У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Хун Гар Куен

Хун Гар Форма - Фонг Сай Июк

Южнокитайският стил Хун Гар Куен или боксът на семейство Хун (от кантонезки и Хун Дзя Чюан - мандарин) - е един от петте най-разпространени стила в китайската провинция Гуандун. Според една от версиите той е създаден от някой си Хун Игуан, прославил се в борбата срещу манчжурските завоеватели. Други сочат за основател на стила Хун Сюцюан (1814-1864 г.) - организатор и главен ръководител на известното Тайпинско въстание в Китай. В самото "Братство на Хун" по време на въстанието се практикували няколко стила със същото име. Друго от емблематичните имена за стилът е легендарният майстор Фонг Сай Июк, живял в провинция Гуандун, за когото се твърди, че е научил стилът от майка си, а тя от своя страна от един от "Петте Патриарси на Шао Лин", който е бил нейн баща. Легендата разказва, че когато се е родил Фонг Сай Июк, майка му е строшила всичките му кости, след което го е потопила в китайска ракия, за да го направи напрактика неуязвим с "непробиваема кожа и метални кости".

Много са теориите за основателя на стилът, но най-вероятно той се е оформил постепенно с течение на годините, като едва ли има един-единствен основател. Ако се обърнем назад към легендите, можем спокойно да съотнесем корените на стилът преди около 2000 години, към един от архатите на китайските бойни изкуства Бодхидарма. Бодхидхарма, идвайки от Индия и запознает с индийската будистка традиция, основал първия шаолински манастир (сун сен шаолин - манастир борова или млада гора), като първоначлно неговите упражнения са почти лишени от бойна разшифрофка и са по скоро насочени към физическа загрявка и тонизиране. Пак според почти недоказуеми източници, към края на живота си Бодхидхарма, в резултат на едно убийство на монах пред очите му, до оградата на манастира - тогава той бил просто няколко бараки и ниви оградени с плет, решил да научи монасите и на бойната трактовка на упражненията.

Във всеки случай, действително най-стария от петте шаолински стила е тигър, а останалите змия, дракон, жерав(чапла) и леопард са възникнали по-късно. От друга страна, тигърът е много сходен със съществуващи и до днес движения в йога, а и някой индийски бойни изкуства, като калари паят - праволинейни, резки, движения без въртене и обръщане с гръб, към противника, силни на издишване удари. По-нататък тази школа започва безкрайни раздробявания - южни, има виетнамски, в индонезия силат, чански стилове, даоски стилове, корейски стилове, оттам през корейско море - окинавски стилове, които отначало са били безкрайно по-опростени и близки до тигър, също много други стилове и подстилове разпространени из целия източно азиатски регион. Доказателство за това е и обстоятелството, че сега в КНР се наброяват няколко десетки, дори стотици школи, практикуващи този стил, но повечето от тях са в райони, отдалечени от големите градове. От тези школи стилът се пренася чрез китайските емигранти из целия регион, както в днешно време е започнал да се разпространява широко и в западните страни, където добива много голяма популярност под името "Хунгар".

За стила Хун Гар са характерни ниски позиции, странични атаки към противника, удари от вида "око на феникс" (с изнесена пред юмрука фаланга на показалеца), "тигрова лапа" /със свити пръти и отворена длан/, с ръба на дланта и др. Ударите с крак най-често са в долната и средна част на тялото. Основната част от движенията са кратки, силни и резки с много преходни моменти между тях. Разказват, че характерна тактика на един от най-големите майстори в стила Чън Дзяншан, била да атакува отначало с къси, бързи удари от близка дистанция, като използвал малки стъпки. А когато противникът направел голяма крачка назад, надявайки се, че няма да бъде достигнат, Чън изпълнявал дълъг тигров скок, като нанасял съкрушителен удар в главата или тялото на боеца.

Към днешна дата Хун Гар е придобил популярност из целия свят особено в Западна Европа - Франция и Великобритания, в Съединените Щати и Канада. Известни негови представители в Хонг Конг са Чиу/Джо Чи Линг, Лао Га Льонг, Гордан Лию - известни ни от многобройните азиатски Кунг Фу филми. А полулярни имена на запад са инструкорът Майк Маршал и Майкъл Хо - белият тигър, който също се е снимал в азиатски и холивудски продукции.
У нас стилът се преподава за първи път в школата за китайски бойни изкуства "Багатур", през далечната вече 1990г., от инструкторът Стоян Кирилов в София, 22 СОУ. Той от своя страна е бил обучен от свой виетнамски колега и приятел, но не на виетнамска версия, а на оригинален китайски стил Хун Гар.

Хун Гар Форми

 • Mui Fa Kuan
 • Lau Gar Kuan
 • Kung Chi Fuk Fu Kuen
 • Fu Hok Seung Ying
 • Wu Dip Jeung
 • Ng Ying
 • Wu Dip Dao

YouTube Хун Гар - Форма на сливовия цвят/Mui Fa Kuen

YouTube Хун Гар - Тигър и Жерав/Fu Hok Seung Ying от Джо Чи Линг (традиционнен вариант)

YouTube Хун Гар - Тигър и Жерав/Fu Hok Seung Ying от Ян Ши Уен (спортен вариант)

Хун Гар Уроци:

 1. YouTube Хун Гар - Урок 1 - С Чиу Чи Линг
 2. YouTube Хун Гар - Урок 2 - С Чиу Чи Линг
 3. YouTube Хун Гар - Урок 3 - С Чиу Чи Линг
 4. YouTube Хун Гар - Урок 4 - С Чиу Чи Линг

По материали на:
Wikipedia
Вестник Сега