У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Въпроси и отговори относно мисловното упражнение - медитацията

Как да разбера дали изпълнявам упражнението правилно? Затоплят ми се ръцете.

- Това е много добре. Енергията затопля ръцете. Нормално явление е.

Не знам как точно да започна да не мисля за нищо (нали това е целта).

- Правилният начин е: насочете си мисълта в долния дантиен. Така вниманието ви е в коремната кухина. Разбира се, мислите ще започнат да идват една след друга и да ви пречат. Човек лесно се захваща за дадена мисъл и тръгва да я следва, да я анализира. Затова, целта е да не анализирате мислите. Именно в това се заключава идеята "да не обръщаме внимание на мислите". НИКАКЪВ АНАЛИЗ НА МИСЛИТЕ! Нека мислите си кръжат в главата ви и се опитват да ви примамят, ала ВИЕ СТЕ ЦЕНТРИРАН и СЪЗНАТЕЛЕН. Осъзнавате, че има мислите ви са там и си блуждаят, но вие не ги следвате. А ако случайно започнете да ги следвате, нека бързо-бързо чрез съзнанието си да се осетите на време и да се абстрахирате от тях.
Затова, медитацията учи човек да става по-осъзнат и центриран. Разбира се, това изисква време. Изисква и желание, воля и постоянство, за да се постигне. След известно време, човек успява много по-лесно да влиза в медитация. От друга страна, нека не бъдем перфекционисти и непременно да упорстваме да си изкарваме мислите от главата. Въпросът е в нашето отношение към тях...
Друг начин, който д-р Ван обяснява, е човек да се отпусне в релаксация и да се опитва да наблюдава процесите, които се извършват в тялото му: къде усеща енергията, къде меридианите са проходими, кой енергийни точки и зони са активни в момента, бързо или бавно тече енергията, какво е дишането, какви други усещания има... Това не е дълбока медитация, но също е полезна. При нея пак трениращият се стреми да наблюдава явленията в организма си, но не ги анализира. В един момент, пак се стига до нивото на дълбоко навлизане в подсъзнанието, сякаш неусетно.

Трябва ли през цялото време на медитацията да не се мърда въобще?

- Не! Нека всичко бъде естествено - може да се мърдате и да се намествате в по-удобно положение.

Има ли значение през кое време на деня медитирам и към коя посока съм обърнат с лице?

- Накратко: посока юг е най-добре. Относно часовете на медитация общо казано, когато имате време - тогава медитирайте. А вече, ако трябва да сме по-прецизни, вечер или сутрин е много подходящо. Има и специални часове:

  1. пролетно равноденствие - от 5 до 7 ч. сутринта
  2. лятно слънцестоене - от 11 до 13 ч. на обяд
  3. есенно равноденствие - от 17 до 19 ч. вечерта
  4. зимно слънцестоене - от 23 до 1 ч. през нощта.

Кое е по-добре - на 2 пъти по 10 мин. или веднъж 20 мин.?

- Веднъж на 20 мин. Колкото по-дълго, толкова по-добре.

Колко горе-долу да продължи самата медитация?

- Колкото по-дълго, толкова по-добре. Няма ограничение във времето.
Принципно, нека да продължи поне 1 час, за да има добър ефект. Но не се отчайвайте, ако я правите по-кратко време. Постепенно можете да увеличавате времето. После се стига до момент, когато естествено ви се иска да продължите медитацията, защото ви е много хубаво...

Медитирам почти всеки ден-само когато съм зает цял ден или съм много уморен и пропускам-по 3,4 дена на месец. Това добре ли е? Основният ми въпрос е как да разбера дали го правя правилно?

- Това е много добре! Има постоянство, значи ще успеете! Няма причини да се съмнявате дали правите медитацията правилно или не. Просто следвайте насоките според метода на естествен чигун.
Би трябвало след медитация да се чувствате по-бодър, по-силен, по-жизнен. Понякога - по-лек и по-гъвкав. Може да се чувствате по-здрав, по-оптимистичен, по-светъл. Може гласът ви да стане по-звучен, очите - да виждат по-ясно или носът ви по-отпушен. .. Има най-различни благотворни подобрения след медитация. Фактът, че усещате топлина в ръцете също показва до известна степен, че медитирате правилно.

Ако може да ми кажете как да стана по-концентриран в ежедневните си задачи и по-уверен в собствените си възможности?

- Изисква се цялостен подход - медитация, пълноценно хранене, пълноценен сън, правилна психика, здравословен начин на живот, хармония и спокойно отношение към всичко:

  1. Медитацията помага на човек постепенно да стане по-концентриран.
  2. Познания и правилното отношение към нещата - също. Когато човек знае кое е най-важното и най-нужното от хилядите ангажименти и работи, тогава той ще го отсява от по-второстепенните неща.
  3. Когато в организма липсва достатъчно енергия и кръв, човек става отпаднал и разсеян и няма сили да се концентрира. Затова е важно храненето и билките. Да има разнообразно хранене. Да се използват тоници - билки за укрепване на вътрешните органи. Медитацията също укрепва вътрешните органи и кръвообращението.
  4. Нужна е и воля.
  5. Понякога индивидуалните цикли в съдбата на човека също влияят така, че отслабват концентрацията. Това може да се разбере с помощта на астрологията, няма значение дали е китайска или западна астрология.
  6. За да бъдете уверен в собствените си възможности: както се казва, "щом сте роден на този свят, значи има смисъл от това!". Всеки си има своите положителни качества и способности. За да ги открие, си има начини. Например, китайската астрология помага за това.

В какво се изразява енергийността на един ден?

Енергийността на дните се изразява в увеличаване на потоците на чистата енергия в природата и в човешкото тяло. Човек се чувства по-жизнен и силен, става и по-сензитивен. Меридианите и енергийните точки в тялото се отпушват и отварят в много по-голяма степен. Усещането за тях е по-силно. Чувствува се хармония в природата, в живя свят, вътре в човека.

Увеличаването на енергията през дадени периоди в годината се дължи на определено положение на въртенето на Земята около слънцето. Т.е. тук определящ е слънчевият календар. Най-енергийните дни в годината са:

- пролетно равноденствие
- есенно равноденствие
- лятно слънцестоене
- зимно слънцестоене
- денят на Начало на пролетта - 4 февруари
- денят на Начало на лятото - 5 май
- денят на Начало на есента - 7 август
- денят на Начало на зимата - 7 ноември
- денят на 15 лунен ден на 8 лунен месец - (това вече е по лунния календар!)

В дните около тези дати енергията е най-силна в природата и тогава е особено благоприятно за набиране на енергия от природни източници, както и за повече медитация.

Освен това, по време на всички новолуния и пълнолуния през годината енергията също се увеличава, но не е с толкова силна степен както при гореспоменатите дати.

От кореспонденцията на
Академия Ханлин.