У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Китайски календар - 2024г.

"Всеки ден е добър ден" (жъ жъ шъ хао жъ) -- Будистка поговорка

Основни правила за ползване на китайския календар

китайски календар

Всеки ден се характеризира с определени циклични знаци, които в китайската астрология се наричат "небесни стволове" и "земни клонки". Стволът е първия знак, а клонката е втория знак (вдясно).

Например, 28 март е ден дин чоу: дин - това е ствол, който по характер означава Ин огън; а чоу - това е клонка, която представлява Ин земя, а също и зодиакалния знак на вола. За по-кратко и ясно, в третата колонка сме дали по-лесната форма на изписване на цикличните знаци. Например, за 1 февруари - това е ден на "огнения вол".

В най-дясната колонка на таблицата е показана основната характеристика на деня, която има общо влияние за всички. Има дни, които са по-благоприятни, понеже те представляват относителна хармония между циклите и транзитите на светилата, планетите и различните астрономични конфигурации.

Разбира се, има и дни, които се смятат за "лош ден за всичко". Те не бива да ни притесняват, защото нещата в Природата са сложни и същевременно има натрупване както на неблагоприятно въздействие, така и на положително. Космосът е необятен и едновременно ни влияят безброй цикли и космически енергии. Като цяло, в неблагоприятните дни хората често стават по-разсеяни, раздразнени или вяли, не се чувстват в хармония. Това обаче не е задължително. Колкото повече човек се култивира и усъвършенствува, толкова повече той става по-центриран, балансиран и устойчив на различни неблагоприятни въздействия. Ето защо будистите казват: "Всеки ден е добър ден!" (жъ жъ шъ хао жъ).

Иначе, за всеки човек китайският календар оказва много индивидуално влияние. Различните циклични знаци въздействат по-различен начин при всеки отделен човек.

Много неща трябва да се вземат под внимание. Но ето нещо по-лесно, което всички могат да разберат при ползване на китайския календар:

Тройно съединение на знаците:

  1. маймуна + плъх + дракон
  2. змия + петел + вол
  3. прасе + заек + коза
  4. тигър + кон + куче

Тройното съединение на знаци е същото както тригоните в западната астрология. Маймуна + Плъх + Дракон има сходно значение като на Риби + Рак + Скорпион. Това са хармонични връзки на знаците. При използване на китайския календар, може да видите кои дни образуват такива тройни съединения на знаци, които съответствуват на вашия знак в годината на раждане. Например, ако човек е роден в година на тигъра, тогава дни на тигъра, коня и кучето ще му носят повече сила и енергия.

Стълкновение (опозиция) на знаците:

  1. плъх - кон
  2. вол - коза
  3. тигър - маймуна
  4. заек - петел
  5. дракон - куче
  6. змия - прасе

При тези връзки се получава стълкновение, "удар" между знаците и се стига до промяна. Промяната може да е добра или неблагоприятна, като това е трудно да се определи без да се погледне цялостната картина в хороскопа на човека.

Например: човек, роден в година на змията ще има стълкновение в ден на прасето. И обратното, който е роден в година на прасето, ще има стълкновение в ден на змията.

По принцип стълкновението на знаците води до натиск, стимул към действие и промяна. За някои хора това може да е в повече, особено ако са по-уязвими към промените и не са внимателни, и по този начин стълкновението може да предизвика у тях шок, неочаквани промени или чувство, че са под натиск и контрол от другите. Същевременно обаче, стълкновението може да се разгледа като тип изпитание и тест, като нови шансове за промяна и движение. То може да донесе и много полезни и благоприятни явления в живота.

Свали: Китайски календар за 2015 г. (pdf file 134 kB).

Календара помага да се види кога точно започват лунните месеци. Там, където пише "12 м", означава "12 лунен месец".

Първата колонка показва дните от григорианския календар, т.е. съвременно признатия календар, който се ползва сега и в България.

Втората колонка отбелязва дните от седмицата.

Третата колонка показва дните от лунните месеци и кой е лунния месец. 1 лунен ден е новолуние. 15 лунен ден е пълнолуние. Звездичките * и ** - отбелязват началото на 24-те мини слънчеви сезона (всеки от тях продължава 15 дни). Под втората колонка са показани точният час на началото на всеки слънчев сезон, това е от значение за медитиращите, а и за най-точно изчисляване на хороскопите и индивидуалните цикли в съдбата.

Четвъртата колонка показва кои са знаците в деня (небесни стволове и земни клонки). Например, 19 януари е ден "и вей", което означава "дървена коза" (превода на дните в китайския календар могат да се намерят в календара за 2014г.). Точно като знаците на предстоящата година на дървената коза!

Свали: Китайски календар за 2014 г. (pdf file 114 kB).

Свали: Китайски календар за 2020 г. (pdf file 308 KB).

С любезното съдействие и по материали на
Академия Ханлин
Фейсбук група Академия Ханлин.