У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Проф. Джао Лин - за храненето и здравето

експерт по здравно образование към министерството на здравеопазването в Китай

Специална реч в голямата зала на Народното събрание в Китай

Алкохолът да се пие в много малки количества

Виното е основа на 100 лекарства, но трябва да се взима в умерени дози. Вижте, дори в древния йероглиф, обозначаващ "китайска медицина", се съдържа йероглифа "йоу", който представлява древен уред за правене на ракия. Затова ние казваме, че медицината е свързана с виното; няма ли вино, няма и медицина. В миналото в Китай хората са пили ракия в много големи чаши, но тогавашната ракия е била доста по-различна от сегашната – ракия от ферментирал ориз, чиито градуси са били едва 2%. Затова в известния класически роман "Шуей ху" като пише, че героят У Сун изпил 18 чаши ракия и преборил един тигър, да не мислим, че ако сега изпием от някоя силна ракия и ще победим тигър.На две чаши ракия и вече ще сме паднали пияни... Ли Шъджън (изв. китайски лекар от 17 в.) казва: "Алкохолът може да разсее патогенният студ, да изсуши влагата и отпуши застоя". Значи, алкохолът си е полезен. В такъв случай, какво количество алкохол е добре да се взима? Ако е ракия – 10~20 г е достатъчно. И защо така? Защото при това количество ракия, алкохолът в кръвта е 0.02%, човек е с приповдигнат дух и леко радостно настроение. Обаче, сега хората трудно устояват на това ниво. Съберат ли се на маса и хайде изпиват чаша след чаша...
И така като си пийват, съдържанието на алкохол в кръвта като достигне 0.04% и хората изпадат в едно състояние, което можем да наречем "състояние на врабчетата". Какво правят врабчетата? Повдигат си опашката и всичко им се вижда! В такова състояние хората започват като врабчетата да си разкриват тайните, да говорят неща, които не бива да казват и после съжаляват за това.
Продължавайки да пият, когато нивото на алкохол в кръвта достигне 0.08%, хората вече навлизат в "състоянието на лъвовете": смятат, че са много силни и никой не може да се сравнява с тях, и така започват да се карат и бият с другите.
Ако още продължават да пият, когато алкохолът в кръвта стигне 0.12%, това вече е една важен предел, едно състояние, при което човек после не помни какво е правил. Колкото повече се увеличава алкохолът в кръвта, толкова по-отслабва съзнанието. Тогава нисшия дух в човека напълно контролира висшия дух. Човек изпада в "състоянието на маймуните" – подскача и се закача насам-натам, поклаща се наляво и надясно. В случай, че още продължават със следващата чашка, когато съдържанието на алкохол в кръвта достигне над 0.16%, хората навлизат в "състоянието на кучета и мечките" – действията им са напълно неуправляеми, а мисълта – напълно объркана.
Ето защо трябва да внимаваме колко пием. Според мен, ако трябва да се пие, то най-добре е да бъде съвсем символично – по 10-15 г, още преди да сме достигнали "състоянието на врабчетата".

Най-подходящата закуска за учениците и кандидат-студентите

Сред народа в Китай съществуват множество поговорки относно хинапа (китайски фурми), например: "Всеки ден яж по няколко плода фурми и на старини ще бъдеш младолик"; "Преди излизане навън хапни една фурма и така лицето ще е красиво дори и на старини"; "Пет вида зърнени храни плюс фурми – и резултатът е като чуден еликсир, искаш ли кожата да е красива, тогава в кашите добавяй фурми".
Червената китайска фурма (хун дзао) има топла енергия и сладък вкус, тонизира далака, стомаха и бъбреците, подхранва кръвта и успокоява духа. Хинапа може да премахне студа в ръцете и краката, както и да прогони депресията, раздразнителността и вътрешната сухота в тялото. Освен това, хинапа може да регулира сърцебиене, неспокоен сън, виене на свят и замъглено зрение, причинени от недостиг на кръв във сърцето. Когато участвам в телевизионни предавания, често ми задават въпроса какво трябва да ядат на закуска учениците преди важни изпити. Тъй като главният мозък в човека единствено може да използва глюкозата за подхранване на силите, затова ако искате децата да се справят добре на изпитите, трябва да им давате храни, които лесно могат да се трансформират в глюкоза.
Какво да се яде, тогава? Сутрин като станат, учениците да изпият по една чаша топло соево мляко. И какво да добавим в соевото мляко? Малко мед. Сутрин не им давайте да пият прясно краве мляко, защото прясното мляко много лесно може да образува серотонин и така на децата да им се доспи.
След това, дайте на учениците да закусят по една паничка топла зърнена каша (оризова, овесена, царевична, от белено просо и др.) или по едно сварено яйце. В добавка на това, е хубаво да се изяде и малка питка с пълнеж от китайски фурми (хинап) или смес от червен боб. Накрая, купете на детето малко шоколад, който да вземе преди изпита. По този начин учениците и кандидат-студентите ще поддържат едно добро ниво на кръвна захар по време на изпита. Мозъкът им ще работи добре, а мисълта – бистра и гъвкава и те наистина ще имат условия да се справят добре на изпита. Разбира се, за да постигнат отлични оценки, те трябва да са учили добре и да са се подготвили за изпита. Иначе, ако не си учил както трябва, каквито и храни да взимаш преди изпита, пак няма да помогнат за добри резултати.

Отказването от зърнени храни води до разболяване

В Щатите има една известна диета за отслабване, наречена "диетата на Аткинсон". При нея основният принцип е три месеца човек да яде само месо, без да яде хляб и каквито и да е зърнени храни. На тази база човек наистина отслабва, но след това той вече не е здрав човек. Затова на Запад лекарите казват, че ако храната е богата на белтъчини и мазнини и бедна на въглехидрати, тогава при такава диета "и да си бил здрав досега, ще станеш болен".
В Китай още от древността се подчертава, че "който яде зърнени храни, той е здрав и жизнен, а който не яде зърнени храни – умира" и че "различните видове зърнени храни лекуват сто болести". Затова, ако не се консумират въглехидрати това е равносилно на бавно самоубийство. По време на Олимпийските игри в Пекин тази година (2008 г.) атлетът от Ямайка Юсеин Болт стана олимпийски шампион при бягането на 100 м и 200 м. По време на прес конференцията баща му обясни, че Юсеин Болт всеки ден се храни с корен от брей (храна, която е много разпространена и в Китай).

Тайната на дълголетието на жителите от селце Бама

Една английска химичка шест пъти е идвала на посещение в Китай в период от 28 години. Преди тя отново да дойде в Китай, тя вече беше преминала през две операции и четири пъти химиотерапия и лъчетерапия поради рак на гърдата. И когато тя пристигна в Китай, тя разказа колко внимателно е изследвала структурата на храненето при китайците. Преди години, когато е идвала в Китай, установила, че заболяваемостта от рак на гърдата в Китай е много ниска. Открила, че съществува голяма разлика между нейният начин на хранене и този на китайците. И в какво се състои тази разлика? Тя е човек, който яде огромни количества млечни храни, докато китайците ядат соево мляко и соеви продукти. Миналата година бях на посещение в известното село на дълголетието – селцето Бама в Гуанси (Китай). Там на всеки 200 000 души живеят 72 дълголетници, които са над 100-годишна възраст. Посетих трима дълголетници, двама – на 109 г., а другият – на 106 г. Когато ги попитах какво правят, за да поддържат здравето си, тримата единодушно отговориха: "гуа ша!" Тези 100-годишни старци когато не се чувстват добре, веднага разрешават проблема със здравето чрез прилагане на гуа ша.
Отново ги попитах: "Вие пиете ли прясно мляко?", а те ми отговориха, че никой от тях никога не е пил прясно мляко. Обаче всеки ден пият соево мляко и си приготвят "хъ джа". Не само, че пият соево мляко, ами дори използват и остатъчния продукт – грубата целулоза от сварената и смляна соя, която остава след приготвянето на соевото мляко и соево сирене), наричана доу джа. Те я готвят заедно с други зеленчуци – ряпа, моркови, тиква и други зеленчуци и това ястие наричат "хъ джа".
Ето как една чаша соево мляко е укрепила здравето на един народ.

Публикувано в китайския вестник "Здраве" (Дзиен кан шъ бао) от 20.10.2008 г.
Превод от китайски:
Ани Пешева, Академия Ханлин