У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

ЧИГУН - традиционен китайски метод за здравеопазване и дълъг живот

Чигун (чи - "енергия", "въздух", "дишане", гун - "майсторство", "умение") като наука и практика има древна история. Нейното приложение води до здраве, дълголетие, профилактика и лечение на различни заболявания, психична хармония и неуязвимост към стресове, засилване на ума и паметта, до цялостно духовно развитие.

Осем къса коприна
(Baduanjin Qigong - Бадауадзин Чигун)

Осем упражнения за здраве, енергиен баланс и дълголетие.

Осем къса коприна

 1. Начална позиция (2:10)

  Естествено вдишваме и издишваме с корема.

 2. Първо упражнение (5:00)

  "Подпиране на небето", предназначението му е да задейства всички потоци енергия в тялото. Нагоре вдишваме, отпускаме ръцете над главата и задържаме въздуха, отпускаме ръцете бавно и внимателно отстрани, издишваме.

 3. Второ упражнение

  "Стрелба с лък", то е за раздвижване и укрепване на ръцете, краката, гърдите, врата и раменете, полезно е най-вече за артритните болежки. Оптягаме ръката на страни, вдишваме, докато почустваме напрежение в пръста, обръщаме се настрани издишваме бавно.

 4. Трето упражнение (3:20)

  "Раздалечаване на небето и земята", което е за стимулиране на черния и бял дроб, стомаха, жлъчния мехур и далака. Оптягаме ръцете вдишваме, отпускаме ги издишваме.

 5. Четвърто упражнение

  "Завъртане в ляво и дясно" за укрепване на вратните мускули, шийните прешлени, за оросяване на мозъка, упражнението е полезно за хора с високо кръвно налягане и атеросклероза. Обръщаме главата назад и вдишваме, докато почустваме опън в ръцете, гърдите и напрежение във врата. Леко се повдигаме на пръсти. Връщаме се в начална позиция като приклякаме леко и издишваме.

 6. Пето упражнение (1:40)

  "Виж опашката на коня" е завъртане или по-скоро усукване на тялото, което активизира всички енергийни точки на гръбначния стълб за сваляне на напрежението и стреса. Подготовка: нагоре опъваме ръцете и вдишваме, сваляме ги издишваме. По време на упражнението: настрани вдишваме, надолу издишаме, горе и настрани пак вдишваме издишваме. После цикъла се повтаря на другата страна.

 7. Шесто упражнение (5:50)

  "Докосване на пръстите с краката" е за по-доброто функциониране на бъбреците. Издигаме нагоре ръцете и вдишваме, сваляме ги бавно и съзнателно надолу издишваме. Обръщаме дланите и плъзгаме ръцете по гърба продължаваме да издишваме (ако въздуха е свършил задържаме дишането). Плъзгаме ръцете по задната част на бедрата и прасците - дишането е естествено, както дойде. Задържаме за момент дишането върху стъпалата, издигаме ръцете внимателно нагоре и ги изпъваме - вдишваме.

 8. Седмо упражнение (1:10)

  "Размазване на противника", едно от най-важните упражнения, защото помага да се постигне по-добра жизнена сила и издръжливост. Заставаме в изходна позиция и естествено вдишваме и издишваме с корема. Стискаме ръцете в юмрук, като палеца е притиснат в средата на дланта, а останалите пръсти го обгръщат. Вдишваме с корема, протягаме юмрукът напред и издишваме, погледа следи внимателно кокалчето в основата на палеца. Обръщаме ръката, разтваряме дланта и оптягаме палеца надолу, като задържаме дишането. Обръщаме дланта, обхващаме отново палеца, както в изходната позиция, вдишваме. Издишаме и прибираме ръката и юмрукът към тялото, бавно и съзнателно, погледа през цялото време е съсредоточена в юмрукът и дланта. Вдишваме и прехвърляме погледа върху другият юмрук, упражнението се повтаря.

 9. Осмо упражнение (5:35)

  "Масаж на вътрешните органи" - сърце, бъбреци, черен дроб, бял дроб и далак, за освобождаване на напрежението от тях. Повдигаме се на пръсти вдишваме. Отпускаме се рязко издишваме.

 10. Крайна позиция (8:10)

  Естествено вдишваме и издишваме с корема. Точката Лао Гун на двете ръце съвпада с Дан Тиен.

Целият комплекс Осем Къса Коприна

 1. Част I
 2. Част II

Варианти Бадауадзин Чигун.

* Първо, шесто и осмо упражнения се правят с шест повторения, останалите по осем. Вдишва се през носа, издишва се през носа или устата, като по-добре е през носа. Движенията са плавни и естествени, не трябва да предизвикват изпотяване, ускоряване на пулса или силно напрежение в мускулите и ставите.