У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

По колко пъти на ден трябва да се храним?

Всички знаят поговорката: "Закуската изяш сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си". Авицена е един от първите, които дават препоръки за честотата на приеманата храна. В неговия "Канон за лекарската наука" се препоръчва храненето да бъде 3 пъти на ден, но приемането на храната той разпределя така - закуска, вечеря и обяд на следващия ден. Излиза, че дневно трябва да се храним не повече от 2 пъти. Може би за някои ще изглежда странно, но още тогава арабският учен е дефинирал точно начинът на хранене, от който организмът има нужда и по който се чувства оптимално.

Системата за хранене 2 пъти дневно се гради върху физиологичните възможности на организма - няма нужда от следващо хранене, докато стомахът не се е "освободил" от предишното. Храната трябва да премине през дванадесетопръстника и едва след това е добре отново да помислим за трапезата, а още по-добре е да дадем на стомаха и малка почивка. Обикновено храната се задържа в него 6-8 часа. Това означава, че между първото и следващото хранене трябва да има интервал от 8-10 часа. След второто хранене се опитайте да не ядете въобще. Това ще разтовари стомаха ви. За 14-16 часа храната не само ще го напусне, но и напълно ще се отстрани от тънкото черво, което ще има допълнително време за възстановяване. По този начин половин денонощие стомахът ще почива. Тънкото черво ще се намира в състояние на работа 10-14 часа, а останалото време ще бъде за възстановителния период, когато ще се натрупват ферменти, ще се извършва регенерация и възстановяване на нормалния ритъм на хранителната система. Необходимостта от този режим е продиктувана от това, че по време на процеса на смилане на храната и особено на белтъците, съдържанието на киселини влияе на стените на стомаха. Този процес е травматичен за тях - затова е необходимо повече време за почивка и възстановяване, отколкото на другите отдели на хранителния тракт.

Нашият организъм има способността да се приспособява към определена система на хранене. Затова всякакви промени в нея могат да предизвикат дискомфорт. Но трябва да сме готови за него. Постарайте се да се вслушате в изискванията на вашето тяло, възникващи по време на този процес. Пълното приспособяване към нова система за хранене става за около 3 месеца. През този период в организма се извършват промени, които изработват новите и спират старите условни рефлекси. Идва момент, когато организмът разбира, че новият режим във всички случаи ще бъде въведен и тогава настъпва пълно съгласие между задаваната програма и нейното изпълнение.

По кое време е най-добре да се храним? Човешкият опит и научните данни дават еднозначен отговор на този въпрос. Най-подходящото време е първата половина от деня от изгрева на слънце то до пладне. Колкото по-южно се намира точката, където живеете, толкова по-рано трябва да се храните, т.е. преди настъпването на най-топлата част на деня.

Храним се и според меридианите. В китайската медицина и Чи Гун денонощието се дели на 12 части, които съответстват на времето на активност на меридианите. Според китайците меридианът на белите дробове е активен в 5-7 часа, на дебелото черво - в 7-9 часа, на стомаха - 9-11 часа, на далака - в 11-13 часа, на сърцето - в 13-15 часа, на тънкото черво - в 15-17 часа, на пикучния мехур - в 17-19 часа, на бъбреците - в 19-21 часа, на перикарда - в 21-23 часа и т.н. По тази схема между активността на стомаха и тънкото черво има разлика от 6 часа. Под активност на меридиана китайците са разбирали изменението на функционалността. 6 часа са необходими на храната да премине от стомаха през дванадесетопръстника, т.е.това следва да е и времето между първото и второ хранене.

Според съвременната наука, като се отчетат физиологичните данни, биоритмите на стомашно-чревния тракт и биохимичните показатели на кръвта, храната трябва да се приема в периода между 7 и 10 часа сутрин. Второто хранене да бъде след не по-малко от 6 часа - между 13 до 15 часа. Това разбира се е идеалната схема, но са възможни и интерпретации. Денонощните ритми на повечето изследвани биохимични показатели имат явно изразена еднофазна за денонощието активност. Максималните показатели на глюкоза, холестерол, карбамид, натрий и калий се наблюдават във вечерните часове - от 18 часа до полунощ, а техният минимум е между 6 и 12 часа през деня. Това значи, че след сън у човека се наблюдава не само намаляване на продуктите, необходими за поддържане на жизнената му дейност, но и намаляване на циркулиращите шлаки в кръвта. Организмът се подготвя за активност и за храната, от която се нуждае. А вечер започва максималната работа на пречистващите органи, като се използва получената енергия. Задействането на червата вечер води до загуба на енергия. Засилената им работа през този период намалява и функцията на отделителните органи. Така че... изборът да се храните 2 пъти дневно е пред вас. Вие решавате.

/Агенция "КРОСС"