У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Чи Гун на 24-те сезона

При Небето и Земята съществува цикъл на отваряне и затваряне, а Ин и Ян осъществяват въздействие и трансформация. Човекът е длъжен да им подражава с действията си, да следва законите на смяната на сезоните. -- Из Kанон на Чистата Дева от Хуан Ди Ней Дзин

Чи Гун на 24-те сезона

24-те слънчеви климатични сезона в Китай имат над 2000-годишна история и са специално наследство, натрупано в резултат на наблюдаването на астрономическите, климатичните и други природни явления. Тези сезони бележат промяната на времето, дъжда, вятъра, енергията в природата, както и други явления в околната среда на човека.

Kитайците още в древността са систематизирали и обобщили земеделските дейности през годината и са я разделили на 24 сезона. Според дължината на сянката, която хвърлят предметите, те изчислили началото на лятото (тогава сянката е най-къса през годината) и зимата (когато тя е най-дълга). Според продължителността на деня и нощта, към своя календар те добавили есенното и пролетното равноденствия. Периодите между тези четири опорни момента също разделили на равни отрязъци от време и им дали подходящи имена, обикновено свързани със селскостопанските дейности през това време.

Още през династия Цин (221 г. пр. Хр. – 206 г. пр. Хр.) се споменава за сезоните начало на пролетта, дъждове, лято, малки летни жеги, есен, край на жегите, бяла роса и първа мъгла. Пълната версия на земеделския календар, който е съставен от 24 сезона, била оформена в периода на династиите Източна и Западна Хан(206 г. пр. Хр.- 220 г. сл. Хр.).

Според теорията на традиционната китайска медицина, за да се грижим по подходящ начин за здравето си, трябва да се съобразяваме с особеностите на всеки от 24-те сезона. Всеки от тях има продължителност около две седмици, по време на които слънцето променя положението си в небесната сфера с 15 градуса. Тези сезони са от голямо значение за селскостопанските дейности и оказват също влияние върху храната и облеклото на китайските семейства. Те бележат промените и на енергийните цикли в природата, затова практикуващите чи гун, за да бъдат в синхрон с тези промени имат спецялни упражнения за всеки един сезон, които се изпълняват в определени часове на денонощието. Тези упражнения се наричат "Чи Гун на 24-те сезона".

Промяна на сянката от слънцето
Промяна на сянката от слънцето през 24-те слънчеви сезона в годината, според китайския слънчев календар.

Таблица на 24-те сезона

 1. 6 януари - МАЛЪК СТУД
 2. 21 януари - ГОЛЯМ СТУД
 3. 4 февруари - НАЧАЛО НА ПРОЛЕТТА
 4. 19 февруари - ВАЛЕНЕ НА ДЪЖД
 5. 5 март - СЪБУЖДАНЕ НА НАСЕКОМИТЕ
 6. 20 март - ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ ( фаза на слънцето 0° )
 7. 4 април - ЯСНО И СВЕТЛО ВРЕМЕ
 8. 20 април - ДЪЖД ЗА ПЛОДОРОДИЕ
 9. 5 май - НАЧАЛО НА ЛЯТОТО
 10. 21 май - МАЛКО ИЗОБИЛИЕ
 11. 5 юни - ПЪЛНА СЕИТБА
 12. 21 юни - ЛЯТНО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ ( фаза на слънцето 90° )
 13. 7 юли - МАЛКА ГОРЕЩИНА
 14. 22 юли - ГОЛЯМА ГОРЕЩИНА
 15. 7 август - НАЧАЛО НА ЕСЕНТА
 16. 23 август - КРАЙ НА ГОРЕЩИНАТА
 17. 7 септември - БЯЛА РОСА
 18. 22 септември - ЕСЕННО РАВНОДЕНСТВИЕ ( фаза на слънцето 180° )
 19. 8 октомври - СТУДЕНА РОСА (Ханлу - 寒露)
 20. 23 октомври - ПАДАНЕ НА СЛАНАТА (Шуандзян)
 21. 7 ноември - НАЧАЛО НА ЗИМАТА
 22. 22 ноември - МАЛЪК СНЯГ
 23. 7 декември - ГОЛЯМ СНЯГ
 24. 21 декември - ЗИМНО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ ( фаза на слънцето 270° )

Упражнения

Малко изобилие

Малко изобилие

Всяка нощ от 03ч. - 07ч. в седнало положение поза лотус или полулотус, едната ръка повдигаме над главата, с длан обърната към небето, другата е изпъната надолу с длан към земята, изпъваме и вдишваме. Отпускаме ръцете издишваме и ги сменяме. Така повтаряме общо 7 пъти.

24-те сезона и болестите

Според изследвания на китайски учени 24-те сезона в китайския слънчев календар имат тясна връзка с появата на различни болести.

От 4 февруари до 20 април (сезоните Начало на пролетта, Валене на дъжд, Пробуждане на насекомите, Пролетно равноденствие и Ясно и светло време) е период на интензивен растеж в природата и на най-силно отделяне на хормони. Циркулацията на кръв във организма е по-засилена. Това води до лесна поява на хемороиди, кръвоизливи, менструални смущения, алергия, уртикария и кожни проблеми, избухливост, истерия, маниакални състояния и други психически болести.

От 21 април до 6 юли (сезоните Дъжд за плодородие, Начало на лятото, Малко изобилие, Пълна сеитба и Лятно слънцестоене) лесно се проявяват невралгии, болести на стомаха и синдроми на патогенна влага, вятър и горещина.

От 7 юли до 6 септември (сезоните Малка горещина, Голяма горещина, Начало на есента, Край на горещината) са характерни болести на храносмилателната система, вертиго, виене на свят.

От 7 септември до 21 декември (сезоните Бяла роса, Есенно равноденствие, Студена роса, Падане на сланата, Начало на зимата, Малък сняг и Голям сняг) най-уязвима е дихателната система. Лесно се стига до ринит, синузит, фарингит, тонсилит, астма, бронхит и пневмония.

От 22 декември до 4 февруари (сезоните Зимно слънцестоене, Малък студ и Голям студ) се увеличават случаите на сърбежи по кожата, инфаркт и мозъчен кръвоизлив.

По материали на:
China Radio International
Академия Ханлин
Блогът на Ани Пешева

Последна редакция - 08.10.2013 г.