У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Чи Гун на 24-те сезона

При Небето и Земята съществува цикъл на отваряне и затваряне, а Ин и Ян осъществяват въздействие и трансформация. Човекът е длъжен да им подражава с действията си, да следва законите на смяната на сезоните. -- Из Kанон на Чистата Дева от Хуан Ди Ней Дзин

Чи Гун на 24-те сезона

24-те слънчеви климатични сезона в Китай имат над 2000-годишна история и са специално наследство, натрупано в резултат на наблюдаването на астрономическите, климатичните и други природни явления. Тези сезони бележат промяната на времето, дъжда, вятъра, енергията в природата, както и други явления в околната среда на човека.

Kитайците още в древността са систематизирали и обобщили земеделските дейности през годината и са я разделили на 24 сезона. Според дължината на сянката, която хвърлят предметите, те изчислили началото на лятото (тогава сянката е най-къса през годината) и зимата (когато тя е най-дълга). Според продължителността на деня и нощта, към своя календар те добавили есенното и пролетното равноденствия. Периодите между тези четири опорни момента също разделили на равни отрязъци от време и им дали подходящи имена, обикновено свързани със селскостопанските дейности през това време.

Още през династия Цин (221 г. пр. Хр. – 206 г. пр. Хр.) се споменава за сезоните начало на пролетта, дъждове, лято, малки летни жеги, есен, край на жегите, бяла роса и първа мъгла. Пълната версия на земеделския календар, който е съставен от 24 сезона, била оформена в периода на династиите Източна и Западна Хан(206 г. пр. Хр.- 220 г. сл. Хр.).

Според теорията на традиционната китайска медицина, за да се грижим по подходящ начин за здравето си, трябва да се съобразяваме с особеностите на всеки от 24-те сезона. Всеки от тях има продължителност около две седмици, по време на които слънцето променя положението си в небесната сфера с 15 градуса. Тези сезони са от голямо значение за селскостопанските дейности и оказват също влияние върху храната и облеклото на китайските семейства. Те бележат промените и на енергийните цикли в природата, затова практикуващите чи гун, за да бъдат в синхрон с тези промени имат спецялни упражнения за всеки един сезон, които се изпълняват в определени часове на денонощието. Тези упражнения се наричат "Чи Гун на 24-те сезона".

Промяна на сянката от слънцето
Промяна на сянката от слънцето през 24-те слънчеви сезона в годината, според китайския слънчев календар.

Таблица на 24-те сезона

 1. 6 януари - МАЛЪК СТУД
 2. 21 януари - ГОЛЯМ СТУД
 3. 4 февруари - НАЧАЛО НА ПРОЛЕТТА
 4. 19 февруари - ВАЛЕНЕ НА ДЪЖД
 5. 5 март - СЪБУЖДАНЕ НА НАСЕКОМИТЕ
 6. 20 март - ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ ( фаза на слънцето 0° )
 7. 4 април - ЯСНО И СВЕТЛО ВРЕМЕ
 8. 20 април - ДЪЖД ЗА ПЛОДОРОДИЕ
 9. 5 май - НАЧАЛО НА ЛЯТОТО
 10. 21 май - МАЛКО ИЗОБИЛИЕ
 11. 5 юни - ПЪЛНА СЕИТБА
 12. 21 юни - ЛЯТНО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ ( фаза на слънцето 90° )
 13. 7 юли - МАЛКА ГОРЕЩИНА
 14. 22 юли - ГОЛЯМА ГОРЕЩИНА
 15. 7 август - НАЧАЛО НА ЕСЕНТА
 16. 23 август - КРАЙ НА ГОРЕЩИНАТА
 17. 7 септември - БЯЛА РОСА
 18. 22 септември - ЕСЕННО РАВНОДЕНСТВИЕ ( фаза на слънцето 180° )
 19. 8 октомври - СТУДЕНА РОСА (Ханлу - 寒露)
 20. 23 октомври - ПАДАНЕ НА СЛАНАТА (Шуандзян)
 21. 7 ноември - НАЧАЛО НА ЗИМАТА
 22. 22 ноември - МАЛЪК СНЯГ
 23. 7 декември - ГОЛЯМ СНЯГ
 24. 21 декември - ЗИМНО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ ( фаза на слънцето 270° )

Упражнения

Дъжд за плодородие

Мини-сезонът Дъжд за плодородие започва от 20 април и продължава до 6 май всяка година. Това е последният мини-сезон на пролетта и представлява края на студеното време, период на трансформация на енергията от пролет към лято. Сега температурите бързо започват да се покачват.

През този период лесно се настива, увеличават се случаите на настинки и грип. Това е защото сутрин и вечер е все още студено, а на обед става топло и горещо. Много хора не обръщат внимание на променливото време и си ходят с едни и същи дрехи през целия ден. Ако не се съобразяваме с промените в температурите, на обед ако сме с много дрехи можем да се претоплим и това да предизвика насъбиране на горещина в черния дроб. Особено старите хора и децата са най-уязвими.

Характерното за този период е често да вали дъжд. Той е благоприятен за растенията, за да бъде плодородна годината. Същевременно въздухът става доста влажен, което е предпоставка за нахлуване на патогенна влага в организма.

През този период е важно да внимаваме черният дроб да не натрупа много патогенна горещина. Ако сега не помогнем на черния дроб да се балансира и енергията му да протича свободно, ще се стигне до застой на енергия, а в следствие на това и до насъбиране на горещина в меридиана на черния дроб. Това може да се прояви под формата на кръвоизливи от носа и венците, зъбобол, проблеми с дишането, задух, възпаления на дихателните органи, избиване на пъпки и херпеси по кожата, главоболие и виене на свят. Такъв тип състояния на пролет в китайската медицина се наричат “пролетен огън”.

По отношение на храненето е важно да наблегнем на храни със сладък и сочен вкус и охлаждаща Ин енергия, които ще регулират черния дроб и ще предотвратят появата на патогенна горещина. Спанакът е изключително подходящ в този период. Той притежава сладък вкус и охлаждаща енергия. Има свойството да тонизира кръвта, да спира кръвоизливите, отпушва меридианите, благоприятства вътрешните органи, смазва червата, укрепва Ин енергията, балансира черния дроб, прочиства отровите и стимулира храносмилането. Подходящ е при високо кръвно, главоболие, зачервени очи, неясно зрение поради горещина в черния дроб.

Други подходящи храни през мини-сезона “Дъжд за плодородие” са ябълки, банани, диня, ряпа, репички, краставици, домати, тученица и целина.

Упражнение:

Дъжд за плодородие

Всяка нощ от 01ч. - 05ч. в седнало положение, лотус или полулотус, повдигаме едната ръка над главата с длан нагоре, а другата ръка е свита пред корема, също с длан обърната нагоре. Вдишваме, отпускаме ръката издишваме и сменяме ръцете. Общо 7 пъти.

24-те сезона и болестите

Според изследвания на китайски учени 24-те сезона в китайския слънчев календар имат тясна връзка с появата на различни болести.

От 4 февруари до 20 април (сезоните Начало на пролетта, Валене на дъжд, Пробуждане на насекомите, Пролетно равноденствие и Ясно и светло време) е период на интензивен растеж в природата и на най-силно отделяне на хормони. Циркулацията на кръв във организма е по-засилена. Това води до лесна поява на хемороиди, кръвоизливи, менструални смущения, алергия, уртикария и кожни проблеми, избухливост, истерия, маниакални състояния и други психически болести.

От 21 април до 6 юли (сезоните Дъжд за плодородие, Начало на лятото, Малко изобилие, Пълна сеитба и Лятно слънцестоене) лесно се проявяват невралгии, болести на стомаха и синдроми на патогенна влага, вятър и горещина.

От 7 юли до 6 септември (сезоните Малка горещина, Голяма горещина, Начало на есента, Край на горещината) са характерни болести на храносмилателната система, вертиго, виене на свят.

От 7 септември до 21 декември (сезоните Бяла роса, Есенно равноденствие, Студена роса, Падане на сланата, Начало на зимата, Малък сняг и Голям сняг) най-уязвима е дихателната система. Лесно се стига до ринит, синузит, фарингит, тонсилит, астма, бронхит и пневмония.

От 22 декември до 4 февруари (сезоните Зимно слънцестоене, Малък студ и Голям студ) се увеличават случаите на сърбежи по кожата, инфаркт и мозъчен кръвоизлив.

По материали на:
China Radio International
Академия Ханлин
Блогът на Ани Пешева

Последна редакция - 08.10.2013 г.