, а решихте да изучавате Ба Гуа?

Ма - Защото баща ми, който ме обучаваше на Шао Лин Цюан ми каза, че Ба Гуа е много ефективно изкуство, много взискателно към краката, но не по начина, по който това се прави в шаолинската база. Каза ми, че това което мога да постигна практикувайки шаолин, може да бъде постигнато и с практика по Ба Гуа, но има навици, които мога да получа само чрез Ба Гуа, а чрез шаолин - не мога. Освен това ми каза, че Ба Гуа е изкуство от по-висок ранг, от колкото шаолин, и че при него се постига най-високо ниво, в сравнение с останалите школи. Син И изработва пречупващото усилие, Тай Цзи - усилието на прилепване, а Ба Гуа - ловкото усилие (Син И Вей Цуй, Тай Цзи Вей Ниен, Ба Гуа Вей Цяо). Най -добрите методи и техники на всички школи са синтезирани в Ба Гуа.

Я.Ш. - Какво означава, че Ба Гуа използва " ловко усилие "?

Ма - "Ловкото усилие " в Ба Гуа се изразява в неговата техника и стратегия. Това е като движението навсякъде - може да се движите по по-дълъг път или по по-кратък. Във външните стилове вие вървите по по-дълъг път, докато практиката в Ба Гуа - това е най-краткия път към бойната ефективност, покрепена от вътрешно умение.

Я.Ш. - Защо решихте да станете ученик на Ли Цзъ Мин?

Ма - Случайно стечение на обстоятелствата. Когато разбрах, че мой колега от завода, където работех, бил ученик на Ли Цзъ Мин и изучавал Ба Гуа, помолих го да ме заведе в парка, където тренираха. Тъй като по това време имах вече известен опит и гъвкавоста на краката и кръста ми бяха много добри, та се харесах на господин Ли и когато го помолих да ме обучава, той веднага се съгласи.

Я.Ш. - Кога започнахте да тренирате при Ли Цзъ Мин?

Ма - През 1961 г.

Я.Ш. - А кога станахте негов "вътрешен ученик "?

Ма - През 1976. Това е защото Ли Цзъ Мин не взимаше ученици докато беше жив Гуо Гу Мин (1887 - 1968) , той беше Шъ Сюн - "старши брат по школа " на Ли Цзъ Мин, а след това започна Културната Революция ( 1966 - 1976 ). Всъщност, ние с господин Ли бяхме по-скоро приятели. Децата на Ли Цзъ Мин ме наричаха " чичо ". Изучих много техники и практически методи при Гуо Гу Мин.

Я.Ш. - Истина ли е, че Ли Цзъ Мин е научил много неща от Гуо Гу Мин?

Ма - Да, така е. Те бяха братя по У ШУ - ученици на един и същи майстор - Лян Чжен Пу, но Гуо Гу Мин беше професионален преподавател по бойни изкуства. Ли Цзъ Мин беше по - млад от Гуо и беше много зает с управлението на собствения си бизнес - беше собственик на най-голямата до 1949 г. Фабрика за производство на соев сос в Пекин. Освен това, г-н Ли е укривал много функционери на комунистическата партия, включително Ван Ли и Лю Жен, които станаха вице-кметове на Пекин след 1949 г. След Освобождението през 1949 г. Ли Цзъ Мин заемаше важни постове - директор на фабрика и пивоварна, и до Културната Революция се издигна до пост контрольор в Първо Управление на Леката Промишленост в Пекин.

Я.Ш. - Какво се случи по време на Културната Революция?

Ма - Естествено, той попадна под ударите, беше уволнен от всички постове и репресиран.

Я.Ш. - Тренирахте ли по време на Културната Революция?

Ма - Само аз продължавах да изучавам Ба Гуа при Ли Цзъ Мин по това време. Бяхме 5 или 6 човека, изучаващи Ба Гуа при него в началото на 60-те години, но по-късно всички се разпръснаха и аз останах единствения, който продължи обучението си.

Я.Ш. - Значи станахте ученик на Ли Цзъ Мин през 1976 г. ?

Ма - Да, тогава завърши Културната Революция. По това време имаше около 8 души, които Ли Цзъ Мин прие за "вътрешни ученици ", в това число Чжао Да Юен, Ван Тун, Сун Хун Йен, Ма Лин, Ван Шъ Тун и Ди Гуо Юн. Тъй като по това време вече Ли Цзъ Мин беше доста стар и не тренираше много, повече се занимаваше с традиционна китайска живопис и калиграфия, та много от гореспоменатите учеха при мен.

Я.Ш. - Много хора твърдят, че сте много консервативен в обучението и много често отказвате да предадете някои методи в Ба Гуа на учениците си...

Ма - Просто МНОГО НАБЛЯГАМ на базата в Ба Гуа. Това е много важно и ако ученика не я практикува правилно, в съответствие с моите изисквания, то това е равносилно на захвърляне на боклука на всичко онова, на което обучавам. Не съм консервативен, просто много ученици не се занимават усърдно и никога не достигат удовлетворително ниво в базовата техника. Изучаването на техники и форми е безмислено, ако базата ви е лоша.

Я.Ш. - Как наработвате базата?

Ма - Има няколко метода. Най - базовия от тях - това е ходенето по кръг. То се дели на така наречените "три равнища" - Сан Пан: ниското равнище, средното и високото. Също така е важна и концепцията Ин-Ян - ето защо често наричат Ба Гуа " Ин-Ян Ба Гуа ".
Ходенето обратно на часовниковата стрелка - това е Ян, обратното - това е Ин. Има множество изисквания, които трябва да се спазват по време на ходенето: гърдите да са "пусти",гърба да е изпъкнал - Кун Сюн Ба Бей, отпускане на кръста - Ся Та Яо, завъртане на бедрата и придържане на коленете заедно - Ню Куа Хъ Си, стабилно да "впивате" стъпалата в земята- Чжуа Ди Лао, отпускане на раменете и увиснали лакти - Чуй Цзиен Чен Чжоу, "стичащи хълбоци" и повдигнаг анус - Лю Тун Ти Ган, три натискания - главата натиска, езика натиска, ръцете натискат, създавайки Единна Енергия, и трите заобляния - Сан Дин - Тоу Дин Шъ Дин Шоу Дин Хун Юен И Ци - Сан Юен. Само при строго спазване на всички тези изисквания възниква вътрешно Ци - Ней Ци и се развива Ней Гун - вътрешно умение. Когато имате развит Ней Гун, то това е като електричество в ръцете.

Я.Ш. - Какво имате предвид под "електричество в ръцете "?

Ма - Става важна Мисълта. Мисълта води Ци, а Ци води Силата - И Дай Ци, Ци Дай Ли. Нужно е да се развива Ци в Дан Тиен за да се използва това. Само тогава можем да назовем това Ней Гун.

Я.Ш. - А какво е " Ней Гун"?

Ма - Ней Гун - това е Дан Тиен. Трябва да достигнете високо майсторство в работата с Мисълта - И Ниен, и да развиете достатъчно Вътрешно Ци. Това е като електричество. Дан Тиен, разположен на три цуна под пъпа, веднъж развит, става като топче. Дан тиен става място, където се събира вътрешното Ци на цялото тяло, като електрическо поле. Тогава Ци се усеща като топъл поток, тече от точката Хуй Ин през lumbar vertebra, cervical vertebra, точката Бай Хуй - усещането за топлина тук е най-силно, точката Му Цюан, точката Тиен Му, точката Жен Тун. Най-трудното за пременаване на Ци място - това е където се срещат меридианите Жен Май и Ду Май: трябва да се държи устата затворена, езика да допира горното небце, да се диша през носа, а не като в съвременния Чан Цюан, където след няколко форми практикуващия поради задъхване започва да диша през устата, след това Ци тече надолу и се връща в Дан Тиен и завършва пълния оборот - Малкия небесен Кръг - Сяо Чжоу Тиен.

Я.Ш. - Съществуват ли специфични усещания когато се отваря Малкия Небесен Кръг?

Ма - Разбира се. Когато се отвори Малкия Небесен Кръг, устата се запълва от слюнка и по време на практиката се чувствате изключително удобно - все едно лежите във водата.

Я.Ш. - Трябва ли да се използва Мисълта - И за течението на Ци ?

Ма - Не, не трябва да мислите за Ци по време на практиката. Малкия Небесен Кръг се отваря естествено, а не преднамерено, когато вашия Ней Гун достигне необходимото ниво. Но вашите занятия трябва да контролира опитен учител.

Я.Ш. - Достатъчно ли е да се отвори Малкия Небесен Кръг?

Ма - Не, трябва да отворите Големия Небесен Кръг, за да може Ци да достигне ръцете. Това също изисква време и отначало трябва да мислите - да използвате мисълта -И за да направлявате Ци в ръцете. Когато Ци следва вашата мисъл, следващата крачка е да се достигне способност да се движи Ци без съзнателно усилие. Тогава Ци ще се държи като живак - само като ударите с ръка, Ци моментално изтича от Дан Тиен, преминава през китката и достига дланта. Противника ще чувства ръцете ви много тежки. Само след това може да започнете да изучавате техниките и движенията в Ба Гуа.

Я.Ш. - Означава ли това, че всички движения в Ба Гуа са разработени така, че отначало е нужен Ней Гун за да могат те да бъдат прилагани?

Ма - Именно. Без Ней Гун всички ваши техники нищо не струват и няма смисъл да се практикуват. За това не желая да преподавам никакви техники на ученици, които нямат Вътрешна наработка - това просто е губене на тяхното и моето време.

Я.Ш. - Мисля, че твърде малко хора могат да се обучават в такъв традиционен маниер?

Ма - Да, практикуващите често се оплакват, че упражненията от сорта на ходене в кръг са много скучни и ги зарязват след известно време. От друга страна, след като веднъж е развит Ней Гун на определено ниво, например - отворен Малкия Небесен Кръг, практиката става много интересна.

Я.Ш. - Има ли подобни методи в шаолинското У ШУ?

Ма - Не.

Я.Ш. - Доколкото ми е известно, даосите твърдят, че трябва да се прекратят сексуалните контакти, иначе Малкия и Големия Небесен Кръг никога няма да се отворят. Важи ли това и за Ба Гуа Ней Гун?

Ма - Да, това е важно. Моя учител ми говореше за това от самото начало - ако искаш да изработиш истинско майсторство, трябва да живееш като монах, дал обет за безбрачие. Има една история за "Въглищаря " Ма, който продавал въглища в Цай Шъ Коу в Пекин. Когато той изучавал Ба Гуа при Дун Хай Чуан, взел едно одеяло и се пренесъл да живее в магазина. Живял там три години и за това време нито веднъж не се върнал у дома си.
На тялото му е нужна една седмица за да се възстанови след един сексуален контакт, тоест да се върне на нивото преди контакта. Сто дни са нужни за пълното възстановяване на Изначалното Ци - тоест за връщане в състоянието на организма предшестващо всякакви полови контакти. Около три години са нужни за откриването на Малкия Небесен Кръг.

Я.Ш. - Ами семейните хора? Страхувам се, че те ще имат затруднения с развиването на подобно вътрешно майсторство...

Ма - Това не е голям проблем, ако се практикува на Средно ниво - Чжун Пан - все едно, ще развиете вътрешно умение. Но ако решите да практикувате Ниското ниво, ще ви се наложи да прекратите всякакви сексуални контакти.

Я.Ш. - А ако някой реши да практикува на ниско ниво без да спазва тези изисквания?

Ма - Ще си навредите. Ниското ниво е твърде взискателна към тялото практика, което то няма да понесе. При практикуване на Ниското ниво трябва добре да се храните и да почивате повече. Това е като при банковите сметки. Ако сте изтеглили 1 милион долара, а след това сте вложили 1 милион долара - всичко е ОК. Ако сте вложили милион и един долар, то имате известно натрупване - малък излишък от енергия. Но ако сте вложили 990 хиляди, то тогава сте длъжници на самия себе си - тялото ви няма да може да се възстанови след положените усилия. При това, вашите мускули може да стават по-силни, но вашата вътрешна сила, вътрешния ви потенциал ще намалява. Това лесно се познава по гласа - слабия глас, безвучен и нечист, понякога съпровождан с кашлица - това е симптом за ниско енергетично ниво. Метода на Ниското ниво е подходящ за млади, неженени хора. В противен случай трябва да приемете режим на монашески живот за около три години...

Я.Ш. - Говорихме за Малкия небесен Кръг. Какво ще кажете за Големия Небесен Кръг?

Ма - След като се отвори Малкия Небесен Кръг - Големия се отваря естествено. Има поговорка - " Три години - малък успех, десет години - голям успех "( Сяо Чън Сан Ниен, Да Чън Шъ Ниен ). Трябва да се спазват сексуалните пости най-малко 6 години, за да се постигне истинско майсторство. Когато това майсторство се постигне трябва да продължавате да ограничавате броя на сексуалните си контакти. 2-3 пъти седмично са в състояние да разрушат напълно вашето майсторство. Един път на 2-3 месеца не е голям проблем.

Я.Ш. - Какво разбирате под " разрушение на майсторството "?

Ма - Краката и кръста ще загубят гъвкавост и сила. Има много практикуващи бойни изкуства, които са имали забележителни умения на млади години, но като остареят - едва ходят. Това е поради интензивен секс. Един от моите учители - Гуо Гу Мин, никога не се е женил. Когато започнах да се занимавам с Ба Гуа през 1961 г. , в течение на 6 години практически нямах сексуални контакти. В 5 часа се връщах у дома от работа, ядях и отивах на тренировка. Връщах се от тренировка към 1 след полунощ, 6-7 часова практика. Всеки ден, нито ден почивка.

Я.Ш. - Но така вие не сте си доспивали. Не сте си почивали достатъчно.

Ма - Правилната практика е по-ценна от съня. Ако практикувате Ней Гун - това подхранва подкрепя вашето тяло.

Я.Ш. - Сега сте почти на 70. Всеки ден ли тренирате?

Ма - Ставам рано сутрин и се занимавам 3 часа ежедневно. (Съпругата на Ма добавя, че той се занимава ежедневно незевисимо от времето, даже на Китайската Нова Година - най-важния празник в Китай).

Я.Ш. - Тогава през 60-те години занимавахте ли се с някакви други упражнения освен ходенето по кръг? С някакви форми на седяща медитация и стълбово стоене - Чжан Чжуан?

Ма - Седящата или стоящата медитация - това е само за Ней Гун. Ходенето по кръг се нарича още "Движещ се стълб " - Хуо Чжуан или Син Чжуан, и има голямо преимущество - тя развива и външното и вътрешното. Когато ходите по кръг, вие подхранвате Вътрешното Ци всяка минута, правите все го по-силно и по-силно. Ето защо ходенето по кръг е толкова важно и същевременно толкова трудно за разбиране.

Я.Ш. - Вие също така сте изучавали и "Наработване на лекота "- Цин Гун?

Ма - Ходенето по кръг развива Цин Гун. Когато достигнете определено ниво, вие ще можете да ходите без да докосвате земята.

Я.Ш. - Как е възможно това?

Ма - Идеята е да се използва за движение Дан Тиен, кръста. Сега седя тук. Ако искате да ме атакувате, мога бързо да се придвижа напред, без да използвам краката, просто изправяйки кръста. (Г-н Ма прави демонстрация - от седящо положение той можа бързо да се придвижи напред на доста прилично разстояние, преди да докосне земята с крака).

Я.Ш. - Всичко това изглежда и звучи мистично...

Ма - Нищо мистично няма, просто въпрос на майсторство и усърдни тренировки.

Я.Ш. - Как станахте известен?

Ма - Учил съм не само при Ли Цзъ Мин, но също и при Хан Лан Юй - експерт по У Син Чуй, ученик на Бао Чжан, Гуо Гу Мин - експерт по Ба Гуа, ученик на Лян Чжен Пу, " Тун Бей" Ли, Хан Ци Чан - майстор по Мей Хуа Чжуан. Моя учител ме водеше при тези учители и обикновено ми се налагаше да се бия с техните ученици. Така хората започнаха да чуват за мен...

Я.Ш. - Чувал съм, че сте победили много известен чуждестранен майстор по бойни изкуства?

Ма - Имаше един чужденец с доста добър Син И Цюан. Искаше да стане ученик на Ли Цзъ Мин. Там бяха много ученици на Ли Цзъ Мин, включително Чжао Да Юен и Ван Тун. Всички те " кръстосаха ръце " с чужденеца и загубиха. Неговото Син И впечатляваше, когато той го демонстрираше, в началното движение всичките му стави пукаха. Външното му майсторство впечатляваше, но вътрешното - не. Не използваше силата си правилно - пазеше я вътре в тялото, прекалено напрягаше мускули, нямаше " корен ".

Я.Ш. - Имате предвид, че в практиката на Ба Гуа трябва да се отпускаме?

Ма - В Ба Гуа говорим за " да се ходи като маймуна " - леко и ловко - Цяо.

Я.Ш. - " Ловко "?

Ма - " Да се събереш, да бъдеш мек като памук и ловък " - Суо Сяо Миен Жуан Цяо, трябва да се " събере " цялото тяло без използване на сила, да се отпуснеш, да бъдеш като пружина, която може да отскочи всеки момент, но само при контакт с противника, не по-рано. Не е ефективно да се опитвате да използвате сила на дистанция.

Я.Ш. - Говорите за така нареченото "усилие в един цун " - Цун Цзин?

Ма - Да, във вътрешните стилове удряме, използвайки Цун Цзин. Удара от дистанция не е ефективен, тъй като той реално не нанася вреда на противника. Най - много да получи няколко синини, които ще минат за няколко дни. Когато удрям противника, искам той да плюе кръв... Ето защо отделяме такова голямо внимание на Ней Гун. Когато имате Ней Гун, ако искате да травмирате противника си - травмирате го, ако искате да го хвърлите във въздуха като топка - можете и това да направите.

Я.Ш. - Практикували ли сте някога методи за развитие на твърдост и сила?

Ма - Не. Тези упражнения развиват външна, вкочанена сила. Това, което ни е нужно е Вътрешно Ци, което да управлява всичките ни движения. Като пружината - вие я удряте - тя си е там, връщате движението - и тя се връща. Гъвкавост трябва, живост.

Я.Ш. - Освен техниките с ръце, трябва да се наработват придвижванията и умението да се нанасят удари с крака.

Ма - Достига Ци - достига и силата -Ли. Това означава, че трябва да се практикува до постигане на хармония - Хъ. Ръцете, очите, тялото и придвижванията трябва да се хармонизират в едно. В момента в който нансям удар - всички те достигат целта едновременно, тялото става единно, използва се " координирано усилие на цялото тяло " - Чжен Цзин. Развиваме това чрез ходенето по кръг, отделни техники и форми. В Тай Цзи Цюан има поговорка - " Той не се движи - и аз не се движа, той само леко да мръдне - аз се движа преди него " - Би Пу Дун, Уо Пу Дун, Би И Дун, Уо Сиен Дун. Трябва да има хармония на цялото тяло, да се движи то като едно цяло, за да може да имате подобна реакция. Това се нарича истинска хармония.

Я.Ш. - Лесно е да се разбере първата част от фразата - "Той не се движи - аз не се движа", но бихте ли коментирали втората част?

Ма - " Той леко да мръдне - и аз се движа преди него ". Това означава, че когато противника решава да се задвижи, съществува съвсем кратък миг на подготовка на атаката. Трябва да уловите този момент и да ударите противника докато все още не е готов. Това изисква много добър Ней Гун и високо майсторство - своевременност и скорост.

Я.Ш. - Някои казват, че Ба Гуа не е толкова меко, като Тай Цзи, неговата мекота е с друго качество. Какво мислите за това? Трябва ли да сме абсолютно отпуснати по време на ходенето по кръг?

Ма - Трябва да сте отпуснати - Сун, но в същото време трябва да се стремите към " координирана мощ на цялото тяло " - Чжен. Трябва да се съхранява тази мощ, но в същото време и да сте отпуснати. Много е трудно да се намери баланса между тези двете състояния. Трябва да се избягва излишното напрежение, когато координирате цялостната мощ. Мекотата е много важна в боя - когато противника удря много твърдо, вие можете да използвате само мекота, за да превъзмогнете неговата твърдост. Наричаме това " да се превъзмогне твърдото с мекота " -И Жоу Къ Ган или " да се пречупят хиляда цзина с един ловък метод " - И Цяо Пао Циен Цзин. За да се използват тези методи е нужна мекота.

Я.Ш. - Какво имате предвид под мекота?

Ма - През цялото време тялото трябва да изразява " координирано цялостно усилие " - Чжен Цзин, да сте отпуснати и да се движите по спирали.

Я.Ш. - Какво имате предвид под "да се движим по спирали "?

Ма - Трябва да има оси по цялото тяло. Трябва да има ос в раменете, китките, лактите, бедрата, коленете. Когато докосвате някого с някаква част от тялото си - там има ос, с друга част - и там има ос. Тялото не трябва да е нескопосано. Където и да има съприкосновение - там има ос и тя се движи по спирали - Луо Сюен. Силата трябва да се движи по спирали и само така тя може да превъзмогне противниковата сила.

Я.Ш. - Можете ли да използвате в боя това "спирално усилие " - Луо Сюен Цзин?

Ма - Ако противника докосне някаква част от тялото ви, тазе част трябва да изрази "спирално усилие ". Гуо Гу Мин беше знаменит със своята " разпаряща длан " - Тяо Чжан, известна още като " ръчния гръм" - Чжан Шоу Лей. Тя се базира на спиралното усилие, използвано за лишаване на противника от корен в момент на атаката и след това удряма противника, което го отпраща в полет. Всяка техника има такъв спирален компонент в същността си.

Я.Ш. - Когато ходите по кръг - също изразявате това спирално усилие?

Ма - Разбира се. Трябва да ходите като тежка колесница, която се движи стабилно, независимо колко е лош пътя, пропадат ли колелетата в ями или има камъни. Не трябва да се прекалява с "захващането" на земята с пръстите на краката - Шъ Чжъ Чжуа Ди, тъй като може да се получи вкочанено, " мъртво" усилие.

Я.Ш. - А какво ще кажете за "стъпката плъзгаща се по калта " - Тан Ни Бу?

Ма - Има поговорка - " Ходи все едно се плъзгаш по земята, но не трий земята. " - Син Ър Ца Син Мо Яо Ца. Смисъла е в това, че стъпалото трябва да е близо до земята. Втората част от поговорката - " но не трябва да се трие земята " - е най-важната. Трябва да сте като маймуните, много леко да стъпвате. Не трябва да се трие земята със стъпалата, иначе силата ще се разсее.

Я.Ш. - Виждал съм някои практикуващи Ба Гуа, които когато правят крачка, преди да поставят предния крак на земята " хвърлят " тялото напред, в резултат на което предния крак може да стъпи по-далече. Правилно ли е това при практикуването на " стъпката плъзгаща се в калта "?

Ма - Не, не е правилно. Никога не трябва да се губи контрол над центъра на тежестта, ще се разсее силата.

Я.Ш. - Те обясняват, че това им позволява по-бързо да атакуват и да съкращават дистанцията...

Ма - За придвижването на тялото напред трябва да се използва кръста. Тялото трябва да е като гъвкава кула, с добре контролиран център на тежестта. Тежестта трябва винаги да бъде на предния крак. Трябва " да се отпуснат бедрата и да се повдигне ануса ", тоест да се заеме положение, подобно на това когато седите на стол, след което кръста да придвижва краката, тежеста на предния крак, и така ще можете да се придвижвате много бързо (г-н Ма демонстрира този метод на ходене ) .

Я.Ш. - Известен сте като строг учител. Много ли ваши ученици са достигнали задоволително ниво на майсторство?

Ма - Мисля, че двама - и двамата работят в Пекинското градско управление по обществена сигурност. Единия от тях - Чен Сян Сиен е главен инструктор там по бойни изкуства. Зае този пост след моето пенсиониране през 1993 г.

Я.Ш. - Какво мислите за нивото на практикуващите Ба Гуа в Пекин?

Ма - Доста по-ниско е в сравнение с това на старите майстори. Хора като Фан Фън Лан, Гуо Гу Мин, Гао Цзъ Ин имаха истинско Гун Фу, което трудно може да се каже за сегашното поколение. И това въпреки факта, че много от сегашните авторитети издават книги и се радват на растяща популярност.

Я.Ш. - Кога станахте председател на Пекинското Общество по изследване на Ба Гуа?

Ма - През 1993 г. , когато умря моя учител - Ли Цзъ Мин. Аз фактически наследих поста от него.

Я.Ш. - Кои клонове на Ба Гуа влизат в Обществото?

Ма - Всички клонове, практикувани в Пекин. Това са направленията на Ин Фу, Чен Тин Хуа, Лян Чжен Пу, Фан Чжя Юн и Сун Чан Жун. В Сунския клон има много малко занимаващи се. Срещаме се всеки месец. Тази година отново бях избран за председател, а Гао Цзи У - сина на Гао Цзъ Ии, Вен Да Шън - ученик на Фан Фън Лан, и Ван Шан Чжъ - син Ван Фу, той е изучавал инския клон при Ин Юй Чжан - сина на Ин Фу - са вице-президенти, Цзя Суо Сън е секретар.

Я.Ш. - Изучавали сте Тай Цзи Цюан?

Ма - Да, шансийски Тай Цзи Цюан при Ли Цзъ Мин, малко съм учил и при Гао Цзъ Ин и при сина на Бао Чжан - Хан Лан Юй. Когато действително сте овладяли един стил, то много лесно се изучават други стилове. Изучаването на стотицици техники и форми е безполезно. Казваме - И Тун - Бай Тун, " Постигнал си едно - разбрал си всичко".

Я.Ш. - Мислите ли, че трябва да се постига такова вътрешно майсторство в Тай Цзи и Син И, както в Ба Гуа?

Ма - Да, във всички тези стилове е необходим Ней Гун.

Я.Ш. - Ами в Шао Лин Цюан?

Ма - Покойния Лю Ван Цан се занимаваше както с твърди стилове, така и с Тай Цзи Цюан - направление У Цзиен Цюан, преподаваше в парка Ди Тан, беше много изкусен в Ней Гун. Беше много силен и се упражняваше с 40 килограмови каменни топки. Освен него имаше много малко занимаващи се с Шао Лин, например покойния Ху Лао Дао, преподаваше в пекинския район Тао Жан Тин, който да е достигнал високо ниво в Ней Гун.

Я.Ш. - Беше ли тяхната сила подобна на пружина - както описвахте Ба Гуа Ней Гун?

Ма - Не, тяхното вътрешно майсторство не беше толкова добро. Макар че достигнаха сравнителна високо ниво в Ней Гун, все пак това отстъпва на това, което може да се постигне чрез правилно практикуване на вътрешните стилове. Не мисля, че при външните стилове може да се достигне такова ниво.

Я.Ш. - Практикували ли сте някакви методи за развитие на силата, като споменатите каменни топки?

Ма - Не, никога.

Я.Ш. - А с дълго копие - Да Цян?

Ма - Да, занимавал съм се. Дължината му е около 4 метра. Изучавах упражнения в Ба Гуа с дълго копие при Ли Цзъ Мин. Целта е да се развие сила и да се изучи правилния метод на корпуса - Шън Фа - да се отворят ставите и да се изтегли силата - динамично да се разтягат сухожилията. Този метод трябва да се използва за подобрение на майсторството. Хората не занимаващи се с бойни изкуства забиват своите стави, което ограничава свободата на движение. Тренирайки с дълго копие може да се разкрият ставите, да се увеличи гъвкавостта и да се подобри свободата на движенията.

Я.Ш. - А с друго оръжие на Ба Гуа? Каква въобще е целта на тренировката с оръжие в Ба Гуа?

Ма - Всеки вид оръжие има свои характеристики и се изучава с определена цел. Например, широкия меч в Ба Гуа се използва за тренировка на завинтването -Нин, преминаването - Гуо, свредловането - Цзуан и преобръщането - Фан. Свредловането - това е метод за действие с корпуса - Шън Фа. Широкия меч в Ба Гуа е голям - около 1,2 метра и неговия основен принцип е " ти се движиш, но меча не се движи " - Жен Цзоу Дао Бу Дун, "не човек управлява меча, а меча управлява човека " - Дао Шуа Жен Пу Шъ Жен Шуа Дао. Меча ми винаги е насочен към противника, така че на него му е трудно да се приближи. В момента в който атакува, аз използвам Фан - преобръщането и прерязвам с меча ръката му.

Я.Ш. - Тоест, вие тренирате Ба Гуа меч или подобрявате своето Шън Фа - движение на тялото чрез практиката с меча?

Ма - И едното и другото. Вие не само се учите да използвате меча, но по -важното е, че усъвършенствате своето Ба Гуа, особено движенията на корпуса. Има поговорка - " Човека следва меча, меча се движи с човека " - Жен Суй Дао Цзоу, Дао Суй Жен Син.

Я.Ш. - Кое оръжие в Ба Гуа е най -важно?

Ма - Всички видове са важни и нито едно същевременно. Най-важното е Гун Фу - майсторството. След като имате Гун Фу - можете да използвате каквото си искате в качеството му на оръжие. Няма смисъл да се изучават много форми с оръжие - имате ли Гун Фу - изучаването на оръжието е лесна работа.

Я.Ш. - А какво ще кажете за правия меч Цзиен?

Ма - Методите на широкия и правия меч са неразделими - Дао Цзиен Пу Фен, въпреки че структурата им е различна.

Я.Ш. - Какви са особеностите на Ба Гуа -копието?

Ма - В Ба Гуа използваме дълго копие и късо копие. Последното е наричано още " Двуглава змия " - Шуан Тоу Шъ, тъй като има накрайници и от двете страни. Неговата основна характерност е използване на дълго оръжие на къса дистанция - Чан Цян Дуан Юн, което се различава от стандартните методи Лан, На и Чжа - блокиране, захват и мушкане. В Ба Гуа вие пренасочвате копието на противника с единия край на вашето оръжие и го удряте с другия край.След като можете да прилагате принципа "използване на дълго копие на къса дистанция" можете ефективно да използвате къса пръчка даже против сабя. Това лесно се вижда в техниките на друго типично за Ба Гуа оръжие - тоягата на седемте звезди - Ци Син Ган, който основно се използва за въздействие по точките. При използване на дълго оръжие трябва да прилагате "гъвкав хват" - Хуо Ба, което позволява да се променя хвата на оръжието без да се губи контакта с него.

Я.Ш. - Съществуват ли в Ба Гуа форми по двойки - Дуй Лиен?

Ма - Да, има много такива. Най-известните и най-ценните са " 4 последователности на сечащите саби " - Съ Тан Дуй Пи Дао, " форма по двойки на сечащите мечове " - Дуй Пи Цзиен, " сечащите тояги" - Дуй Пи Ган, а също и "72 захвата " - Ци Шъ Ър На, " 72 преливащи крака " Ци Шъ Ър Цзие Туи, " 8 основни захвата " -Лю Ба Цзун На, " 72 прийома " - Ци Шъ Ър Чжао и т.н.

Я.Ш. - Какви са особеностите на ръкопашния бой в Ба Гуа?

Ма - Ръкопашния бой в Ба Гуа се отличава от другите стилове. На-важната черта е в това, че двете ръце се движат едновременно към противника. В другите стилове едната ръка се движи напред към противника, другата се оттегля. В Ба Гуа е много важно де се удря бързо и за това двете ръце се движат към целта едновременно. Ръцете трябва да се движат бързо, бързо трябва да се придвижвате, само тогава може да се постигне отова, което наричат съвършенство - Ба Гуа Вей Цяо. Има поговорка - "Промените в боя са пред теб - Биен Хуа Цзай Циен Тоу, което означава, че промените в боя се крият в бързите ръце, а не в цялото тяло.

Я.Ш. - Всеки от клоновете в Ба Гуа използва различни форми на дланта...

Ма - Да, в Ченския клон използват " мощта на орловите нокти " - Ин Чжао Ли, в Инския - "пронизваща енергия " - И Ци Гуан Тун, в Лянския - " длан като керемида" - Ва Лън Чжан. Дун е обучавал учениците си различно, в зависимост от това кой какви стилове е изучавал преди това, за това те развили собствени стилове, различаващи се един от друг. Тези клонове се различават и по ръчните методи и по методите на корпуса. Но всички използват спирално усилие - Луо Сюен Цзин. Това се отнася не само за вътрешните, но и за външните стилове.

Я.Ш. - Обучавате ли учениците си различно в зависимост от структурата на тялото им? Обучавате ли високите хора различно от ниските?

Ма - Не, обучавам всички еднакво. Макар че казват че високите хора трудно заемат ниски позиции, всъщвост всичко опира до това дали се отделя достатъчно време за тренировка. Не е истина, че ба Гуа подхожда повече на ниски хора, всеки своите преимущества, но трябва да тренира усърдно за да ги използва.

Я.Ш. - Колко ученици имате? Трудно ли се става ваш вътрешен ученик - Жу Мен Ту Ди?

Ма - Имам около 60-70 вътрешни ученици. Трябва да учат при мен поне 3 години, за да ги приема за ученици, трябва да се запозная с характера им.

Я.Ш. - На какво ги учите?

Ма - Зависи от нивото им. Както споменах, безполезни са многото техники и форми, ако няма база. Първите 3 години са много важни, трябва за кратко време да се усвои базата на Ней Гун - да се отвори малкия небесен кръг, но за достигане на високо ниво са нужни 10 години. Под високо ниво разбирам да можеш да се движиш и реагираш естествено, без заемането на някакви позиции или мислене за използване на еди коя си техника. За това е нужен и талант все пак.

Я.Ш. - Какво имате предвид " талант "?

Ма - Интелигентност, да имаш не-ум - У Син. Това е също толкова важно, колкото практиката. И едното и другото са нужни, ако човек иска да достигне високо ниво. Трябва да си "добро тесто " за да станеш истински майстор по У ШУ.

Я.Ш. - " Добро тесто "?

Ма - Казах вече - трябва да си даровит, скромен, способен усърдно да тренираш, да имаш висок морал. Ако някой е много даровит, но е интригант и мошеник, никога няма да достигне много в бойните изкуства. Трябва да си искрен в практиката, честен, заинтересован в изучаването на бойни изкуства, да имаш " бойна добродетел " - У Дъ. Не обучавам талантливи, но нечестни хора.

Я.Ш. - Обучавате ли деца?

Ма - Много малко. В Китай сега децата са много заети в училище и нямат много свободно време.

Я.Ш. - На каква възраст са вашите ученици?

Ма - Най-старите са на 40-50 години. Някои от тях тренират много добре. Макар че базата им в У ШУ - разбирана като гъвкавост и сила на краката и кръста въобще не може да се сравнява с тази на децата, но за това пък при тях има добър прогрес в Ней Гун. Това е напълно достатъчно, за да могат да прилагат Ба Гуа в бой.

Я.Ш. - Смятате ли за необходимо да се изучават външни стилове преди изучаването на вътрешни ?

Ма - Каквото и да изучавате - без значение външно, вътрешно, - първата ви работа ви е да развиете гъвкавост на краката и кръста. След като имате тази база, можете бързо да прогресирате във вътрешните стилове. Естествено, някои неща от тази база можете да достигнете чрез практикуването на вътрешен стил, но за това ще ви е нужно повече време. Външния стил може да се разглежда като съкратен път за усвояване на базата. Но има и различия - гъвкавоста, която можете да получите чрез практикуването на Ба Гуа идва естествено вследствие на тренировъчния процес и не може да бъде загубена, докато във външните стилове гъвкавоста на краката идва от редовното разтягане - щом прекратите разтяжката, гъвкавоста много намалява много бързо, и обикновено след 3 месеца без практика се връщате на нулево ниво. В Ба Гуа когато се научите да ходите в ниско ниво - Ся Пан - гъвкавостта на краката пораства изумително.

Я.Ш. - Какви са характерните черти на ниското ниво - Ся Пан ?

Ма - Определението е такова - на ниско ниво бедрата и коленете се намират на едно ниво, все едно седите на стол. Аз практикувам ходене на ниско ниво по 1 час всеки ден. Сина ми тренира ходене на ниско ниво 6 години, по 2 часа всеки ден, така че неговото майсторство в ниското ниво е приемливо. Щом като е достигнато майсторството в ниското ниво, практикуващия се чувства така, всякаш стъпалата му не докосват земята. Говорихме вече за това.

Я.Ш. - Г-н Ма, много ви благодаря за отделеното време и за това, че споделихте вашия опит и знания !

Провел: Ярек Шимански
Материалът е взет от http://pigua.dankin.net/