У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Чи Гун на 24-те сезона

При Небето и Земята съществува цикъл на отваряне и затваряне, а Ин и Ян осъществяват въздействие и трансформация. Човекът е длъжен да им подражава с действията си, да следва законите на смяната на сезоните. -- Из Kанон на Чистата Дева от Хуан Ди Ней Дзин

Чи Гун на 24-те сезона

24-те слънчеви климатични сезона в Китай имат над 2000-годишна история и са специално наследство, натрупано в резултат на наблюдаването на астрономическите, климатичните и други природни явления. Тези сезони бележат промяната на времето, дъжда, вятъра, енергията в природата, както и други явления в околната среда на човека.

Kитайците още в древността са систематизирали и обобщили земеделските дейности през годината и са я разделили на 24 сезона. Според дължината на сянката, която хвърлят предметите, те изчислили началото на лятото (тогава сянката е най-къса през годината) и зимата (когато тя е най-дълга). Според продължителността на деня и нощта, към своя календар те добавили есенното и пролетното равноденствия. Периодите между тези четири опорни момента също разделили на равни отрязъци от време и им дали подходящи имена, обикновено свързани със селскостопанските дейности през това време.

Още през династия Цин (221 г. пр. Хр. – 206 г. пр. Хр.) се споменава за сезоните начало на пролетта, дъждове, лято, малки летни жеги, есен, край на жегите, бяла роса и първа мъгла. Пълната версия на земеделския календар, който е съставен от 24 сезона, била оформена в периода на династиите Източна и Западна Хан(206 г. пр. Хр.- 220 г. сл. Хр.).

Според теорията на традиционната китайска медицина, за да се грижим по подходящ начин за здравето си, трябва да се съобразяваме с особеностите на всеки от 24-те сезона. Всеки от тях има продължителност около две седмици, по време на които слънцето променя положението си в небесната сфера с 15 градуса. Тези сезони са от голямо значение за селскостопанските дейности и оказват също влияние върху храната и облеклото на китайските семейства. Те бележат промените и на енергийните цикли в природата, затова практикуващите чи гун, за да бъдат в синхрон с тези промени имат спецялни упражнения за всеки един сезон, които се изпълняват в определени часове на денонощието. Тези упражнения се наричат "Чи Гун на 24-те сезона".

Промяна на сянката от слънцето
Промяна на сянката от слънцето през 24-те слънчеви сезона в годината, според китайския слънчев календар.

Таблица на 24-те сезона

 1. 6 януари - МАЛЪК СТУД
 2. 21 януари - ГОЛЯМ СТУД
 3. 4 февруари - НАЧАЛО НА ПРОЛЕТТА
 4. 19 февруари - ВАЛЕНЕ НА ДЪЖД
 5. 5 март - СЪБУЖДАНЕ НА НАСЕКОМИТЕ
 6. 20 март - ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ ( фаза на слънцето 0° )
 7. 4 април - ЯСНО И СВЕТЛО ВРЕМЕ
 8. 20 април - ДЪЖД ЗА ПЛОДОРОДИЕ
 9. 5 май - НАЧАЛО НА ЛЯТОТО
 10. 21 май - МАЛКО ИЗОБИЛИЕ
 11. 5 юни - ПЪЛНА СЕИТБА
 12. 21 юни - ЛЯТНО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ ( фаза на слънцето 90° )
 13. 7 юли - МАЛКА ГОРЕЩИНА
 14. 22 юли - ГОЛЯМА ГОРЕЩИНА
 15. 7 август - НАЧАЛО НА ЕСЕНТА
 16. 23 август - КРАЙ НА ГОРЕЩИНАТА
 17. 7 септември - БЯЛА РОСА
 18. 22 септември - ЕСЕННО РАВНОДЕНСТВИЕ ( фаза на слънцето 180° )
 19. 8 октомври - СТУДЕНА РОСА (Ханлу - 寒露)
 20. 23 октомври - ПАДАНЕ НА СЛАНАТА (Шуандзян)
 21. 7 ноември - НАЧАЛО НА ЗИМАТА
 22. 22 ноември - МАЛЪК СНЯГ
 23. 7 декември - ГОЛЯМ СНЯГ
 24. 21 декември - ЗИМНО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ ( фаза на слънцето 270° )

Упражнения

Начало на зимата

Начало на зимата

Всяка нощ от 01ч. - 05ч. в седнало положение, поза лотус или полулотус, протягаме ръце напред с длани навън. Въртим главата наляво надясно. Дишането е с корема. Повтаряме упражнението 7 пъти.

Начало на зимата - коментар

На 7 ноември, китайския календар отбелязва настъпването на зимата. Тогава започва сезонът "НАЧАЛО НА ЗИМАТА" Ли дун 立冬 (в Китай годината се дели на 24 мини-сезона). На тази дата Слънцето се намира на 225° по еклиптиката.

Според чигун и китайската медицина, сега е моментът да взимаме храни и билки, които укрепват и тонизират енергията. Например - жен шен, корен от клинавиче (Астрагалус Мембранеоус, расте и в България), корен от салвия, плодчета от мерджан, сибирски женшен, корен от родиола и т.н. Но те трябва да се взимат по малко, да не се прекалява с тях, иначе ще се стигне до натрупване на вътрешна горещина в тялото.

В Китай казват, че денят, предшествуващ "Началото на зимата" (тази година това е 6 ноември) е дисхармоничен ден на сравнително по-рязка енергийна смяна от есен към зима и се смята за ден на раздяла, нестабилност, хаос и трудности. На този ден лесно стават катастрофи и инциденти, хората са психически неуравновесени, човек по-лесно се разболява, не е благоприятно на този ден да има полови контакти. Като цяло на 6 ноември трябва повече да внимаваме. Да се обличаме топло, да се пазим от настинки.

От друга страна, 7 ноември, в деня на НАЧАЛО НА ЗИМАТА, енергията в природата е много силна и е изключително полезен ден за медитация. Въобще 3 дена преди и след 7 ноември енергията в Пририодата се увеличава и активизира жизнените сили у човека. Важно е да се използва времето за повече медитация.

Традициите повеляват в деня на Началото на зимата да се ядат пелмени - едно от любимите ястия на всички китайци. Затова и съществува народния израз "В Началото на зимата да се тонизираме за зимата, да напълним празната уста" (ли дун бу дун, бу дзуей кон 立冬补冬,补嘴空).

Някои идеи за здравословен начин на живот през зимния период:

 1. През зимата се пазете от вятър и мъгла. В Китай има такъв израз:
  "При вятър не се тренира,
  при дъжд се тренира,
  при мъгла не се тренира,
  при сняг се тренира."
  Тук се има предвид хората, които тренират и правят упражнения сутрин рано навън в паркове и градини (това е доста разпространено в Китай). Мъглата носи мръсотии и вируси, а зимният вятър е студен и човек лесно настива от него. Но лекият дъжд и снегът са благотворни, защото са богати на аерони и освежават.
 2. През зимата кръвното леко се увеличава и болните от хипертония трябва да взимат повече предпазни мерки. Забелязано е, че през зимата се увеличават болестите на сърцето, мозъка и кръвоносните съдове. Редовното трениране на мисловното упражнение по чигун, както и честото използване на подходящи храни за регулиране на дейността на сърцето, кръвта и енергията, ще помогнат да се поддържа баланс в тялото.
 3. Полезно е през зимата да се прави баня на стъпалата. В Китай съществува поговорка: "Ако през зимата се мият стъпалата с топла вода, тогава дантиен ще бъде също затоплен". Въобще, ако температурата на стъпалата е под 22 градуса, се нарушава цялото кръвообращение и човек усеща дискомфорт. Затова трябва да се носят топли обувки и често да се прави топла баня на стъпалата. Както казват китайците: "Богатите пият билкови тоници, а бедните - често си мият стъпалата" 富人吃补药,穷人常洗脚.
 4. Зимата е важен сезон за хората с наднормено тегло - сега е време да контролират количеството на храната. За тях е важно да взимат по-лека храна. Особено вечерно време да намалят обема на храната. Иначе, лесно ще се напълнее през студеното време.
 5. Тонизирането на организма през зимата е инвеститция в здравето. Особено подходяши са мерджан (лициум), китайски лимонник, салвия(градински чай), жен шен, корен от клинавиче. Но това не означава всеки ден да взимаме голямо количество от тези продукти (ще се претонизираме!). Най-добре е 1-2 пъти седмично.
 6. Гледането на цветя у дома през зимата е особено благотворно за психиката. Цветята превръщат зимата в "малка пролет" у дома.
 7. Настроението и психиката през следващата година зависят от това как сме регулирали емоциите си през зимата. Затова е изключително важно да се поддържа здрава психика, положителни мисли и добро настроение.

Източник - Блогът на Ани Пешева

24-те сезона и болестите

Според изследвания на китайски учени 24-те сезона в китайския слънчев календар имат тясна връзка с появата на различни болести.

От 4 февруари до 20 април (сезоните Начало на пролетта, Валене на дъжд, Пробуждане на насекомите, Пролетно равноденствие и Ясно и светло време) е период на интензивен растеж в природата и на най-силно отделяне на хормони. Циркулацията на кръв във организма е по-засилена. Това води до лесна поява на хемороиди, кръвоизливи, менструални смущения, алергия, уртикария и кожни проблеми, избухливост, истерия, маниакални състояния и други психически болести.

От 21 април до 6 юли (сезоните Дъжд за плодородие, Начало на лятото, Малко изобилие, Пълна сеитба и Лятно слънцестоене) лесно се проявяват невралгии, болести на стомаха и синдроми на патогенна влага, вятър и горещина.

От 7 юли до 6 септември (сезоните Малка горещина, Голяма горещина, Начало на есента, Край на горещината) са характерни болести на храносмилателната система, вертиго, виене на свят.

От 7 септември до 21 декември (сезоните Бяла роса, Есенно равноденствие, Студена роса, Падане на сланата, Начало на зимата, Малък сняг и Голям сняг) най-уязвима е дихателната система. Лесно се стига до ринит, синузит, фарингит, тонсилит, астма, бронхит и пневмония.

От 22 декември до 4 февруари (сезоните Зимно слънцестоене, Малък студ и Голям студ) се увеличават случаите на сърбежи по кожата, инфаркт и мозъчен кръвоизлив.

По материали на:
China Radio International
Академия Ханлин
Блогът на Ани Пешева

Последна редакция - 08.10.2013 г.