У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Лю Дунбин

Надпис в 100 йероглифа
и 20 строфи

20 стъпала по пътя към безкрая

 1. Подхранвай енергията и държи думите в забрава;
 2. Подчинявай си сърцето* и осъществявай естествения път**.
 3. В движението и покоя осъзнавай изначалните предци1.
 4. Какво още търсиш в отсъствието на нещата***?
 5. В постоянството на истината всичко се разкрива5;
 6. Но при разкриването на нещата не изпадай в заблуда6.
 7. Когато не се заблуждаваш, природата7 сама се възвръща.
 8. Когато енергията се възвръща, еликсирът сам се образува.
 9. А в средата на пещта се съединяват Кан и Ли2.
 10. Ин и Ян пораждат се отново и отново,
 11. И се разнася звук от гръм.
 12. Бели облаци към върха се стелят,
 13. Сладки роси оросяват Сумера3.
 14. Напих се с виното на дълголетието -
 15. Който постига знанията, пътешества из безкрая.
 16. Седейки слушам мелодията от безструнна цитра4;
 17. И прониквам ясно в тайните на съзиданието
 18. и превъплъщенията.
 19. И като написах тези 20 строфи,
 20. Изкачих се по стълбата към небесата

п.п. В Даоските учения и чигун се използват много метафори и символики. На пръв поглед стихотворението изглежда доста мистично и неразбираемо, но всъщност показва обективно етапите на развитие по пътя на усъвършенстването и дава много точно съвети и насоки относно тренирането.
* "сърцето" - ума, мислите, емоциите; ** "естествен път - У Вей, действие без усилие, бездействие, естествено действие, действие в точен и подходящ момент;" 1 "изначалните предци" - мислите, думите и действията или последиците породени оттях; *** "отсъствието на нещата" - напразните желания за богатсво, луксозен живот и сладострастие; 2 "средата на пещта" - точката Мин Мън между двата бъбрека, Кан - вода, Ли - огън, при съединяването на двата елемента в тялото се образува енергия, елексир на младостта, самовъзтановяващите сили на организма; 3 "Гръм" - шум в ушите, присветване в областа на периферното зрение или така наречения "златен дъжд", "бели облаци" - гореща или студена тръпка изкачваша се към главта по гръбначният стълб, "сладки роси" - слюнка отделяща се в устата, "Сумера" - областта на корема под пъпа, енергийният център на тялото. Всички тези са признаци за покачване на енергията в тялото. Много често се появяват по време на медитация или вечер преди лягане; 4 "безструнна цитра" - безсловесно познание, да знаеш нещо от самосебе си, без да си го учил; 5 "постоянството на истината" - чикличността в природата и живота (всичко рано или късно се повтаря); 6 "изпадане в заблуда" - да се възгордееш, да мислиш, че всичко ти е ясно, да приспиш бдителността си; 7 "природата" - енергията.

Лю Дунбин ( кит. 吕洞宾, Lǚ Dòngbīn) е известен даос, чигунист и лекар, един от основните фигури между Осемте безсмъртни в китайската история.

Роден в Пуджоу в Китай през династия Тан, около 796 г. под името Лю Йен. По време на раждането му необикновено благоухание изпълнило стаята, чула се небесна музика, а майка му видяла бял жерав да слиза.

Два пъти кандидатствал на императорските изпити, но все се провалял. Когато станал на 64 г., срещнал Джун Личюан (друг безсмъртен), който го научил на даоските методи за усъвършенстване. Лю Дунбин бързо напреднал и след години на усърдна практика постигнал безсмъртие.

Често пътешествал и бродел из планините и градовете, помагал на хората да разрешат споровете си, премахвал злото, лекувал болести. Славел се като добродушен и хуманен човек с несдържан и свободолюбив характер.

В Китай го тачат като бог на медицината. В някои сгради и храмове и сега пред статуята му хората често оставят чаши с вино, понеже той е бил и любител на хубавото лечебно вино. Веднъж, по време на посещението си в знаменитата кула "Юе ян" (в провинция Хунан), бил опиянен от вино от костенурка. По-късно на същото място хората построили беседка в чест на това събитие.

В историята на чигун, Лю Дунбин е известен и като автор на знаменитото стихотворение "Надпис в 100 йероглифа", в което той описва процесите и етапите на трениране на енергията по време на чигун медитацията като важен метод за усъвършенстване и постигане на дълголетие.

За Лю дунбин се разказва интересна легенда. Той бил срешнал Джун Личюан (друг от осемтте безсмъртни), който му подарил своята възглавница. Веднъж докато бил в Чанъан той седнал да вари каша от жълто просо. Докато кашата се варяла той задрямал върху възглавницата на Джун. Присънил му се много жив сън, в който той бил издържал изпитите за съветник на императора и направил бързо шеметна кариера. Станал много известен, оженил се за богата и известна жена, родили му се син и дъщеря. Не след дълго обаче започнали да завиждат на живота и кариерата му и другите чиновници около него започнали да разпространяват клевети, заради които той бил обвинен в държавна измяна. Лю бил принуден да бяга, не след дълго жена му го изоставила, а децата му били убити от разбойници. Той останал сам, без нищо, умиращ в нищета на улицата. Това го провокирало да се събуди, но бързо осъзнал че е само сън и въпреки че действието в съня се развивало цели 15 години, всъшност били изминали само 15 минути, докато се варяла кашата. Разтревожен от съня патриарх Лю отишъл при своя приятел Джун Личюан, за да му разтълкува съня. Той му казал, че единственото което искал да му разкрие съня е безсмислието на желанието на хората за власт, пари и охолен живот и до какво водят тези желания. След този сън Лю Дунбин изоставил желанието си да става министър и изцяло се посветил на живота си като даоски последовател. Станал известен и много обичан от хората лечител и майстор на бойните изкуства. По-късно превърнат в легенда, като един от осемтте безсмъртни от пантеона на китайската митология.

По материали на
Академия Ханлин,
Уикипедиа