У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Чи Гун на 24-те сезона

При Небето и Земята съществува цикъл на отваряне и затваряне, а Ин и Ян осъществяват въздействие и трансформация. Човекът е длъжен да им подражава с действията си, да следва законите на смяната на сезоните. -- Из Kанон на Чистата Дева от Хуан Ди Ней Дзин

Чи Гун на 24-те сезона

24-те слънчеви климатични сезона в Китай имат над 2000-годишна история и са специално наследство, натрупано в резултат на наблюдаването на астрономическите, климатичните и други природни явления. Тези сезони бележат промяната на времето, дъжда, вятъра, енергията в природата, както и други явления в околната среда на човека.

Kитайците още в древността са систематизирали и обобщили земеделските дейности през годината и са я разделили на 24 сезона. Според дължината на сянката, която хвърлят предметите, те изчислили началото на лятото (тогава сянката е най-къса през годината) и зимата (когато тя е най-дълга). Според продължителността на деня и нощта, към своя календар те добавили есенното и пролетното равноденствия. Периодите между тези четири опорни момента също разделили на равни отрязъци от време и им дали подходящи имена, обикновено свързани със селскостопанските дейности през това време.

Още през династия Цин (221 г. пр. Хр. – 206 г. пр. Хр.) се споменава за сезоните начало на пролетта, дъждове, лято, малки летни жеги, есен, край на жегите, бяла роса и първа мъгла. Пълната версия на земеделския календар, който е съставен от 24 сезона, била оформена в периода на династиите Източна и Западна Хан(206 г. пр. Хр.- 220 г. сл. Хр.).

Според теорията на традиционната китайска медицина, за да се грижим по подходящ начин за здравето си, трябва да се съобразяваме с особеностите на всеки от 24-те сезона. Всеки от тях има продължителност около две седмици, по време на които слънцето променя положението си в небесната сфера с 15 градуса. Тези сезони са от голямо значение за селскостопанските дейности и оказват също влияние върху храната и облеклото на китайските семейства. Те бележат промените и на енергийните цикли в природата, затова практикуващите чи гун, за да бъдат в синхрон с тези промени имат спецялни упражнения за всеки един сезон, които се изпълняват в определени часове на денонощието. Тези упражнения се наричат "Чи Гун на 24-те сезона".

Промяна на сянката от слънцето
Промяна на сянката от слънцето през 24-те слънчеви сезона в годината, според китайския слънчев календар.

Таблица на 24-те сезона

 1. 6 януари - МАЛЪК СТУД
 2. 21 януари - ГОЛЯМ СТУД
 3. 4 февруари - НАЧАЛО НА ПРОЛЕТТА
 4. 19 февруари - ВАЛЕНЕ НА ДЪЖД
 5. 5 март - СЪБУЖДАНЕ НА НАСЕКОМИТЕ
 6. 20 март - ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ ( фаза на слънцето 0° )
 7. 4 април - ЯСНО И СВЕТЛО ВРЕМЕ
 8. 20 април - ДЪЖД ЗА ПЛОДОРОДИЕ
 9. 5 май - НАЧАЛО НА ЛЯТОТО
 10. 21 май - МАЛКО ИЗОБИЛИЕ
 11. 5 юни - ПЪЛНА СЕИТБА
 12. 21 юни - ЛЯТНО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ ( фаза на слънцето 90° )
 13. 7 юли - МАЛКА ГОРЕЩИНА
 14. 22 юли - ГОЛЯМА ГОРЕЩИНА
 15. 7 август - НАЧАЛО НА ЕСЕНТА
 16. 23 август - КРАЙ НА ГОРЕЩИНАТА
 17. 7 септември - БЯЛА РОСА
 18. 22 септември - ЕСЕННО РАВНОДЕНСТВИЕ ( фаза на слънцето 180° )
 19. 8 октомври - СТУДЕНА РОСА (Ханлу - 寒露)
 20. 23 октомври - ПАДАНЕ НА СЛАНАТА (Шуандзян)
 21. 7 ноември - НАЧАЛО НА ЗИМАТА
 22. 22 ноември - МАЛЪК СНЯГ
 23. 7 декември - ГОЛЯМ СНЯГ
 24. 21 декември - ЗИМНО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ ( фаза на слънцето 270° )

Упражнения

Студена роса

Студена роса

Всяка нощ от 01ч. - 05ч. в седнало положение, поза лотус или полулотус, повдигаме ръцете пред тялото с длани към небето и вдишваме. Ръцете се завъртат пред лицето и се изпъват нагоре максимално, дланите продължават да сочат към небето, главата се отпуска назад. Задържаме въздуха отпускаме леко ръцете, после леко и бавно ги спускаме настрани и издишваме. Повтаряме упражнението 7 пъти.

Грижите за здравето през сезона Ханлу (Студена роса)

Ханлу ( 寒露, „Студена роса") е 17-ия поред сред 24-те сезона в традиционния земеделски календар в Китай. По принцип той се пада на 8 или 9 октомври. Тази година сезонът Ханлу ще започне на 8 октомври и ще продължи до 23 октомври, когато е началото на сезона „Шуандзян"(спускане на сланите).

С настъпването на сезона Ханлу времето постепенно се захлажда и всичко живо в природата започва да затихва. Това е периодът, когато преходът от топло към студено е най-ясно изразен.

Според представите на китайската медицина есента се отнася към елемента Метал, движението навътре, даването на плодове, мъката, белите дробове, дебелото черво, кожата, носа. На елемента Метал съответства климатичния фактор сухота. И наистина в Китай есента е сух сезон. Именно през това време на годината е най-голяма вероятността да ни навреди външната патогенна сухота и да предизвика недостиг на Ин енергия в белите дробове.

Патогенната сухота притежава свойството да изсушава, вреди на течностите в тялото, което води до симптоми като сухота в устата, носа и гърлото, усещане за жажда, суха кожа и напуквания по нея, лошо състояние на косата, сухи изпражнения, оскъдна урина.

Обикновено сухотата прониква в организма в съчетание с други патогенни фактори.

В началото на есента, когато все още се усеща влиянието на лятото, често се наблюдават синдроми като главоболие, усещане за горещина в тялото, суха кашлица, болки в гърлото, сухи устни, безпокойство, жажда, почервеняване на върха и краищата на езика, тънък бял налеп по него, т.е. това са проявления на симптома топло, придружени с изтощаване на течностите.

За края на есента е характерна комбинацията между патогенните фактори студ и сухота. Те се проявяват в кашлица, запушен нос, главоболие, треска, сухота в гърлото и устата.

Как да помогнем на организма?

Изпиването на по-големи количества вода едва ли ще реши проблема, защото през този сезон изпитата течност много лесно се отделя от организма. Затова китайските лекари съветват към водата да се добави малко сол или през деня да се пие солена вода, а вечер - вода с мед. Това е добър начин да съхраните течностите в организма, да укрепите здравето си и да забавите процесите на стареене през късната есен.

Като противодействие на сухотата през есента, китайската медицина съветва през сезона Ханлу да се консумират лепкав ориз, сусам, мед и млечни продукти.

Много от плодовете и зеленчуците също имат свойството да овлажняват организма и да попълват запасите от течности. Пресните плодове и зеленчуци са богати на вода и витамини, което помага да запазим нормалната секреция на лигавицата на дихателните пътища, облекчава болките в гърлото и други симптоми свързани с недостига на течности. Най-ефикасни в това отношение са крушите, фурмите, нарът, мандарините, гроздето и хинапът(китайските фурми).

Но не бива да забравяме правилото за златната среда и да не прекаляваме в усилията си да подобрим и съхраним здравето.

През есента е желателно да избягваме затоплящите организма продукти като лютия червен и черния пипер, джинджифила и алкохола.

Трябва да отделим и достатъчно внимание на настроението. Прехода към студения период на годината, по-малкото количество слънчева светлина, студения въздух и падането на листата предизвикват чувство на тъга. Затова е желателно да се ляга по-рано и да се става по-късно, което е добра профилактика срещу сърдечно-съдовите заболявания, които са характерни за сезона Ханлу.

24-те сезона и болестите

Според изследвания на китайски учени 24-те сезона в китайския слънчев календар имат тясна връзка с появата на различни болести.

От 4 февруари до 20 април (сезоните Начало на пролетта, Валене на дъжд, Пробуждане на насекомите, Пролетно равноденствие и Ясно и светло време) е период на интензивен растеж в природата и на най-силно отделяне на хормони. Циркулацията на кръв във организма е по-засилена. Това води до лесна поява на хемороиди, кръвоизливи, менструални смущения, алергия, уртикария и кожни проблеми, избухливост, истерия, маниакални състояния и други психически болести.

От 21 април до 6 юли (сезоните Дъжд за плодородие, Начало на лятото, Малко изобилие, Пълна сеитба и Лятно слънцестоене) лесно се проявяват невралгии, болести на стомаха и синдроми на патогенна влага, вятър и горещина.

От 7 юли до 6 септември (сезоните Малка горещина, Голяма горещина, Начало на есента, Край на горещината) са характерни болести на храносмилателната система, вертиго, виене на свят.

От 7 септември до 21 декември (сезоните Бяла роса, Есенно равноденствие, Студена роса, Падане на сланата, Начало на зимата, Малък сняг и Голям сняг) най-уязвима е дихателната система. Лесно се стига до ринит, синузит, фарингит, тонсилит, астма, бронхит и пневмония.

От 22 декември до 4 февруари (сезоните Зимно слънцестоене, Малък студ и Голям студ) се увеличават случаите на сърбежи по кожата, инфаркт и мозъчен кръвоизлив.

По материали на:
China Radio International
Академия Ханлин
Блогът на Ани Пешева

Последна редакция - 08.10.2013 г.