У ШУ, Чи Гун и мистицизъм - най-доброто в българският интернет

лунна фаза

Хранене и защо е важен алкално-киселинния баланс

И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна -- Хипократ

Какво е pH?

Тялото е съставено предимно от вода – така от едно място на друго могат лесно да се пренасят хранителни съставки, кислород и биохимикали. Водната среда може да има киселинни или алкални свойства (алкали = основи), които се измерват в скала наречена pH ("potential hydrogen" или „потенциален водород”). pH е десетичен логаритъм и представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални), в един разтвор. Ако скалата на това съотношение отчита от 1,0 до 6,9, средата се счита за киселинна. Ако скалата отчита 7,0 – тя е неутрална, а от 7,1 до 14 е алкална.

Защо трябва да се грижим за pH нивото?

Тъй като 50-60% от общото тегло на тялото е вода, pH нивата се отразяват на целия организъм и често са индикатор за здраве или заболяване. Небалансиран pH означава, че pH нивата са станали твърде киселинни или прекалено алкални за дълъг период от време. Продължителен pH дисбаланс от единия или другия вид не се приема добре от тялото. На първо място стриктния алкално-киселинен баланс на тялото и различните органи в него е необходим за нормалното функциониране на над 4000 ензима, които катализират всики биохимични процеси в тъканите и клетките, поддържат метаболизма, обновяват тялото ни и го предпазват от инфекции. Всъщност, регулирането на pH е толкова важно, че тялото е развило строги отчетни процедури за проследяването на алкално-киселинния баланс във всяка клетка.

Може ли небалансиран pH да доведе до сериозни проблеми?

Да, особено, когато човек остарее! Въпреки че може да остане незабелязан години наред, небалансираният pH (твърде киселинен или алкален) води до развитието на повечето, ако не и на всички, дегенеративни заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, рак и диабет, както и безсилие в справянето с наднорменото тегло. Покачването или понижаването на pH може да доведе до кристализиране на солите в урината и до образуване на пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

През далечните 1923 и 1925 г. човек на име Ото Варбург изучава обмяната на туморните тъкани, като открива, че характерен неин признак е интензивната аеробна гликолиза. Показва също, че туморните клетки могат да живеят и да се развиват и при отсъствието на кислород.

Нуждата на нормалните клетки от енергия се удовлетворява от кислорода, докато при раковите клетки голяма част от необходимата енергия идва от ферментацията. Всички нормални клетки са аеробни, а всички ракови са отчасти анаеробни. От гледната точка на физиката и химията на живота едва ли някой би могъл да си представи по-голямо различие. Кислородът, доставчикът на енергия за всички растения и животни, е заменен в раковите клетки от енерго-произвеждаща реакция на най-низшите живи форми, а именно фермантацията (разграждането) на глюкозата.

Това означава, че тогава, когато вие прекратявате достъпа на кислород, вие стимулирате развитието на рака, а прекратяването достъпа на кислород, прави течностите в човешкия организъм киселинни или с ниски стойнсоти на pH.

За приноса си свързан с това откритие, през 1926 г. Варбург е предложен за Нобелова награда, която получава пет години по-късно през 1931, когато е номиниран отново за други негови открития свързани с дихателните ензими.

Висока киселинност

Заради начинът ни на хранене, повечето модерни хора страдат от киселинност. Съвременната диета съдържа в по-голямата си част храни, които оставят киселинни остатъци в организма. И, точно както киселинният дъжд действа на една гора, небалансираните нива на pH могат бавно, но сигурно да разяждат нашето тяло и да доведат до множество здравословни проблеми.

Ето някои ранни признаци на излишни киселини в тялото:

 • Отпадналост сутрин и мигрена.
 • Затруднено концентриране и запаметяване.
 • Раздразнителност.
 • Прекалено мазна кожа при събуждане, обилно потене при леки напрягания.
 • Лош дъх и обложен език рано сутрин.
 • Затруднено храносмилане. Събуждане по няколко пъти нощем.
 • Болки в тялото, мускулите, схващания.

Как да върна баланса на моето pH?

Спазването на балансирано хранене може да помогне. Ако нивата ви са твърде киселинни, увеличете количествата плодове и зеленчуци, които консумирате. Ако нивата ви са твърде алкални, увеличете киселинните храни.

Храни, които генерират киселини и алкали:

Храните могат да бъдат класифицирани като киселинни и алкални. Алкалите са разтворими соли, а киселините са корозивни агенти, които трудно се комбинират с други вещества. Балансираната диета съдържа 40% киселинни и 60% алкални храни. Ето един кратък списък на киселинно-алкални храни:

Високо алкални
Боб, зрели банани, фурми, смокини, сини сливи, сушени плодове, бадеми, авокадо, зелен фасул, цвекло, къпини, моркови, боровинки, кисело грозде, сушени праскови, нар, сливи, малини, спанак.

Неутрални мазнини
Студено пресовани, бадемови, от авокадо, от кокос, от рапица, от памуково семе, зехтин, от шафран, от соя, от слънчоглед, орехови.

Алкални
Люцерна, ябълка, свежа кайсия, артишок, броколи, брюкселско и обикновено зеле, пъпеш, карфиол, целина, череши, кестени, кокосово мляко, прясна и сладка царевица, краставици, патладжани, чесън, джинджифил, цариградско грозде, грейпфрут, пресен и суров хрян, праз лук, лимони и кората им, марули, манго, дини.

Високо киселинни
Алкохол, корен от артишок, ечемик, хляб, елда, кофеин, кафе, житни растения, яйчен крем, лекарства, всички видове брашно, сушен джинджифил, мед, суха леща, просо, овесени храни, фъстъци, ориз, ръж, соев хляб, соева паста, сорго, зърнени храни, спагети и други видове паста, захарна тръстика, сурово цвекло, тютюн, индийско орехче, пшеница, месо, риба, пиле.

Киселинни
Аспержи, сушен боб, кашу, сушен кокос, боровинков сок и концентрат, жълтък на яйце, плодови желета, (консервирани, сулфирани, подсладени сладка), сладко грозде, продукти от пастьоризирано мляко, сушен грах, джанки, пържено тофу, варени кестени.

Киселинни мазнини
Масло, сметана, маргарин, свинска мас.

Всички натурални храни съдържат едновременно киселинно и алкално генериращи елементи. В някои преобладават киселинно генериращите, а в други алкално генериращите. Съществува състояние, наречено алкалоза. То може да възникне, когато телесните сокове станат прекалено алкални (pH > 7.45). Клиничните симптоми за алкалоза включват мускулно потрепване, диария, спазми, недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, замаяност, еуфория, бледост, обърканост, намалена умствена работоспособност, несвързан говор, треперене. При задълбочаване на това състояние може да се стигне до припадъци, кома или дори смърт.

От друга страна, високите нива на киселинност също имат свои вариации, в това число и състояние, наречено ацидоза. Освен други симптоми, метаболичната ацидоза може да доведе до загуба на калций. В изследване, проведено през 2006 година, учени от Швеция установяват, че излишъкът от киселини в човешкото тяло може също така да причини загуба на бъбречен магнезий. Което от своя страна би могло да доведе до недостиг на магнезий (Mg), което причинява състояния като мигрени, остеопения, остеопороза и други.

Статията е взета от сайта за бойни изкуства
Daobg.com

Бележки към статията:

Алкално-киселинен баланс и pH на кръвта

Голямото количество животински белтъчини и киселини в храната, която приемаме като месо, риба, яйца, мляко, сирене, кашкавал и др. Води до образуване на киселини в организма, стомахът реагира като отделя също стомашна киселина, а това се получава и при консумация на кафе, алкохол, никотин, газирани напитки, кока-кола, рафинирана захар, сладкиши, шоколад, компоти, варена храна и др. Свръхпроизводството но киселини в стомаха може да се получи и в следствие на психични фактори като стрес, гняв, страх и др. В този случай тялото реагира, чрез неприятно парене в стомаха, гадене, уригване, повръщане, пот с лоша миризма, раздразнителност, отпадналост, психично неразположение. Постоянното окисляване може да предизвика хронични болести, смущения в обмяната на веществата, подагра, ревматизъм, склероза, гъбични заболявания, различни възпаления, язва, рак, остеопороза, чупливост на костите, главоболие, мигрена, ревматизъм, акне и др. Затова е необходимо да се ограничава употребата на храни и газирани напитки, които образуват свръхкиселинност в стомаха.

Човешкото тяло разполага с pH на кръвта, отразяващо съотношението между киселини и основи. Стойностите на pH (десетичен логаритъм от концентрацията на водородните йони в един разтвор) варира между 0 и 14, като 0 означава изцяло кисело състояние, а 14 изцяло алкално. 7 е неутрално състояние. Кръвта е слабоалкална със стойност на pH между 7,35 и 7,45. Ако кръвта на човека падне до или под pH 7,00 той се намира в голяма опасност. Допустимият диапазон е много малък между 7,35 и 7,45 и лесно може да се прехвърли. Тогава се нарушава равновесието между киселинност и алкалност в кръвта, а от там и в организма. Плодовете и зеленчуците в сурово състояние, преобладаващо са хранителни продукти с основнa реакция и високо съдържание на силно реактивни вещества, които се свързват със стомашната киселина, неутрализират се и се изхвърлят от организма. Най-късно до 40 годишна възраст трябва да се премине към балансирано съотношение между основните и киселинните храни, тъй като тогава започват дегенеративните процеси на стареене, които са силно повлияни от алкално-киселинния баланс на тялото. Балансираното хранене най-добре да бъде с превес на алкалните храни и е следното, като съотношение: 60 - 70 % от хранителните продукти трябва да предизвикват в организма основна реакция и 40 - 30 % да имат или да предизвикват кисела реакция. Т.е. зеленчуците и плодовете преобладават в една добре балансирана диета и ако образно една порция с храна се побере в една чиния, то 2/3 от нея трябва да бъде заета с тях и едва 1/3 със зърнени култури и месо. Млякото и млечните продукти, бидейки по-леко кисела храна или неутрална, и съдържащи ценният Ca+, биха могли да заемат малко по-голяма част от тази своеобразна диаграма, особено киселото мляко.

Ацидоза

Ацидоза е може би един от основните причинители на повечето съвременни болести, като рак, диабет, наднормено тегло, депресии, гастрит, язва и т.н. Причина за ацидозата (високо кисело ниво или ниско pH на кръвта) в нашето общество се дължи предимно на типичния начин на хранене, което е твърде висока на киселинно формиращи животински продукти храна, като месо, яйца и млечни продукти, и твърде ниско на алкално формиращи храни, като пресни зеленчуци. Освен това, ние се храним с прекалено много преработени храни като бяло брашно и захар и киселинно формиращи напитки, като кафе и безалкохолни напитки. Ние използваме твърде много лекарства, които са киселинни, използваме изкуствени химически подсладители като NutraSweet, Аспартам, които са изключително киселинни. Също би могло да бъде и водата, която пием, особенно ако е преработвана, или просто е с ниско pH. Едно от най-добрите неща, които можем да направим, за да коригираме прекалено киселинната среда на тялото е една природосъобразна, балансирана диета и нов начин на живот.

Ако киселинността ни е много висока за продължително време, трябва да се храним само с зеленчуци, плодове, да пием минерална вода с високо pH и да се откажем от бял хляб, червено месо, газирани напитки, черен чай, кафе, алкохол и захар. Лекарсвените медикаменти създават силно киселинна среда. За да си възстановим здравето трябва да приемаме 80% алкално формираща среда храни и 20% киселинно формираща среда храни. Преминаването към алкални храни трябва да става постепенно, за да няма силна реакция на организма. Диетата може да продължи от две седмици до един месец. Веднъж възстановили нормалната среда на тялото можем да се върнем към по-балансирано хранене с разнообразна храна и от двете групи храни, алкални и киселинни.

Измерване на pH

скала на pH

Независимо как се храним, дали сме вегетарианци или не, независимо каква вода пием(различната вода има различно pH /6.00 - 9.00/ , и съответно различно въздействие!) добре е да знаем какво ни е pH. To се измерва с pH лентички в урината рано сутрин. Киселините от тялото се изхвърлят чрез урината. Кръвта трябва да бъде слабо алкална 7.35-7.45. Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pH. Koгато това е проблем, различни минерали се вземат от много важни органи за да неутрализират киселините и те да се изхвърлят от тялото. От това организма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Ако pH на урината е между 6.0-6.5 рано сутрин и 6.5-7.0 вечер преди вечеря, нашето тяло се намира в сравнително добро състояние. pH теста на урината ни показва как нашето тяло се освобождава от киселините и как асимилира полезните минерали като калций, магнезий, калий и натрий. Тези минерали играят ролята на буфери, които подържат pH баланса на тялото.

Таблица на алкално-киселинния характер на някой храни

Храни <- високо киселинни - високо основа ->
Царевична тортила   x        
Ръжен хляб     x      
Хляб с квас   x        
Бели бисквити     x      
Бял хляб   x        
Многозърнест хляб     x      
Пълнозърнест хляб     x      
Кетчуп   x        
Майонеза   x        
Месо   x        
Горчица   x        
Соев сос   x        
Сирене (всички видове от всякакъв вид мляко)   x        
Сметана     x      
Белтък   x        
Яйце (цяло)   x        
Хомогенизирано мляко     x      
Мляко (не пастьоризирано)     x      
Мляко (пастьоризирано)   x        
Сирене   x        
Крема сирене   x        
Кисело мляко(подсладено)   x        
Кисело мляко(без захар)     x      
Масло     x      
Кокосово масло       x    
Рибено масло     x      
Царевично олио     x      
Ленено олио       x    
Маргарин     x      
Зехтин       x    
Сусамово олио       x    
Слънчогледово олио     x      
Акация     x      
Ябълки     x      
Кайсия     x      
Кайсия ( сушена)     x      
Авокадо         x  
Банан(зрял)   x        
Банан(зелен)       x    
Френско грозде      x      
Къпина     x      
Боровинка      x      
Пъпеш     x      
Вишна       x    
Череша     x      
Мандарина     x      
Кокосов орех, пресен       x    
Червена боровинка      x      
Касис     x      
Фурма     x      
Фурма(сушена)       x      
Смокиня(сушена)       x    
Смокиня(прясна)       x    
Пресен лимон (лимонови кори)*       x    
Цариградско грозде      x      
Грейфрут      x      
Грозде(прясно)      x      
Слива     x      
Манго     x      
Нектарина     x      
Портокал     x      
Папая     x      
Праскова     x      
Круша     x      
Ананас   x        
Нар   x        
Малина   x        
Шипка   x        
Ягоди     x      
Домат         x  
Диня     x      
Жълта слива     x      
Басмати ориз     x      
Кафяв ориз   x        
Елда       x    
Булгур     x      
Кус-кус     x      
Гранулирана соя         x  
Камут       x    
Леща       x    
Боб         x  
Овесени ядки     x      
Ръжен хляб      x      
Соево брашно       x    
Соев лецитин           x
Соеви ядки ( накиснати, сушени )           x
Соеви ядки пресни         x  
Лимец       x    
Тофу       x    
Пшеница   x        
Бял боб         x  
Краве месо x          
Биволско месо   x        
Пилешко   x        
Патешко   x        
Сладководна риба   x        
Дроб     x      
Морска риба   x        
Дреболии     x      
Стрида     x      
Свинско месо x          
Сардина(консервирана) x          
Риба тон(консервирана) x          
Телешко месо x          
Ябълков оцет     x      
Сода за хляб         x  
Полен       x    
Консервирани храни   x        
Зърнени закуски(катоKelloggsи др.)   x        
Хумус     x      
Пуканки     x      
Оризово мляко     x      
Пчелно млечице       x    
Соев протеин (на прах)     x      
Суроватка на прах     x      
Бадеми       x    
Бадемово масло(сурово)       x    
Бразилски орех      x      
Кашу     x      
Едър Лешник      x      
Лешник      x      
Макадемия ядки(сурови)     x      
Фъстъчено масло(сурово ,био)   x        
Фъстъци   x        
Кедрови ядки(сурови)       x    
Шам фъстък   x        
Орех     x      
Морков       x    
Червено цвекло         x  
Алабаш       x    
Картофи       x    
Червени репички         x  
Сладък картоф     x      
Ряпа       x    
Бяла ряпа(пролетна)       x    
Сладък тропичен картоф       x    
Ечемик     x      
Кимион семки       x    
Канела       x    
Копър семки       x    
Ленено семе     x      
Тиквени семки       x      
Сусамови семки       x    
Слънчогледови семки       x      
Алкохолна захар(xylitolи други захарини)   x        
Изкуствен подсладител x          
Шоколад   x        
Изсушена трастикова захар     x      
Фруктоза      x      
Халва   x        
Мед      x      
Кленов сироп      x      
Млечна захар      x      
Захар(бяла)   x        
Захарна тръстика   x        
АлфаАлфа         x  
Артишок       x    
Аспержи       x    
Патладжан       x    
Ечемичена трева           x
Босилек       x    
Чушки       x    
Брюкселско зеле       x    
Консервирани зеленчуци   x        
Карфиол       x    
Черен пипер          x  
Целина         x  
Пресен лук       x    
Готвени зеленчуци     x      
Краставица           x
Замразени зеленчуци   x        
Чесън         x  
Джинджифил         x  
Женшен       x    
Хрян       x    
Кейл           x
Праз       x    
Марула       x    
Гъби   x        
Лук       x    
Риган         x  
Пащърнак       x    
Грах (пресен)       x    
Туршия x          
Тиква(сурова)       x    
Червено зеле       x    
Покълната соя           x
Спанак       x    
Мащерка       x    
Домати (сурови)       x    
Мая     x      
Тиквички       x    
Вода ** <- високо киселинни - високо основа ->
Вода (Evian)       x    
Вода (газирана)   x        
Вода (изворна)     x      
Девин - изворна pH 7.8       x    
Девин - минерална pH 9.4         x  
Горна Баня - pH 9.5         x  
Банкя - pH 9.1         x  
Ком - pH 9.19       x  
Савина - pH 7.2/7.6       x    
Напитки <- високо киселинни - високо основа ->
Бира x          
Кафе x          
Заместител на кафе     x      
Плодов сок(натурален)     x      
Плодов сок(подсладен) x          
Локьор x          
Сода   x        
Чай(черен) x          
Чай (билков, зелен)       x    
Вино   x        

Възможни са известни разминавания със списъка от храни в статията. Таблицата изобразява по-точно алкално-киселинния характер на изброените храни

* Въпреки, че лимона е много кисел плод (ph 2.3), той има противоположно действие – намалява киселинността, когато попадне в тялото. Ябълките имат подобно действие (те са умерено кисели с pH около 6), което им позволява успешно да се използват за намаляване на стомашните киселини, вместо медикаменти със същото предназначение.

** Минералната вода обикновенно е силно алкална с високо pH, което налага честото и редуване с изворна вода, за да се избегне алкалозата, която най-често се изразява с често уриниране и загуба на течности и минерали в организма. Когато бъбреците на тялото установят восоко pH, те моментално се активират, опитвайки се да коригират алкално-киселинния баланс. Обратното е когато киселинноста на тялото е висока, бъбреците задържат течностите и може би това спомага за последващото им превръщане в мазнини и увеличаване на наднорменото тегло. Затова не бива да се прекалява с газираното, което е силно киселинно, особено подсладеното с изкуствени подсладители.

Чигун и Алкално-киселинен баланс

В Чигун храните се делят на три основни типа:

 1. Храни в които преобладава енергията Ян
 2. Храни с преобладаваща Ин енергия
 3. Ин-Ян храни, в които двете енергии са разпределени по равно или балансирани храни

Може да се направи пълно съпоставяне между Янският тип храни и тези, които са киселинни, Инският тип и храните с високо алкално съдържание, както между балансираните храни и храните тип Ин-Ян, които в чигун също се наричат балансирани или неутрални.

В чигун съвсем естествено важи същото правило за балансирано хранене, за да има баланс и хармония, между Ин-ските и Ян-ските енергии, на тялото и да бъдем здрави.

В чигун съотношението на Янските към Инските храни се изменя спрямо сезоните, като зимата когато преобладава енергията Ин в природата и човешкото тяло, компенсираме с консумиране на повече Янски храни - месо, мляко, яйца, зърнени храни. Лятото е обратното. Пробладава енергията Ян, затова компенсираме с повече вода, пресни зеленчуци и повечето плодове. Пролетта и есента са неутрални сезони, съответно се храним балансирано или с неутрални храни - пилешко месо, кисело мляко, оризово мляко, зелен чай, бял ориз, плодове и т.н.

Изводи

Не е необходимо здрав човек да се притеснява за алкално-киселнинния си баланс и за това, какво яде и как то ще му се отрази върху тялото, ако създаде правили навици за хранене, които включват:

 1. Дисциплинирано хранене. - Умерено като количество, бавно, спокойно и мълчаливо хранене. Спокойствието и стреса отдавна са доказали своето положително и отрицателно влияние както върху храносмилателната ни система, така и върху имунитета, оттам върху цялостното ни здравословно състояние. Елиминирането на стреса и запазването на спокойствие, независимо от обстоятелствата и състоянията в които се намираме, не само по време на хранене, но и въобще, са може би едно от най-важните неща в нашия живот. Умерените количества храна, също отдавна са доказали благоприятното влияние върху здравето и продължителността на живота на човек. Не бива да забравяме обаче, че умерено хранене, означава и достатъчно по количество. Редовното недохранване, може да доведе до също толкова неприятни и хронични заболявания както и преяждането.
 2. Правилен режим(интервали) на хранене
 3. Изключително разнообразна храна, с преобладаващо наличие на пресни плодове и зеленчуци. Прост пример за разнообразно хранене е Принципът на дъгата*. Разнообразната и свежа храна е абсолютна гаранция за нашето здраве. Разбира се това не означава, че човек трябва да прекали с експериментирането на различни видове храни, особено такива които са екзотични и малко познати за неговата храносмилателна система. Човешката храносмилателна система притежава автономна нервна система, чиято задача е да помни как да преработва храните и какви ензими са нужни за тяхното усвояване. Поради тази причина всяка нова храна се приема постепенно и внимателно, по примера на захранването на пеленачетата. Тук обаче, хората страдащи от различни хронични заболявания, са длъжни да знаят какви храни е нужно да отбягват и с какви могат да ги заместват, за да не навредят допълнително на тялото си.

  Наличието на пресни и сурови продукти в хранителната ни диета е задължително, поради наличието в такива храни на ценни ензими, които допълват нуждите на храносмилателната ни система и като цяло на организма ни от тях. Ензимите са живи биохимични фактори, които активират и осъществяват всички биологични процеси в тялото, като храносмилане, нервни импулси, детоксикация, функциониране на ДНК/РНК, възстановяване и лечение на тялото и дори мислене. Способността на тялото да произвежда ензими не е безкрайна. Това означава, че на биологично ниво нашето здраве и дълголетие зависят от начина, по който използваме и попълваме ензимните си ресурси. Тук е хубаво да напомним, че общата скорост на ензимно катализираната реакция зависи от много фактори като температура, концентрации на реагентите, присъствието на инхибитори и т.н., между които не на последно място е и pH на средата.

 4. Просто(разделно) хранене - само месо или риба със свежи зеленчуци, хляб или зърнени храни със свежи зеленчуци, ориз или картофи със слатаи, само плодове, само мляко и млечни продукти с някой видове свежи зеленчуци, като зелените салати и краставиците или плодове, които не съдържат голямо количество въглехидрати, като горските плодове примерно и т.н. По възможност храната да е сурова, варена или приготвена на пара. Когато човек се храни просто или разделно, неговата храносмилателна система отделя по-малко енергия за храносмилане, както и успява много по-добре и ефикасно да усвои храната. В следствие на което не само сме по-здрави, но и много по-енергични. Важно е обаче да се знае, особено за хората предпочитащи вегетарианската храна, че правилната комбинация на храните е от огромно значение за усвояването на жизнено важни незаменими аминокиселини и минерали, като Ca, Fe, Mg, Na, K, P, както и правилната обмяна на веществата. Съществена роля за това играят пробиотиците, витамините (групата B1-12, D, C) и добрите моно и поли ненаситени мазнини (омега 3, 6 и 9 мастни к-ни в отношение 1:1:2), които разтварят и транспортират до клетките на организма голяма част от витамините и минералите в храната. Затова когато комбинираме храни е хубаво винаги да сме сигурни, че си набавяме в достатъчно количество от тези жизненоважни за нашето тяло компоненти. Когато говорим за мазнини в храната обаче, трябва задължително да се избягват транс мазнините, хидрогенираните и частично хидрогенирани масла, като маргарина, които са абсолютно изкуствено създадени и не съществуват свободно под никаква форма в природата!

  Опасностите от транс-мазнините са много, включително неспособността на организма да усвоява полезните мазнини. Хидрогенираните транс-мастни киселини трудно или въобще не се разтварят, натрупват се в организма и увреждат кръвоносните съдове, нарушават метаболитните процеси на клетките и ги лишават от защитните им, присъщи функции, което позволява на алергени, канцерогени и други вредни вещества да им влияят по-силно. Това довежда съвсем естествено до множество заболявания, като затлъстяване и по-бавен метаболизъм (метаболитен синдром), диабет, смущения на щитовидната жлеза, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания, повишаване на нивото на лошия холестерол, артрит, има съмнения за рак и др.

 5. Прясна и екологично чиста храна. Приемане на максимално пресни и свежи храни, със сигурен произход и ясен състав. По възможност без наличие на пестициди, големи количества нитрати, нитрити, консерванти, оцветители, стабилизатори и т.н. Тук е хубаво е да се знае, че има и някой сравнително безобидни химически вещества, които се използват при производството и съхранението на храни. Такива примерно са Медния сулфат (Син камък), който се ползва при пръскането срещу вредители по плодовете и зеленчуците. Солта(NaCl) и калиевият сорбат (Е202), които се използват за консерванти и стабилизатори. Сорбатът е безвреден от токсикологична гледна точка. Смята се за безопасен и нетоксичен, с допустима дневна доза 12.5 mg/kg. Все пак, той би бил мутагенен (предизвикващ генетични мутации), асоцииран с нитрити при отсъствие на достатъчно количество на аскорбат (Е301), което е натриева сол на витамин С. Натриевият аскорбат се използва като подобрител в хлебопроизводството и като регулатор на киселинността. Това е силен антиоксидант, който предотвратява развалянето и окислението на мазнините и също е сравнително безвреден, но за хора които не страдат от заболявания на бъбреците и пикочните пътища, защото оксаловата киселина може да предизвика образуването на камъни. Има и други такива сравнително или напълно безвредни вещества, които наред с по-вредните неотменно присъстват в съвременната хранителна промишленост. Те могат да се проверят в списъка на така наречените Е-та (PDF файл, 227 KB, взет от http://bezpeleni.info/).
 6. Хранене съобразно сезоните - Лятото имаме нужда от вода и соли, които губим с дишането и потенето. Тогава се намалява консумацията на тежки месни храни, а се увеличат зеленчуците и плодовете, които съдържат повече вода и действат разхлаждащо. Зимата естествено нуждата от протеини и мазнини е по-голяма, за да си осигурим нужното количество енергия и да се топлим.
 7. Добре сдъвкана храна. Храната се сдъвква според вида и (25-50 пъти), важното е накрая, преди да я погълнем да е станала на финна каша, добре размесена със слюнка, която съдържа важни храносмилателни ензими - α-амилаза, лизозим, липаза и малтаза, както и антибактериални съединения - тиоцианат, водороден пероксид, отделителен имуноглобулин-А. Друго много характерно и важно за слюнката, когато говорим за алкално-киселенинен баланс, е нейното pH, което е близко до това на кръвта ~ 7.4, което позволява на слюнката да регулира киселинността на добре сдъвканата храна и да я прави близка по стойност с тази на кръвта, респективно тъканите на тялото, което е много важно, особено за хора страдащи от гастрит, язва, рефлукс и други болести на стомаха и дванадесетопръстника, причиняващи парене, болка и киселини. Внимателното сдъвкване на храната също така способства за по-доброто усвояване на други важни за нас ензими, които си набавяме чрез храненето.
 8. Разнообразни източници на вода, както и достатъчно количество сол. Редуване на изворна с минерална вода или само изворна вода(с pH ~ 7.5 - 7.8), но да сме сигурни, че си набавяме с нея достатъчно количествa Na, Mg, Ca, Fe, К, Cl и I; Водата е хубаво да се пие 30-15 мин. преди ядене и 3 часа след него. На здрав човек нормално му е необходимо да пие около 1,5 - 2 л. вода на ден, лятно време поне с половин литър повече, останалите количества вода нужни на тялото, организма си набавя чрез храната. При разграждането на храната и превръщането и в енергия, заедно с C02 се отделя и вода, като един от отпадните продукти при този процес.
  Добре е да се има предвид, че солта - NaCl(KCl, CaCl2), основна съставна част на клетките в организма, има важна роля за всички нейни жизнени процеси, както и за водния и алкално-киселинния баланс в тялото. Тя колкото може да бъде вредна ако прекалим с нея, толкова е и жизненоважна за нас. Нарушаването на водния баланс на тялото може да доведе до подкисляването или алкализирането на кръвта и клетките на организма, което може да доведе до сериозни нарушения в обмяната на веществата, както и някой автоимунни заболявания, включително диабет. При липса на сол, която освен друго е нужна за задържането на водата в клетките, може тялото да започне да се самоизяжда, за да си набави нужните количества. Ето защо тялото освен от вода има и нужда от около 2.6 - 4.8 г. сол на ден, които основно се набавят чрез храната, но може да си набавяме при нужда и чрез прием на минерална вода, или като добавяме по около половин чаена лъжичка сол на всеки половин или един литър нормална вода.

Когато се храним добре и разумно, за всичко останало ще има грижа тялото, стига да му се даде необходимата възможност. То има невероятната способност да се саморегулира и самолекува. Разбира се ако вече страдаме от някакво заболяване е добре да сме по-взискателни към това което ядем и вкарваме през устата си, защото в тези случаи храната може да бъде както лекарство така и отрова.

Внимание: тази статия не бива да замества консултациите с лекар, когато това е необходимо!

* Принципът на дъгата

Здравословното хранене и принцип на дъгата

Здравословното хранене може да се осъществи успешно, ако ежедневно следвате простото правило на дъгата. Представете си цветовете на дъгата, а след това помислете кои плодове и зелечуци отговорят по цвят на тях. Със сигурност няма да успеете всеки божи ден да приемате храни от червеното до лилавото, но спазването на този принцип в най-общи линии ще допринесе за здравословното ви хранене:

 • Червено – ябълки, череши, вишни, ягоди, диня, червени картофи, домати, червени боровинки
 • Оранжево – портокали, праскови, сладки картофи, моркови, тиква, мед
 • Жълто – банани, пресен фасул, круши, лимон, картофи
 • Зелено – авокадо, зелен боб, тиквичка, манго, папая, тиквени семки
 • Синьо – боровинки
 • Лилаво – грозде, патладжан, сливи

Към това добавете всички видове билки, също така зърнени храни – пълнозърнести хлябове**, спелта, лимец, ръж, ориз или пълнозърнести каши, както и протеини – пилешко месо, риба, кисело мляко, яйца или леща, сусам, тофу, гъби и т.н. – това е всичко, което ви е необходимо за дневното меню със здравословна и пълноценна храна.

** Пълнозърнест хляб

Американски учени са установили, че пълнозърнестият хляб е най-полезен, стига да е приготвен правилно. По-рано учените смятали, че млечните продукти са няколко пъти по-полезни от хляба, но според последните изследвания хлябът, направен от брашно от покълнала ръж, пшеница(най-добре лимец) и бобови растения, е най-полезен за организма. Той е с висока хранителна стойност, а покълналите зърна съдържат по-малко скорбяла, което помага на организма да усвоява храната по-лесно. Учените твърдят, че яденето на такъв хляб предпазва и от развитие на рак.